Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Nazmi Çalışkan

Nazmi Çalışkan

Mail: [email protected]

Felakete Ne Kadar Hazırız?

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremin kargaşası sürerken öğle saatlerinde Elbistan merkezli deprem, bölgedeki insanlara Türkiye’nin en büyük yıkımını yaşattı.

On binlerce insan enkaz altında hayatlarını kaybederken on binlercesi de yaralandı. Felaketin gerçek boyutu saatler geçtikçe gün yüzüne çıkarken ülkem insanı depremden etkilenen insanlarımız için seferber oldu. Herkes gücü oranında bölgeye yardım gönderirken depremle beraber Aksaray AFAD arama kurtarma ekipleri de gece saatleri itibariyle yardım için harekete geçti.

Zorlu hava şartları ve bozulan yollar nedeniyle gece sadece 3 binanın yıkıldığı Elbistan’a ikinci depremden dakikalar sonra ulaştılar.

04:17’deki sarsıntıda sadece 3 binanın yıkıldığı Elbistan’da ikinci depremin ardından tam bir yıkımla karşılaşan ekipler Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu koordinesinde vakit kaybetmeden çalışmalarını başlatırken Aksaray’ın tecrübeli AFAD müdürü Cezmi Türkmen’in bocalamadan ve bilinçli müdahaleleri ile ilk saatlerde onlarca vatandaş 430’un üzerindeki enkazdan sağ olarak kurtarıldı.

***

Depremin olduğu andan sonra harekete geçen çoğu eğitim camiasından oluşan ve önce insan diyerek harekete geçen 55 kişilik gönüllü AFAD ekibi de Elbistan’da Türkmen idaresindeki AFAD’ın arama kurtarma çalışmalarına destek olarak bölgede tam anlamıyla birçok ilde görülmeyen profesyonel bir çalışma yaparak arama kurtarma çalışmalarını Türkiye’de ilk tamamlayan ekip oldular.

Bu ekibe Aksaray İtfaiyesi, Samsun Canik arama kurtarma ekibi, Madenciler, Polis arama kurtarma ekibi, Jandarma arama kurtarma ekibi, Kayseri OSB itfaiye ekibi gibi orada tanıdığımız çok başarılı ekiplerde canla başla çalışarak destek oldular. Eksi 25’leri aşan hava sıcaklığı ve olumsuzluklara rağmen durmak bilmeyen ekiplerin çalışmaları beni ve bölgedeki herkesi ikna etti ki herkes elinden gelenin çok fazlasını yaptı.

***

Buraya kadar yaşananlar sadece yazabildiklerim.

Buradan sonrası ise olası bir felakette Aksaray deprem öncesine ve sonrasına ne kadar hazır?

-İlk olarak hiç tartışmadan AFAD ile koordineli şekilde kentsel dönüşüm çalışması yapılacak alanlarda çalışmalar başlatılmalı.

-Bu çalışmalar sadece Devlet kaynaklıdan ziyade banka evlerinde olduğu gibi bireysel olarak da yapılabilmeli ve bu çalışmalara destek de verilmeli.

-Daha sonrasında çadır kent alanlarıyla ilgili çok kapsamlı bir planlama yapılmalı ve o bölgelerin kanalizasyon ve su konusunda alt yapı çalışmaları tamamlanmalı.

-Şehrin merkezinde olmayan ama şehre ve yola yakın olan bir alan konteyner kent alanı olarak belirlendikten sonra oranın planlanması ile alt yapı çalışmaları tamamlanarak bu alan zemini sağlamlaştırıldıktan sonra hazır bir şekilde bekletilmeli.

-Her felakette çuvallayan GSM firmalarının felaket yatırımları arttırılarak alternatif bir firma daha bu alanda teşvik edilmeli.

-Telsiz röleleri daha güçlendirilmeli ve ulaşım kesintisiz şekilde yapılmalı.

-Deprem ve felaketlerde öncü görev alan AFAD il müdürlüğü 2 farklı yerden tek merkeze taşınmalı ve AFAD’ın tüm birimleri ve gönüllüleri ile bütün olarak çalışması sağlanmalı.

Bölgede göze çarpan ilk sorunlar yukarıda saydığım konular olurken gelen yardımların toplanacağı alanlar konusunda Aksaray belediyesinin yaptığı kapalı semt pazarları ve diğer kapalı alanlar Aksaray’da depolama sorununu fazlasıyla karşılayacaktır.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar