Aksaray Orman İşletme Müdürü Abidder Yurtman, ağaçlandırma çalışmalarında beklenen yağışların olmamasının hedeflerini olumsuz etkilediğini belirtti.
Yurtman, fidan dikim etkinliklerinin yağışların az olması sebebi ile önümüzdeki ilkbahar ayında fidan dikimi yapılmasını planladıkları bilgisini verdi.
Aksaray OİM Müdürü Abidder Yurtman, basın mensupları ile yapılan toplantıda Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılan faaliyetlerden bahsederek Aksaray’daki orman varlığını yüzde 1,5’ten yüzde 3’e çıkardıklarının vurgusunu yaptı. Aksaray’da yapılan fidan dikimi faaliyetlerinden ve hedeflerinden bahseden Yurtman yaptığı açıklamada; “2021 yılında Aksaray’da üretim faaliyetleri olarak toplam 4 bin 598 metreküp ormanlık alanda bakım çalışmaları gerçekleştirdik. Üretim olarak da bin 533 metreküp endüstriyel odun üretimi gerçekleştirdik. Yakacak olarak kullanılan odunda ise bin 722 ster olarak üretime katkıda bulunduk. Yılsonu hedeflerimiz ise endüstriyel odun üretimini bin 700 metreküp olarak gerçekleştirmek. Aksaray’da meşe ağırlıklı orman olduğundan dolayı üretimimizde bu yönde ilerliyor. Meşe ormanlarından mangal kömürü dediğimiz meşe kömürü üretimimiz bulunuyor. Orman bakımı faaliyetlerinde sıklık bakımı denilen sık olan ormanlık alanlarda seyreltilme çalışmaları yaptık. 50 hektar ormanlık alanda bu çalışmayı yaptık. Orman rehabilitasyonunda 45 hektar, kültür bakımı olarak da 136 hektarlık alanda bakım faaliyetleri devam ediyor. Aksaray’da ağaçlandırma çalışmalarında 800 hektarlık alanda fidan dikimi ve bakım faaliyetleri gerçekleştirdik. 2021 yılı içerisinde 50 hektarlık alanda yaklaşık 65 kilometrelik bir teras yapımı planlanıyor. Bu yıl yağışların hemen akabinde dikim faaliyetlerimize devam edeceğiz. Şu ana kadar yağış olmadığı için dikim yapamadık. Bundan sonraki süreçte de fidan dikimini yağışların olumsuz etkilemesinden dolayı ilkbahar ayında yapmayı planlıyoruz. Fidan dikiminde hedefimiz sonbahardı ancak yağışların olmaması bu planlarımızı olumsuz etkiledi. 2022 yılına erteledik fidan dikimi etkinliklerini. Dikim programı çerçevesinde 826 bin fidan dikimini hedefliyoruz. Tıbbi aromatik bitkiler, gelir getirici tür ve trüf mantarı üretimi ile ilgili programlarımız var. Üretimini yaptığımız badem ağaçlarından faydalanan vatandaşlarımız var. Vatandaşlarımıza yaklaşık 524 bin bedelsiz fidan dağıtımımız oldu. ORKÖY aracılığıyla destek programlarımız bulunuyor. Bu kapsamda 18 ünitede 549 in lira orman köylülerine kredi sağladık. Biyolojik mücadele olarak ormanlardaki zararlı böceklerin zararını önlemek için bazı kuş türlerini ormanlarımızda barınabilmesi için kuş yuvaları yerleştiriyoruz. 500 adet kuş yuvasını ormanlık alanlarımıza yerleştirdik. Yabani hayvanlara da ev sahipliği yapacak ormanlık alanlar oluşturuluyor. Orman İşletme Müdürlüğü olarak hicip sahasında yapılan çalışmalar ile önümüzdeki günlerde orman sayımızı arttırmayı hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı. (Haber/Fotoğraf: S.O)
Yorum Yazın