Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Nazmi Çalışkan

Nazmi Çalışkan

Mail: [email protected]

“Ekmek Parası” Deyip Trafikte Terör Estiriyorlar

Aksaray’daki trafik sorununun başında çarpık yapılaşmadan önce sayıları sürekli artan trafik magandaları geliyor.

Altına bir otomobil veya bir motosiklet alan artık yolların da, kaldırımlarında tek sahibinin kendisi olduğunu düşünüp ona göre trafik rezilliklerine başlıyor.

Nasıl olsa bir şekilde yaptığı yanına kar kalıyor.

Onlarca sürücü bir magandanın ardına takılıp saatte 5 veya 10 kilometre hızla kafeler caddesi denilen Ebulfez Elçibey Caddesinde bir magandanın ardından seyretmek zorunda kalıyor. Bu magandanın yaptığı rezillik sayesinde sadece o caddede değil neredeyse bu caddenin bağlandığı ve bu caddeye bağlanan tüm yollarda da trafik durma noktasına geliyor.

Saatlerce caddede bu şekilde seyreden magandalar geliş ve gidiş istikametlerini sürekli doldurdukları için merkez trafiğindeki ana sorun olma başarısını kimseye bırakmıyorlar.

Yoğunluk saatlerinde sağa sola korna çalıp selam veren bu ne olduğu belirsiz tipler zaman, zaman durup cadde de arkadaşlarıyla sohbet etmeyi de ihmal etmiyor.

Bu konuda bu güne kadar yapılan çalışmalardan hiçbir sonuç alınamadı. Ne yazık ki denetimin başladığı saatte cadde sonundaki uygulamayı gören magandalar araçlarını ara sokaklardan denetim noktasına ulaşmadan arka sokağa park ederek caddede yaya şekilde magandalıklarını sürdürüyorlar.

Bu konuda artık şehrin gücü bu standart olarak şehir trafiğinin içine eden 8-10 zengin çocuğuna yetmediği için artık yapacak bir şey yok diyorum.

***

Yukarıda yazdığım maganda rezaletine son dönemde ne yazık ki motosikletli trafik magandaları da eklendi.

Özellikle kuryelik yaparak geçimlerini sürdürdüklerini her fırsatta dile getiren bu magandalar artık ekmek parası bahanesi adı altında il genelindeki hiçbir trafik kuralını takmıyorlar.

Bir kısmında koruyucu kıyafet olan ve çoğunlukla çocuk yaştaki kişilerce de kullanılan motosikletler konusunda artık ildeki sürücüler de, yayalar da büyük sıkıntı yaşamaya başladılar.

Aksaray’daki bir dönerci, bir lokanta ve bir dağıtım ağının ismi yazılı olan çok sayıda motosiklet kırmızı ışık, hız limiti, makas atma, sağdan sollama, telefon kullanımı gibi artık hiçbir kurala uymuyorlar.

Bu sayı sürekli artarken bu araçları kullananların can ve mal güvenliği için artık bir tehdit unsuru olduğunu da görenler bile görmezden gelirken onlar da “Ekmeğimizin derdindeyiz” bahanesi ile orman kanunlarıyla işlerine devam ediyorlar.

Aksaray’da motosiklet sürücülerinin biçoğunun tekrar kontrollerden geçirilmesi gerektiğini artık net bir şekilde görüyorum. Bunun aksini iddia edenlerle de saatlerce bu konuyu tartışırım. Kimse ekmek parası bahanesi ile bir başkasının can ve mal güvenliğini tehlikeye sokamaz.

Ekmek parası bahane oluyorsa o zaman bu ilde ve bu ülkedeki hiçbir illegal suç örgütüne de kimse temas etmesin. Sonuçta onlar da haksız da olsa ekmeklerinin derdinde değil mi?

***

Son olarak da yine Aksaray’a özel güçlendirilmiş farlarla trafikte sadece kendilerine saygısı olan ve başka araçları yok sayan trafik magandaları ile bu araçların ışıklandırma donanımlarını denetlemeyenlere sesleniyorum;

Sizlerin güçlendirilmiş araç farlarınız nedeniyle karşınızdan gelen araç sürücüleri önlerini göremez duruma geldiler.

Bu far düzeni başladığında 3-5 araca göz yumulması nedeniyle şu anda ilde araçlarının ışıklandırma düzeni standartlara uymayan binlerce araç var. Başka illere gittiğimizde bu durumu görmüyoruz, Aksaray’a geldiğimizde ise artık kendi kullandığımız araçlarda önümüzü görmüyoruz.

Artık birileri bu araçları da bu araçları bu duruma getirenleri de kontrol altına alıp cezalandırılmalı. Modifiyeli araçlardaki egzoz seslerinden bile önemli olan bu standart dışı aydınlatma olayı konusunda artık yasak olmasına rağmen bu ışıklarla oynayanlara da bir dur der misiniz?

Bilmiyorum ama bizler yazacağız, sizler sessiz kalarak ekmek parası arkasında trafik terörü estiren kuryeleri de, caddede konvoy oluşsun diye 10 kilometre hızla seyreden magandaları da, binlerce standart dışı aydınlatma sistemi olan araçları da bulup göremeyeceksiniz. 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar