Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Vekil Sayımız 4’te Kaldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vekil Sayımız 4’te Kaldı
Adrese dayalı nüfus kayıtlarına göre belirlenen milletvekilliği sayıları açıklandı. Açıklanan milletvekilliği sayısına göre Aksaray’ın milletvekili sayısı 4’te kaldı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) nüfus verileri kapsamında açıkladığı milletvekili sayışları açıklanırken Aksaray geçmiş dönemdeki gibi 4 milletvekili ile TBMM’de temsil edilirken Niğde ve Nevşehir ise 3’er milletvekili ile temsil edilecek.

YSK’nın açıkladığı milletvekili listesine göre İstanbul’un milletvekili sayısı 2, Hatay ve Kütahya’nın ise 1’er azalırken Bursa, Eskişehir, Tunceli ve Bayburt’un milletvekili sayıları 1’er arttı.

Adrese dayalı nüfus sistemi verilerine göre belirlenen milletvekilliği sayıları konusunda 31 Aralık 2023 verilerine göre 438 bin 504 kişinin kayıtlı olduğu Aksaray’da 5’inci vekillik için nüfusun 500 binin üzerine çıkması gerektiği öğrenilirken yurt dışında yaşayan ancak Aksaray’da her yıl izinlerini geçiren ve adres kayıtlarını yaptırmayan gurbetçilerin de kayıtlarını Aksaray’da göstermeleri ile nüfusun 5’inci vekilliğe yakın olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Adres Kayıtları İllerin Aldıkları Ödenek İçin de Önem Arz Ediyor

Adrese dayalı nüfus sistemine kayıtlar milletvekilliği sayılarını belirleme dışında illerdeki belediyelerin aldıkları ödenekler konusunda da belirleyici oluyor. Bu nedenle Aksaray’ın gurbetçi Aksaraylı potansiyelini doğru kullanamadığını belirten Aksaraylılar yaz aylarında yurt dışından gelen gurbetçilerin bir günlerini adres beyanı için kullanması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’a her yıl binlerce yeni daire yapılmasına rağmen Konut sıkıntısı her geçen gün daha da artıyor. Bu konutların dolduğunu hesaplarsak Aksaray nüfusu önemli ölçüde artıyor demektir. Ancak ne hikmetse Aksaray nüfusu neredeyse yerinde sabit duruyor. Aksaray halkının önemli bir bölümü gurbetçi hemşerilerimizden oluşuyor. Aksaray’da gurbetle bağı olmayan hane neredeyse bulunamaz. Yaz ayı geldiğinde Aksaray nüfusu bazı mahallelerde iki katına çıkıyor. Hemşerilerimizin her birinin burada evi var, bahçesi var. Bu hemşerilerimizin bazılarının kayıtlarının Aksaray görünmediğini düşünüyoruz. Bu adres kayıtları buradaki evleri için yeniden nüfus verilerine kayıt ettirilmeli. Bu hemşerilerimiz tüm belediye hizmetlerinden faydalanmalarına rağmen kayıtları belki de gümrüklerden giriş, çıkış yaptıkları illerde veya başka ülkelerde görünüyor. Elbette başka ülkelerde evleri var oralarda yaşıyorlar ama Aksaray’da da evleri var. Bu veriler güncellenmeli ve belediyelerin aldıkları ödenekler için nüfus verileri yeniden gözden geçirilmeli” görüşünde bulundular. (Haber: E.BUDAK)

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Trafikte Telefon Kullanımında Yeni Boyuta GeçtikÖnceki Haber

Trafikte Telefon Kullanımında Yeni Boyut...

İki Tırda 7 Ton Kaçak Tütün Ele GeçirildiSonraki Haber

İki Tırda 7 Ton Kaçak Tütün Ele Geçirild...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar