İl genelinde son yıllarda artan konut fiyatlarındaki son bir yılki hareketlilik artık artış veya zamla bile izah edilemez bir seviyeye geldi. 1 Ay öncesinde yeni bir konut alan bir kişinin aylık karı bile 100 bin rakamının üzerine çıkmaya başladı.
Geçen seneki girdi fiyatları sebep gösterilerek yapılan zamlar bile bu yıl yapılan artışların yanında faiz farkının bile yarısında kalırken bunun nedeni ne müteahhitler,ne emlakçılar ne de bu konutlara koşa koşa istenilen her fiyatı ödeyen kıymetli hemşerilerimiz tarafında açıklanamıyor.
Her fırsatta ‘Aldığımız dairenin fiyatı bir hafta da 50 bin lira zamlandı’ diyerek keyif olan hemşerilerimiz ve müteahhitlerimiz aslında bindikleri dalları kestiklerinin farkında bile değiller.
Aksaray’da ne oldu neler değişti veya bilmediğimiz mahalle aralarında sahiller mi oluştu da bir daire fiyatı 3 veya 5 katına kadar çıktı.
Artan maliyetlere ek olarak;
“Okula yürüme mesafesinde,
Çocuk parkına yakın,
Cami var yakınlarda ezan sesi bile duyuluyor
Yakınlarda AVM var” derken, hele birde 500 metre mesafede bile olsa zincir market varsa her biri için 100’er bin lira fiyata eklenebiliyor.
İl genelinde neredeyse 1 milyon rakamının altında konut kalmadı. Bunun yanında 3 milyona bile konut satıldığı dedikoduları kulaktan kulağa dolaşmaya başladı.
Nüfusu 430 bin olan bir şehirde neler oluyor da konut sıkıntısı yaşanıyor. Bunun cevabını birileri açıklamalı.
İlde kiralık ev bulmakta büyük sıkıntılar yaşanırken konut satışı ve nüfus artışının dengeli gittiği TÜİK tarafından her ay düzenli olarak açıklanıyor.
***
Hal böyleyken bu rakamlara konutlar satılmaya devam edilirken ve arsa payı olarak toprak sahibine bir binanın yarısı teslim edilirken bu insanların ne kadar vergi ödedikleriyle ilgili bir inceleme veya araştırma görmedik veya duymadık.
En ucuz konut fiyatı 1 milyonu aşmışken acaba bu satış işlemleri sırasında bu konutlar için ne kadar fiyatlar bildirilip ne kadarı Devlete vergi olarak ödeniyor.
Veya arsa payı olarak kazanç elde eden yani örneğin 20 konuttan 10’unun tapusunu alan ve bunları da kiraya vererek hayatını idame ettiren bir arsa sahibi bu güne kadar bu Devlete kaç kuruşluk vergi ödedi.
Artık bu işe el atılma vakti geldi de geçti bile. Birileri hem vergi hem de bu konutları bu fiyatlara alabilen babayiğitlerin ne iş yaptıklarını bu rakamları hangi kaynaklardan nasıl ödediklerini ortaya çıkartmalı. 1 ile 3 milyon arasında bile konut krizi yaşanıyorsa bu ilde birileri için kriz felan yoktur.
Asgari ücretlilerin yarısı kadar bile vergi ödemeyip zevk ve sefa içerisinde yaşayanların da artık bir bedel ödemesinin vakti geldi de geçiyor bile.
Tekrar söylüyorum bu ilde 1 ile 3 milyon arası satılan konut bulunamıyor ve bu ilde ayda ortalama 500 vatandaş bu konutları satın alacak güce sahip.
Bu 500 vatandaşın kaç tanesi bir asgari ücretli kadar bu devlete vergi ödemiş?
Yorum Yazın