Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

“TARSİM Üretici İçin Çok Önemli”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“TARSİM Üretici İçin Çok Önemli”
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aksaray Ziraat Odası Başkanlığı tarafından çiftçilere için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) bilgilendirme programı yapıldı. Üreticilere, desteklemeler ve tarım sigortasıyla ilgili bilgilendirildi ve Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) önemine değinildi.

Vali Kumbuzoğlu: “Aksaray, Bir Saray Tarım Olacak”

 

Türkiye'de hangi sofra olursa olsun 81 vilayetimizi her sofrasında Aksaray’ın bütün tanımsal ürünlerini gıdalarını görüyoruz diyen Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, “Bu gurur verici bir hadise. Birçok üründe gerçekten öndeyiz. Birinciyiz, üçüncüyüz ve beşinciyiz. Bu sıralamayı daha da hep birlikte arttıracağız Allah’ın izniyle. Sulama konusunda daha da öyle teknolojiye doğru ilerleyerek, savruk sulama değil de daha mantıklı sulama yaparsak suyu daha kıymetli bir şekilde kullanılırsak inşallah çok daha güzel neticeler alacağız hep birlikte. Şunu özellikle ifade etmek istiyorum ki bu tarım işi çok kutsal, güzel bir şey.  Bu süreç içerisinde Ankara'nın kaynakları, Türkiye’mizin kaynakları, uluslararası fonlar ne olur gelin, bu güzel kaynakların birlikte araştıralım, el ele verelim bir arı gibi nasıl arı çiçekleri dolaşıyorsa bal üretmek için bal yapmak için biz de tarımsal ikili kaynakları tek tek gelince inceleyelim bu kaynakları. Kendimize aktarmaya çalışalım. Aksaray’ımıza aktarmaya çalışıyoruz. Bu da için biz ne yapıyoruz? Biz köyleri tek tek dolaşıyoruz. Bütün vaktimizi sizlere ayırmaya çalışıyoruz. O kadar yoğunluk içerisindeyiz ki bu yoğunluğun en başındaki en değerli, en kıymet tarımdır, çiftçilerimizdir. Çiftçilerimizin alın teridir diye eli nasırdı, elleridir diyoruz ve bütün vakti bizi ayırmaya çalışıyoruz. Evet, bugün de Sigortacılık alanında sigorta işlemlerine ağırlık verirsek bu bizim için de devletimiz içinde çok iyi olacaktır. Evet, Aksaray bir saray tarım olacak. Kaplıca taramalarımız devam ediyor. Hasan dağı mübarek bir dağ cenabı hakkın Aksaray’ın bahşetti büyük bir nimet. Şu an 5 kilometrelik bir pay hattından kaynaklanan muazzam bir kaplıca kaynağından ulaşacağız. 2 kaplıcalarımız şu anda hizmet veriyor ve üçüncüsünü inşallah oluşturacağız ve Hasan dağını eteklerini zengin bir sera alanına dönüştüreceğiz. Yaklaşık 2 bin istihdamı ön görüyoruz orda. Aksaray’ı orada şekillendirecek, neşelendirecek, zenginleştirecek güzel bir kampı sera OBS merkezi oluşturacağız. OSB’leri yaygınlaştırıyoruz. Aksaray gelişiyor, sürekli rengi, tüzüğü, kalitesi ve değeri artıyor. Türkiye’nin çok önemli bir merkezi haline geliyor.” diye konuştu.

 

Ziraat Odası Başkanı Koçak: “Devletimiz Destek Veriyor”

 

Toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, “Ben öncelikle çiftçilerimize, üreticilerimize duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. Mesaj attık, bilgilendirdik ve çiftçilerimiz burayı dondurdu. Tabii bizim buradaki toplantımızın amacı üreticimizin hibelerden, desteklerden yararlanabilmesi için bu tarz bir toplantı gerçekleştirdik. Yaklaşık 5 aya yakındır Aksaray’da beraber omuz omuza çalışıyoruz. Geldiği günden beri bize verdiği talimatlarla köylere de gidiyoruz. Üreticilerimizin, hükümetimiz tarafından, devletimiz tarafından verilen hibelerden yararlandırmak kimin imkânı varsa çiftçilik yapıyorsa devlette o hibe veriyorsa o çiftçi o hibe de yararlanması için valim gerekli talimatları da veriyor, takip ediyor, kendisine çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

 

Tarım ve Orman Müdürü Demir: “En Güzel Miras, Verimli Topraklar Ve Su Kaynaklarımızdır”

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir ise, “Tarımsal üretimin öneminin gün geçtikçe arttığı günümüzde, üretimin yanı sıra verimlilik ve sürdürülebilirliği sağlamakta büyük aram arz etmektedir. Ülkemizde ve dünyada nüfus her geçen gün artarken, üretim potansiyelimiz olan su kaynaklarımız ve tarım alanlarımız giderek azalmaktadır. Ülkemizde 2002 yılında kişi başına düşen tarım alanı 4 tekrar iken, 2022 yılında bu rakam 2. 8 dekara gerilemiştir. Bütün bu olumsuzluklara rağmen üretmeye ve üretimi sürdürmeye mecburuz. Bu da ancak ürün planlamasıyla sağlanabilir. Suyun merkeze alarak, ürün planlamasıyla stratejik ürünlerden başlayarak tüm ürünlerimiz belli bir düzene göre planlanacak. Bu sayede fiyat dalgalanmalarının önüne geçilerek üreticinin ve tüketicinin mağdur olması önlenecektir. Aksaray’ımız yüz ölçümü bakımından ülkemizin 40 sırasındadır. Buna rağmen özellikle yonca, arpa, çavdar, şeker pancarı gibi ürünlerde Türkiye’de ilk 5 içinde yer almaktadır. Tarla bitkilerini tahıllar grubunda toplam bitkisel üretimde Türkiye’de üçüncü sırada yer almaktadır. Üretimin miktarı kadar sürdürülebilirliği de çok önemlidir. Bu da mevcut iklim durumu, toprak yapısı ve sulama kaynaklarına göre bu arada yetişecek en iyi ürünlerin belirlenmesi ve ekim nöbeti sağlanmasıyla gerçekleştirilebilecektir. Unutmayalım ki, gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel miras verimli topraklar ve su kaynaklarımızdır. Son yıllarda meydana gelen iklim değişikliklerinden en çok çiftçilerimiz ve üreticilerimiz etkilenmektedir. Zaman zaman meydana gelen dolu sel afeti, kuraklık gibi doğal afetler çiftçilerimize büyük zararlar vermektedir. Bu olumsuzluklardan etkilenmemek için bitkisel ve hayvansal üretim sigortalarımızı yaptırmamız büyük önem arz etmektedir. Devletimiz her zaman üreten ve üreticinin yanında olmuştur. 2024 yılında da kırsal kalkınma desteklemelerinde 14 milyona kadar, bireysel sulama yatırımlarında 3 milyona kadar olan yatırımların yarısı bakanlığımız tarafından hibe olarak sizlere verilecektir.” diye konuştu.

 

TARSİM Bölge Müdürü Ünal: “Üretici Kendi Riskini Kendi Belirler”

 

TARSİM Bölge Müdürü Muharrem Ünal da , “Şuan da yüzü aşkın üreticisi bulunmuyor. Herhalde bugünden sonra TAKSİM dediğimizde herkesin aklına TARSİM, 27 tane sigorta şirketinin üye olduğu Türkiye sigorta birliği yer alacak. Ülkemizde hububat olarak arpa 48 TL, ayçiçeği 40 TL, fasulye 100 TL, nohut 80 TL. Hububat ürünü bulunan üreticinizin yani arpası, buğdayı, ayçiçeği üreten üreticilerimiz sizler üretmezseniz biz ekmek bulamayız, ekmek yiyemeyiz ama biliyoruz ki üretici de kendi riskini kendi belirler. TARSİM sizler için çok önemli. Bu sene yani 2024 yılı içinde sigortanın son kabul tarihleri var. Aksaray için arpa 16 Nisan, buğday, çavdar ve yulaf 24 Nisan’da. Mısır, ayçiçeği, 10 Haziran gibi son kabul tarihlerimiz var ”dedi.

 

Toplantıya Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, TARSİM Bölge Müdürü Muharrem Ünal,  İl Tarım ve Orman Müdürü Nejdet Demir, ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, DKKYB Başkanı Mahmut Aktürk, DSYB Başkanı Bekir Kayan ve üreticiler katıldı. (Haber Merkezi)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Öğrenciler Yarıyıl Tatilinde Rehavete Kapılmamalı”Önceki Haber

“Öğrenciler Yarıyıl Tatilinde Rehavete K...

Çölyak Hastaları İçin Ayrı Reyon Bulundurmak Zorunlu Hale GeldiSonraki Haber

Çölyak Hastaları İçin Ayrı Reyon Bulundu...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar