Aksaray’da yakın zamana kadar kurumlar içerisinde en çok çalışan kurum olarak dikkat çeken, merkez ve kırsal da en küçük bir afet ve felakette halkın ilk karşısında gördüğü kurum olan Aksaray AFAD.
Bu kurum 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden sonra görevli olduğu Elbistan ilçesine deyim yerindeyse 7 kişilik teknisyen ve 100’den fazla gönüllüsüyle mucizeler yaratmış, ildeki her türlü afet ve felaketlerde de tam kadro sahaya inerek her zaman Aksaraylıların yanında olmuştu.
Son olarak geçen sene yaşanan sel felaketinde yüzlerce kişiyle sahada günlerce durmadan çalışma yapmış aynı zamanda da evlerini veya iş yerlerini su basan köy ve kasabalardaki halkın yardımına koşmuştu.
Yani her birimizin anlayacağı sloganı olan “Nerede Hayat, orada AFAD” söylemi ile çalışan insanlara son zamanlarda bir şeyler oldu.
İldeki STK’lar da, Aksaraylılar da “Ne oldu bu AFAD’a” diyorlar.
***
“Ne oldu bu AFAD’a” biliyorum ama şu anda burada derinlemesine değil yüzeysel olarak kısaca anlatayım.
AFAD’da bir yönetim değişikliği oldu. Aksaray’da yıllardır görev yapan müdür başka bir ilde görevlendirilirken Aksaray’a da başka bir ilden müdür gelerek görevine başladı.
Bu atama Aksaray’a has değil ülke genelinde 30’dan fazla ilde gerçekleşti. İçişleri Bakanlığımızın oluru ile birçok ilin müdürü yer değişikliği yaptı.
Aslında ortada olmayan sorun da bundan sonra başladı.
Yeni göreve gelen müdür geçmişte gönüllüler ile çalışan Aksaray’da gönüllüler ile çalışılmayacağı mesajını net bir şekilde gönüllülere iletti.
Afet ve felaketlerde tek dertleri insanlara yardım etmek olan ve bunun karşılığında da hiçbir bedel beklemeyen, doğal afet ve felaketleri görmüş ve o alanlarda çalışmış yüzden fazla gönüllünün pasifize olmasına ve kuruma küsmesine neden oldu.
Afet ve olaylarda kendi kadrosu ile çalışma yolunu seçeceğini her fırsatta kendi kadrosuna anlattı ve o kadronun olaylarda gönüllülere çağrıda bulunmasının önünü kesti.
Kendi altında çalışan bayan şube müdürü her fırsatta AFAD’ın kendi gönüllülerinden önce kuruma akredite edilen MEB AKUB ile çalışılacağını net bir şekilde gönüllüler ile yaptığı toplantıda dile getirdi.
Bu konudan rahatsız olan gönüllüler sıkıntılarını kendi aralarında olduğu gibi üst düzey idarecilere de iletmesine rağmen AFAD’ın idare kadrosunun “Aksaray’da gönüllülük sistemi bitecek” tavrı nedeniyle hiçbir sonuç alınamadı.
Sonuç olarak daha 3-5 gün önceki su baskınlarında AFAD’a 3-5 gönüllü ile (O gece teknisyenlerden bir tanesi ben gönüllülerle çalışmam demesine rağmen) 5-6 teknisyen 450 bin nüfusa sahip Aksaray’da su baskınlarına müdahale etmeye çalıştılar.
Sonuç mu? Elbette tahmin edildiği gibi YETMEDİLER.
Sahi ne oldu bu AFAD’a ? diyemiyorum ne yazık ki ne olduğunu biliyorum…
Aksini iddia eden kim varsa televizyon ekranları önünde de konuyu masaya yatırırız.
Not: AFAD gönüllüleri bu sorunu ve sıkıntıyı haftalar önce AFAD’dan sorumlu vali yardımcısı Hakan Kılınçkaya’ya da iletildi.
Not: Aynı sorun tüm ülkede 6 Şubat sonrası gönüllülük sistemini geliştirmeye ve sayıyı artırmaya çalışan AFAD başkanlığına da iletildi.
Şimdi aynı slogandaki NEREDE HAYAT kelimelerine ne oldu da sadece NEREDE AFAD ? sorusu kaldı.
#aksaray68haber #68haber #AFAD #AFADBAŞKANLIK #AKSARAYAFAD #FELAKET #NEREDEAFAD #AFADGÖNÜLLÜLERİ #AKSARAY #VALİLİK #AKSARAYVALİLİĞİ #KURTARMA
Sorunu tam 12 den vurmuşun ağzına sağlık