Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2
Nazmi Çalışkan

Nazmi Çalışkan

Mail: [email protected]

Asgari Ücret

Asgari yani en düşük maaş verilen işçilere ödenen aylık ödeme miktarı.

Aksaray’da birçok emekçi bu miktar ile geçimini sağlamaya çalışıyor.

Bu maaş için şimdilerde ek zam için müjdeler verilmeye ve asgari ücretlinin yüzünün güleceği açıklanmaya başlandı. Bir çok işçi sendikası bunu kamuoyunda müjde olarak açıklarken işveren sendikalarını ve asıl emekçi olan işçileri dinleyen oldu mu bilmiyorum.

Konuştuğum, derdini dinlediğim asgari ücret ile iki yakasını bir araya getirmeye çalışan birçok emekçi asgari ücretlere yapılan her zammın hayatlarını daha da zorlaştırdığını söylemeye başladılar.

Bu söylemler üzerine 2021, 2022 ve 2023 asgari ücretlerine baktığımda gerçekten yapılan zamların asgari ücretlilerden daha çok ev sahipleri ve fırsatçıların yüzünü güldürdüğünü gördüm.

Örnek verirsek 2021yılında net asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş,

2022 yılının ilk yarısında 4 bin 253 lira 40 kuruş,

2022 yılının ikinci yarısında 5 bin 500 lira 35 kuruş

2023 yılı için de 8 bin 506 lira 80 kuruş açıklandı.

Bu tabloya göre ara zamlarla beraber 3 yılda yaklaşık 3 kat zamlanan asgari ücretlinin hayatı kolaylaşması gerekirken asgari ücrete yapılan zamları bahane ederek gıda fiyatları başta olmak üzere zorunlu ihtiyaç maddelerine yaklaşık 6 kat zam gelirken bundan 3 sene öncesinde asgari ücretin yaklaşık 5’te birine tutulacak orta halli bir konut fiyatı da bu gün şartlarında 6 kattan fazla artış gösterdi. 

Yani asgari ücrete yapılan zammı duyan firmalar giderlerinin artacağını öngörerek aradıkları zam bahanesini bularak maliyet artışlarından çok daha fazla zam yaparak bu durumu fırsata çevirirken bu üretilen ürünlerin son tüketiciye kadar ulaşan tedarik zinciri de asgari ücret zamlarının bahanesi ile zamlara devam ettiklerinde bir ürün her el değiştirdiğinde aynı sebeple değişik oranlarda zamlandığı için bir ürüne aynı gerekçe ile çok kez zam yapılıyor. Bu durum her seferinde böyle olunca yapılan zamlar asgari ücretliden daha çok başkalarının yüzünü güldürdü.

***

Asgari ücretle geçinmeye çalışan emekçilerden çok asgari ücret zammını bekleyen ev sahipleri bu günlerde peş peşe verilen seçim müjdeleri ile yeniden harekete geçmeye başladılar.

Ülke genelinde olduğu gibi il genelinde de denetlenmeyen konut sahipleri son yıllarda olduğu gibi Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgin’in her çıkmasını heyecanla televizyon başında beklemeye başladılar. Temmuz zammı için ellerini ovuşturan ev sahipleri yapılan zammın ne zaman ceplerine gireceğini düşünürken zam nedeniyle artacak maliyetlerini hesaplayan birçok işveren de şimdiden kemer sıkma politikası için küçülme planlaması yapmaya başladılar. Yani kısacası asgari ücrete yapılacak olan zam fırsatçıları ve ev sahiplerini güldürürken üreten işveren ve işçilerin canını yakacak gibi görünüyor.

Kısacası piyasaları kontrol edip haksız kazanç ile emekçinin gelirine göz diken fırsatçılarla mücadele etmediğiniz sürece bırakın 6 ayı her ayda zam yapsanız yine asgari ücretlinin yüzünü güldüremezsiniz.

Bu konuda yapılacak en güzel şey asgari ücret zammından önce 3 sene içerisinde gider kalemi olan gıda ve barınma gibi giderlere birçok kez zam yapanların tespiti ve alım gücünün korunması olacaktır. 

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar