Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Nazmi Çalışkan

Nazmi Çalışkan

Mail: [email protected]

Yağ Rezaletinde Tek Suçlu Marketler mi?

Son bir yıldır artan gıda fiyatları ile mücadele sürerken özellikle stok ürünlerde yaşanan sıkıntı sürekli gündeme gelmeye başladı.

Özellikle son 6 aydır yükselişi önlenemeyen sıvı yağ krizi son hafta itibari ile yeni bir boyuta taşındı. Ülkemizde yağ mı yok?

Yoksa yağ mı bulunmuyor?

Bu iki sorunun cevabı stokçuluğun da sonu olur, Vatandaşların derdini de çözer diye düşünüyorum.

Ekonomik koşullara bakıldığında sadece yağ değil hangi ürüne talep artarsa o üründe istense de, istenmese de yukarı yönlü bir hareket oluyor.

Yağ sorununu da bu şekilde değerlendirmek en doğrusu olacaktır.

Bizler toplum olarak artan fiyatlara nasıl tepki vereceğimizi bilmediğimizden gıda ürünlerinde günlük anormal rakamları da görüyoruz.

Tarım bakanlığı ülkemizin tamamına yetecek yağ var derken,

Cumhurbaşkanlığı Ukrayna kıyılarındaki 10 geminin Mart ortasına kadar ülkede olacağını duyururken hiçbir resmi dayanağı olmayan dedikodu ve sosyal rezalet sitelerinden duyduğumuz dedikodular ile yağ stoklamak için market kapılarına dayanırsak ve 1 aylık yağ sadece dakikalar içerisinde tükenirse durum bundan daha iyi olmaz.

Vatandaş olarak yağ kalmayacak veya yağ zamlanacak korkusuyla marketlere akın edip 1 yıllık yağ ihtiyacını bir seferde almaya gayret edersek durum da bu olur.

Burada kimse başkalarında suç aramaya kalkmamalı. Kullanacağından fazla yağ alanlar da bu işin ortağıdır.

Bu fiyatların artmasındaki ana etken vatandaş olarak gereğinden fazla yağ stoku yapmamızdır. Başka toplumlarda olduğu gibi sadece hakkımız olanı ya da yetecek kadarını alsak bu ürünler raflarda durur ve fiyatları da bu seviyelere çıkmazdı.

Bu durum sadece marketlerde değil Devletin satış noktalarında da benzeri şekilde seyrediyor.

92,50 TL’den satışa sunulan yağın büyük bölümü hatta tamamı belli kesimler tarafından toplandığı için diğer vatandaşlar hakları olmasına rağmen bu yağlara ulaşıp alamadılar.

Kısacası toplum olarak zincir marketleri stokçukla suçlarken aslında asıl stokçuluğu yapanların bir seferde 5-10 teneke yağ alanlar olduğunu gözden kaçırıyoruz.

Herkes hakkına riayet etseydi bu görüntüler olmaz bu fiyatlar da geçen haftaki değerlerde olurdu.

Kısacası kendimizden başkasını suçlamak yerine hakkımıza razı olmadığımız sürece bu rezaleti çok yaşarız.

Yanı başımızda bir savaş bu savaşta kaybedeceğini hatta öleceğini bile, bile savaşan bir halk var, onların yanı başında da yağ kalmayacakmış diye marketlerde birbirini çiğneyen bir zihniyet.

Bunu gördükten sonra bu stokçu zihniyetle ülkemizi müdafaa etsek ne olur diye sormak geliyor.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar