
Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi yetiştiricileri Birliği (DKKYB) başkanı Mahmut Aktürk bu yıl yaşanan kuraklık ve don felaketinin çiftçinin belini büktüğünü belirtirken özellikle yeme gelen zamların ardından kazançlarının yüzde 70’ine yakınını yem fabrikalarına vermek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen ve bir milyondan fazla küçükbaş hayvan varlığı olan Aksaray’da mera alanlarında yaşanan mera tecavüzlerinin önüne geçilemezken bu yıl yaşanan kuraklık ve don olayları sonrasında mera alanlarında yeteri kadar ot olmaması küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin zararını arttırdı.
Özellikle yaz aylarında mera alanlarından beslenen hayvanların bu yıl mera alanlarından bekledikleri verimi alamamaları nedeniyle yem kullanmak zorunda kaldıklarının altını çizen birlik başkanı Aktürk yem fiyatlarına sürekli yapılan zamlardan sonra üreticilerin kazançlarının yüzde 70’ine yakınını yem firmalarına vermek zorunda kaldıklarını ve zararlarının büyük olduğunu vurguladı.
Yaşanan kuraklık ve don olayları konusunda konuşan başkan Aktürk; “Meyve ağaçlarımız tamamen gitti, erken ekilen mısır, pancar, ayçiçeği gibi ürünler de dondan etkilenip yeniden ekilmek zorunda kaldı. Çiftçilerimiz ciddi mali kayıplar yaşadı. Bu yıl ot kalitesinin düşük, hayvanlar bahar aylarında dahi samanla beslenmek zorunda kaldılar. Saman ve arpa üretiminin azalmasıyla yem fiyatlarının arttı. Yem fabrikaları yağmur yağsa da yağmasa da zam yapıyor. Kazancımızın yüzde 60-70’ini yem fabrikalarına veriyoruz.
Meraların tarla, sanayi veya enerji yatırımlarına açılması yetiştiriciler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Sultanhanı ve Yenikent’te meralar üzerinde yapılan girişimler halkın tepkisiyle durdu, şimdi de Kutlu kasabasında iki büyük firmanın enerji santrali kurmak için meralara yöneldiğini görüyoruz” ifadelerini kullanarak mera tecavüzlerine dikkat çekti. (Haber: Elif BUDAK)
Yorum Yazın