TÜİK gelir istatistiklerine göre Türkiye’nin en yoksul şehirlerini açıkladı. TÜİK’in verilerine göre TR71 bölgesindeki Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir ve Niğde illeri en yoksul illeri sıralamasında ilk sırada yer aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu 2024 yılı içerisinde gelire dayalı yoksulluk istatistiklerini açıkladı. Her yıl sene sonunda açıklanan verilere göre TR71 bölgesinde yer alan Aksaray, Kırşehir, Kırıkkale, Nevşehir ve Niğde illeri yoksulluk sıralamasında ilk sırada yer aldı.
Aynı verilere göre geçen yılın en yoksul bölgesi olarak kabul edilen TR82 bölgesindeki Sinop, Çankırı ve Kastamonu illeri gelir oranlarındaki artış ile TR71 bölgesinin önüne geçerken açıklanan veriler Aksaray’daki gelir adaletsizliğini de gözler önüne serdi.
TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en yoksul illeri arasında yer alan Aksaray’ın nüfusa göre en fazla döviz mevduatına sahip olan iller arasında da ilk sırada yer alması ildeki gelir dengesizliğinin en büyük göstergesi olarak kabul edilirken gayrimenkul yatırımları başta olmak üzere lüks yaşamda iki farklı Aksaray çizgisini de ortaya çıkarttı.
TÜİK tarafından açıklanan veriler konusunda konuşan Aksaraylılar ise yaptıkları açıklamalarda; “Yıllardır tartışılan TÜİK bu veriler konusunda çok doğru bir çalışma yapmış. 450 Bin kişinin yaşadığı Aksaray’daki gelir adaletsizliği bu veriler ile gün yüzüne çıkmış. Bu ilde yaşayan insanların çok büyük bölümü gelir olarak açlık sınırının altında yaşamasına rağmen insanlar hep bizlere kafeler caddesini, yapılan lüks binaları ve trafikteki lüks araçları göstererek şehirde fakir olmadığını anlatmaya çalışıyor.
Şimdi bu insanların oturup TÜİK’in verilerini incelemesini istiyoruz. Aksaray hem döviz mevduatında ilk sırada, hem de fakirlikte ilk sırada. Bu çok tuhaf değil mi? Bu konunun araştırılması şart. İldeki gelirin büyük bölümü belli başlı insanların elinde olmasına rağmen bu gelir 450 bin kişinin ortak geliriymiş gibi gösteriliyordu. Bu kadar yatırıma rağmen ne yazık ki işsizlik başta olmak üzere birçok sorunumuz var. Bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Gençlerimizi hızla kaybediyoruz. Gençlerin şu anda iki hayali var. İlki memur olmak, ikincisi ise 1990’larda olduğu gibi yurt dışına bir şekilde gitmek.
OSB’de yapılan fabrikalarda binlerce insan istihdam ediliyor ama ev kirasının ortalama 10 bin lira olduğu bir yerde aylık gelir 17 bin lira oluyorsa bu insanlar açlık sınırının altında yaşıyor demektir. İl genelinde Ak Aksaraylılar dışında kalan kitle ne yazık ki aile yardımlarıyla ayakta durmaya çalışıyorlar. Düğün salonu kiralayamayacakları için evlenmek istemeyen bir gençlik geliyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın