Kış mevsiminin son ayına yaklaşırken sofraların en çok tercih edilen lezzetlerinden olan balık çeşitlerinde bereket yaşanıyor. Kar yağışlarının etkisinin balık tezgahlarına yansıdığını kaydeden esnaflar vatandaşın tercihinin hamsiden yana olduğunu söyledi.
Balık satışlarından memnun olduklarını belirten Balıkçı Esnafı Rıfat Ok, vatandaşların bütçesine göre balık tercih ettiğini ifade etti. Önceki sezona göre balık varlığından ve satışlarından memnuniyet duyduklarını dile getiren Ok, “Vatandaşlar en çok alabalık, çupra, hamsi, palamut tercih ediyor. Kar yağışının artması ile birlikte balık bereketlendi ve hamsi irileşti. Hamsinin kilosunu yüz liradan satışa sunuyoruz. Çupra balığı 120 liradan alıcısını buluyor. Vatandaşlarımızın alım gücü düşük olsa da kış lezzetlerinden olan balığı az da olsa alıyor. Bir önceki yıla göre balık sezonundan memnunuz. Balıklarımızın satışının yanı sıra pişirme işlemi de uyguluyoruz ancak bunun için vatandaşımızdan ekstra bir ücret talep etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Balık alımlarında dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Ok, “Balık ezik olursa bayat oluyor diyebiliriz. Sert duran balıklar taze oluyor. Gözlerinden, yelkeninden, damaklarından balığın taze olduğunu anlayabiliriz. Kırmızı yelkenli balıklar tazedir.” dedi.
Balık fiyatlarının alım gücünün üzerinde olduğunu söyleyen vatandaşlar ise, “Kış aylarının en çok tercih edilen lezzeti balık olması gerekiyor. Ancak balık fiyatları karşısında çokta tercih edemiyoruz. Aldığımı maaş belli olunca ayda en fazla iki kere balık alabiliyoruz. Aldığımız zamanda gramajından kısmak durumunda kalıyoruz. Balık bereketi yaşanıyor ancak bu durum sofralara yansımıyor. Az da olsa alarak balıktaki gıda ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz.” dediler. (Haber: S. OLGUN)
Yorum Yazın