Son zamanlarda yem fiyatlarında yaşanan fiyat artışları küçükbaş hayvan üreticilerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Mazot, yem gibi hayvancılığın temel ihtiyaçlarına gelen zamların bellerini büktüğünü söyleyen üreticiler destek beklediklerini belirttiler.
Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği üyeleri yem fiyatlarda yaşanan fahiş fiyat artışlarına tepki göstererek yaşadıkları sıkıntıları anlattılar. Üretime devam edebilmek için bankalardan kredi çektiklerini ve borçlanarak üretimden vazgeçtiklerini söyleyen üreticiler yapılan teşviklerin yetersiz olduğunu söylediler. Et, süt ve gıda gibi ihtiyaçların karşılanabilmesi ve hayvancılık üretimlerinin devam edebilmesi için desteklerin arttırılmasının şart olduğunu söyleyen üreticiler yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.
“Borç İçerisinde Borca Giriyoruz”
Aksaray’ın Taşpınar Kasabası’nda küçükbaş hayvan üretimi yapan çiftçi Muammer Aygan artan fiyatların üreticiyi zor duruma soktuğunu belirtti. Aygan, üretim çarkının düzenli işleyebilmesi için et ve süt fiyatlarında da artış beklediklerini söyledi. Borç içerisinde borca girdiklerini söyleyen üretici Aygan açıklamasının devamında; “Taşpınar’da hayvancılık üretimi ile uğraşıyorum. 370 küçükbaş koyunum varken 68 bin lira borcum vardı. Koyun üretimini bitirdim borcum bitmedi. Bitmeyen borcum 250 bin liraya çıktı. Üretici olarak en çok sıkıntı çektiğimiz nokta yem fiyatları oluyor. Yemin torbası 170 liradan başlıyor. Mazota, gübreye, yeme güç yetmiyor. Hayvan fiyatları ve kesim fiyatları düşük. Süt fiyatları da üreticiyi memnun etmiyor. Banka borcumdan dolayı bin liralık kuzuyu 650 liraya sattım. Bu fiyatlarla bu işi yürütemiyoruz.” dedi.
“20 Yıldır Böyle Fiyat Görmedim”
Zamlar devam ederse üretimin biteceğini söyleyen çiftçi Yusuf Bozlak, uzun zamandır böyle fiyat artışı görmediğini belirtti. Gülağaç ilçesine bağlı Demirci kasabasında küçükbaş hayvan üretimi yapan çiftçi Yusuf Bozlak da artan yem fiyatları ile yaşadığı şikâyeti dile getirerek; “20 yıldır hayvancılık işi ile ilgileniyorum. Pandemi sürecinde sıkıntılı bir ekonomik süreç geçirdik. Ben 20 yıldır hayvan üreticiliği fiyatlarında böyle pahalılık görmedim. Yem alamıyorum, borcumu zar zor ödüyorum. Hayvancılık böyle devam ederse bitecek. Yem zamlarından hayvanımı besleyemiyorum.” İfadelerini kullandı.
“Üreticide Çaresizlik Diz Boyu”
Aksaray’ın İncesu köyünde küçükbaş hayvan üreticiliği yapan çiftçi Mustafa Uygur ise üreticilerin zorda olduğuna vurgu yaparak zamların önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Uygur, üreticilerin çaresiz kaldığını belirterek; “kredi aracılığıyla 460 adet koyun aldım. Birlik desteği koyun başına 100 lira veriyor. Yemin fiyatı 150-170 lira. Her yıl ortalama bir kuzuya bir çuval yem veriyorduk. Bu yıl 100 kuzuya 150 çuval yem verdiğim halde değerinden ucuz fiyata zor sattım. Bu düzen böyle gitmez. Dışarıdan yem alıyoruz onu da karşılayamıyoruz. Borçları ödeyemiyoruz. Üreticide çaresizlik diz boyu oldu. Ne yapacağımızı bilemiyoruz.” dedi.
“Üretimin Devamı İçin Destek Şart”
Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk de üreticilerin her zaman yanında olduğunu belirterek acil destek beklediklerini söyledi. Gıda üretiminin sekteye uğramaması için üreticinin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Aktürk yaptığı açıklamada; “Hem dünyada hem ülkemizde, ciddi bir pandemi yaşıyoruz. Pandemiyle birlikte ülkemizde çok ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Kuraklığa bağlı olarak arpa, mısır, yem, saman fiyatları arttı. Türkiye’de ekonomik sıkıntıyı diğer ülkelere göre, şiddetli bir şekilde hissediyoruz. Mazot, gübre, elektrik, tohum, zirai ilaçlar, hayvan yemi neticesinde hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz çok ciddi sorunlar yaşıyorlar. Ben birlik başkanlığı yanı sıra aynı zamanda da üreticiyim. Yem torbalarının 170 lirayı gördüğünü hatta 200 liraya kadar çıkacağını tahmin ediyorum. Mazot fiyatları, gübre ve yem fiyatları her ay biraz daha artıyor. Normalde girdi fiyatlarının arttığı zamanlarda ürün fiyatlarının da arttığı görülüyordu. Ama hayvancılıkta girdi fiyatları da attığı zaman, hayvan fiyatları düşüyor. Çok ciddi bir denklemi bozuyor. Çiftçi bu işten para kazanamıyor. Üreticiyi, çiftçiyi ayakta tutmak devletin en başlı vazifelerden bir tanesidir. Bu işlerle uğraşan vatandaşların devlet desteğine ihtiyacı vardır. Sürdürülebilir bir hayvancılık yapamıyoruz. Bu işten para kazanamadığımızdan dolayı bu işi yapmak istemiyoruz. Ülkenin et, süt ve gıda ihtiyacını karşılayan bu insanlara, daha çok destek verilmesini bekliyoruz. Bu zor zamanlarda devlet bizim yanımızda olmazsa insanlar hayvancılığı, çiftçiliği bırakırsa bu gıdayı kim sağlayacak. Gıda üretimi çok stratejik bir daldır. Gıda üretiminin sekteye uğramaması gerekiyor. Daha çok destek verilmesi gerekir. Bu durumun düzelmesini umut ediyorum.” dedi. (Haber/Foto: S.O)
Yorum Yazın