Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Zengin “Üreticinin Sesine Kulak Verin”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Zengin “Üreticinin Sesine Kulak Verin”
Aksaray Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin geçtiğimiz günlerde yapılan süt konseyini ve Aksaray Süt Üreticileri Birliği’nin çalışmalarını değerlendirerek basın açıklamasında bulundu. AKSÜTBİR başkanı Esat Zengin açıklamasında, süt konseyinden çıkan kararın üreticileri memnun etmediğini belirterek ıslah çalışmaları ve suni tohumlama yetkisinin üreticiye verilmesi gerektiğinin vurgusunu yaptı.

“Konsey Beklediğimizi Vermedi”

AKSÜTBİR başkanı Esat Zengin gerçekleştirilen basın toplantısında süt konseyinin üreticilerinin sürdürülebilirliğini bitirdiğini belirterek açıklanan fiyatların tatmin etmediği açıklamasını yaptı. Zengin açıklamasının devamında; “Toplantımızın asıl amacı süt fiyatları, konsey çalışmaları ve hayvancılıkta olması gereken faaliyetler hakkında bilgilendirmek. Şahsım adına süt birliği üyelerinin tamamını bilgilendirdim. Düzenli olarak üyelerimizle iletişim halinde oluyoruz. Ancak sadece bizim üyelerimiz ile mevcut olmayan bir ilimiz var. Çeşitli kooperatif ve birliklerde üyelerde mevcut. Özellikle son konsey çalışmalarından bahsedeceğim. Konsey çalışmalarına çok ciddi anlamda 2 aydır yoğunluk vermemize rağmen istediğimiz sonucu alamadık. Süt fiyatları üreticilerin beklentisinin altında kaldı. Konseyde üretici, sanayici, bakanlık gibi çeşitli kurumlardan 12 kişi ile toplandık. Konseyde bulunan sanayiciler ile konseyde sonuç alamadığımız zaman gıda komitesine sevk ediliyoruz. Gıda komitesinde alınan karar da tartışılmadan onaylanıyor. Ancak bizim süt birliği olarak bütün taleplerimiz 1 kilo süt ile 1 kilo 300 gram yem alınması idi. Eğer bu fiyat alınmaz ise süt üreticiliğinin sürdürülebilir olmayacağını vurguladık. Fakat sonuç istediğimiz gibi çıkmadı. Fiyatlar düzenlenirken karşı tarafında kendince haklı yanları var. Gıda tüketimini yükseltmemek için onlarında bazı izlediği yollar var. Pandemi döneminde uygulanması gereken kurallar vardı. Yapılan süt konseyinde üreticiler olarak bizlerin talepleri karşılanmadı. Bunlar karşılanmayınca ben üreticilerimin beklentisi karşılanmıyor gerekçesi ile konseye istifamı sundum. Ancak istifam genel başkan tarafından reddedildi ve 1 Eylül’de seçim kararı alındı. Süt fiyatlarının bugünkü oluşumunda üreticilerimizin eline soğuk sütlerde 3 lira 20 kuruş, sıcak sütlerde 2 lira 95 kuruşa kadar kazanabilmesi için ben gerekli bilgilendirmeyi yaptım. Üreticilerimizin sesinin duyulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Islah Yetkisi Üreticinin Olmalı”

AKSÜTBİR başkanı Esat Zengin birlik faaliyetlerinden de bahsederek üreticinin en büyük sorunlarından olan suni tohumlamaya da değindi. Islah ve suni tohumlama yetkisinin üreticiye verilmesi gerektiğini belirten Zengin; “Hayvancılıkta eksikliklerimizi gidermemiz gerekiyor. Bana göre hayvancılıkta 3 temel eksiğimiz bulunuyor. Birinci eksik ıslah, ikinci eksiklik yem konusu, üçüncü eksiklik ise devlet politikasında süt ve yem kalitesinin kanunlaşmamasıdır. Burada ıslah dediğimizde yem ve sütün fiyatının düşüklüğünden daha önemli bir sorun çıkıyor. Islah faaliyeti suni tohumlama olarak da biliniyor. Süt inekçiliğinde suni tohumlama üreticinin kendisinde olmadığı sürece hiçbir şekilde ıslah yapılmaz, hayvancılıkta sürdürülebilir bir nesil elde edilmez ve kayıtlar istenildiği şekilde olmaz. Nedenine baktığımızda Avrupa ülkelerinde tamamen suni tohumlamayı üretici yapıyor, ülkemize baktığımızda hiçbir şekilde üretici kendi işletmesinde ne ıslah yapabiliyor ne de suni tohumlama yapabiliyor. Bu yetki veteriner hekimlere verildi. Hekimler kendi işini yapıyor. Eğer bu yetki üreticinin kendisinde olsa işletmesinde hayvanların hangi an ihtiyacı var ise onu takip eder ve tohumlamasını yapar. Ayrıca işletmede nasıl bir ırk elde edeceğini, nasıl bir hayvan geliştireceğini hesaplayarak ona göre tohumlarını alır. Masraf yüzde 75 eksilmiş olur ve dört dörtlük bir sistemi olur. Ancak bu yapılamıyor. Ben konu ile ilgili cumhurbaşkanımıza bir mektup yazdım. Mektuba gelen cevapta mevzuat kapsamında Türkiye’de üretim bu şekilde yapılmaktadır şeklinde bir cevap geldi ve bu biz üreticileri çok üzdü. Üreticilerimiz de duyarsız kalıyor. Üreticilerimizin duyarsızlığı iki konuda oluyor. Birincisi arpamızı çıkartıp pazarda satıyoruz ve çok farklı fiyatla yem satın alıyoruz. Hiçbir üretici yemimi üreteyim diye çaba göstermiyor. İkincisi ıslah faaliyetlerinde birçok bilgilendirme yapmamıza rağmen ıslahın ne olduğunu, nasıl talep edilmesi gerektiğini umursamıyor. Bu eksiklikler yüzde yüz üreticimizin kendisinden kaynaklanıyor. Süt fiyatları konusunda üreticimizin kendi elinde olan bir şey bulunmuyor. Süt fiyatları düşük olduğunda yapılan eylemlerin ıslah yetkisinin üreticiye verilmesi konusunda da yapılması gerekiyor.”dedi. (Haber/Foto: S.O)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
LGS Tercih Stantları Öğrencilere Yol GösterdiÖnceki Haber

LGS Tercih Stantları Öğrencilere Yol Gös...

Tatlıcılarda Bayram MesaisiSonraki Haber

Tatlıcılarda Bayram Mesaisi

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar