Fahiş konut kiraları konusunda şikâyetlerin artması gözleri ev kiralarına çevirirken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ev sahiplerinin kiradan sağladıkları gelirleri doğru beyan etmeleri için inceleme başlatıldığını kaydetti.
Vatandaşların gider kalemlerinde en büyük paya sahip kira giderleri ve konut sahiplerinin çok büyük bölümünün beyan etmediği kira gelirleri konusunda harekete geçen Hazine ve Maliye Bakanlığı Mart ayında verilecek olan beyannamelere doğru beyanda bulunulması için çalışma başlatıldı. Başlatılan çalışma hakkında açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek; “Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut analiz ediliyor; kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak” dedi.
Son aylarda fahiş artışlara neden olan ve ülke gündeminde anormal rakamların duyulmasına neden olan kiradaki konutlarla ilgili kira gelir beyannamesi verilip verilmediği tartışılırken ev sahiplerinin anormal taleplerinin mahkemelere veya arabuluculara taşınması konut kiralarının da mercek altına alınmasına neden oldu. Yapılacak olan çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Şimşek açıklamasında; “GİB, kira gelirlerinin mart ayındaki beyanından önce gayrimenkul sahiplerinin kira gelirlerinin doğru beyan edilmesini sağlamaya yönelik çalışmalarına, Türkiye İstatistik Kurumunun yayınladığı istatistikleri de dâhil etti. Tapu ve nüfus verilerinin incelenmesi sonucunda, kira geliri elde edebilme potansiyeline sahip yaklaşık 4,5 milyon konut analiz ediliyor; kiralık olarak kullanıldığı tespit edilen adreslerde fiili tespitler yapılacak. Bu tespitlerde kiracılardan edinilen bilgiler, elektronik ortamda tutulacak bir tutanakla doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığının sistemlerine aktarılacak; bu bilgiler, banka hesap verileri ve vergi beyanlarıyla karşılaştırılarak gerekli kontroller gerçekleştirilecek. Beyan dönemi öncesi hatırlatmalar devam ederken, beyannamelerinde uyumsuzluk olan ve hiç beyanname vermeyen mükelleflere yönelik yasal işlemler başlatılacak” dedi.
Ev Sahipleri “Kira Stopajını Kiracılar Öder”
Bakanlığın inceleme ve beyan açıklamasına ev sahipleri ve kiracılardan farklı görüşler gelirken ev sahipleri açıklamalarında; “Son dönemde kiralara yapılan zamlar herkesçe tartışılırken artan enflasyondan kimse bahsetmiyor. Ülkede sadece kiralar artıyor gibi bir algı yapılıyor. Ülkede her şeyin fiyatı arttı. 2 bin 800 lira olan asgari ücret 17 bin liraya çıktı. Marketlerde ve diğer gider artışlarındaki durumda farklı değilken sadece kiralar konuşuluyor. Kirada oturanlar “maaşlarımız 5 katına çıksın ama bizlerin kiralarındaki artışlar yüzde 10’u geçmesin” istiyorlar. Böyle bir dünya yok. Bizler bu evler için yıllarca çalıştık ve gelir elde etmeye çalışıyoruz. Birçok kişi de bu beyanları zaten bildiriyor. Kiradaki konutlarla ilgili zaten kontratlarda kira stopajlarını kiracıların ödeyeceği belirtiliyor” dediler.
Kiracılar “Bu Kadar Yük Yetmez mi?”
Kirada oturan ve anormal kira artışlarından şikâyetçi olan dar ve orta gelir gurubu vatandaşlarda kira gelirleri ile ilgili başlatılan inceleme sonucunda ihalenin yine kendilerine kalacağını belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Kiracılar olarak aylardır evsiz kalma korkusu ile ev sahiplerinin neredeyse her taleplerine tamam diyoruz. Elbette ev sahiplerini değişik şekilde yoran kiracıların varlıklarını da inkâr etmiyoruz. Ama bu şartlarda bizler için öncelik barınma sorunu. Ev kiralarının geldiği sınır ortada. Tek korkumuz vergi bahanesi ile kiraların yeniden katlanmaya başlaması. Bu vergi gelir vergisi olacaksa neden kiracılar ödesin ki? Bu vergileri ev sahipleri ile Devlet kendi arasında halletmeliyken bu ihale de kiracılara kalacak gibi görünüyor. Artık bizlerin sırtındaki yük taşıyabileceğimiz sınırı çoktan aştı ve yeni yük istemiyoruz. Ev kiraları konusunda yapılan her hamle bizlere yeni yük olarak dönüyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın