Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Türkiye’nin 2’inci Efes’i Olmaya Aday

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye’nin 2’inci Efes’i Olmaya Aday
Hasandağı eteklerinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen kazı çalışmalarında halk arasında Nora antik kenti olarak bilinen Mokasis antik kenti gün yüzüne çıkartılmaya başlandı. Çalışmaların 2026 yılına kadar tamamlanması halinde ortaya çıkartılacak antik kent Aksaray’ın turizm haritasını değiştirecek.

Türkiye’de birçok ilde bulunmayan tarihi ve doğal gezi alanlarına rağmen turizm konusunda beklenilen noktaya gelemeyen Aksaray’da Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından başlatılan çalışmalar sürerken çalışmalarda gün yüzüne çıkartılan ve çok iyi korunduğu belirtilen alanın Türkiye’nin 2’inci Efes’i olmaya aday olduğu belirtiliyor.

2026 Yılı sonunda bitirilmesi planlanan çalışmalar konusunda projeyi üstlenen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin açıklamasında; “Üniversitemizin öncülüğünde yürütülen Mokissos Antik Kenti Kazıları kapsamındaki Geç Antik Çağ kompleksinin yenilikçi araştırma ve uygulamalarla gün ışığına çıkarılarak sanal ortamda ayağa kaldırılmasını hedefleyen ‘Mokissos Heritage: Bir Geç Antik Çağ Kompleksini Yeniden İnşa Etmek’ projesi hem tarihsel, hem bilimsel, hem de turizm adına büyük önem taşımakta. Kapadokya’nın kültürel mirası yeni bulgularla desteklenecek ve yakın gelecekte bölgenin destinasyonuna da yeni bir rota eklenecek. Kuşkusuz elde edilen yeni bulguların yayınlandığı ve paylaşıldığı bilimsel sonuçlar Üniversitemizin bu konuda görünürlüğünün ve niteliğinin artmasına da büyük katkılar sağlayacak” diye konuşmuş ve çalışmaların son paylaşılan fotoğraflarla hedeflenenden hızlı gittiği ortaya çıkmıştı.

Hasandağı eteklerinde bulunan alandaki çalışmalarda ortaya çıkartılan kalıntıların çok iyi korunmuş olması Orta Anadolu turizmi için yeni bir harita olarak değerlendirilirken çalışmalara ilave olarak bölgeye giden yolların çalışmaların sonuna kadar iyileştirilmesi ve bölgeye ziyaretçiler için konaklama alanlarının yapılması gerektiğini belirten bölge sakinleri açıklamalarında; “Yıllardır bölge halkının bildiği ama Aksaray’da pek çok kişinin hiç görmediği bir alanda çalışmalar yapılıyor. Daha derinlemesine çalışmalar yapılmadan şehir kalıntıları ortaya çıkmaya başladı. Bölge halkı olarak heyecanlıyız. Yüz yıllar önce bölgede yaşamış ve sonrasında kaybolmuş bir medeniyetin kalıntıları ortaya çıkıyor. Bölgenin çok fazla bilinmemesi sayesinde alan yağmalanmadan korundu. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından bu bölge Aksaray’ın turizm kaderini yeniden yazacaktır. Keşke bugünlere kadar beklenmeden çalışmalar daha önceden yapılabilseydi. Bu yerle beraber Hasandağı bölgesindeki kayak merkezi ve diğer alanlarda turizm için alternatif sunduğundan bölgeye gelen herkes memnun kalacaktır. Şimdi Aksaray’da bu çalışmalar sonrasında eksikleri tespit etmek yerine ilk olarak bölgeye olan ulaşımla ilgili adımlar atılmalı ve bu süreçte bu çalışmalar da tamamlanmalı. Bundan sonra bu yer Türkiye’nin ikinci Efes’i olacaktır. İnşallah çalışmaları hedefledikleri zamanda bitirirler. Bölge halkı olarak bizler de ortaya çıkacak yapıları merak ediyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 1
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aksaray Bu Alanda En Sorunsuz İller ArasındaÖnceki Haber

Aksaray Bu Alanda En Sorunsuz İller Aras...

Bunalıma Giren Yaşlı Adam Canına KıydıSonraki Haber

Bunalıma Giren Yaşlı Adam Canına Kıydı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar