Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

TURİZME YÖN VERİYORUZ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TURİZME YÖN VERİYORUZ
Aksaray, Türkiye turizminde ilk 10’a giren şehirlerin arasında bulunuyor ve tarihi turizm başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Aksaray turizmin son zamanlardaki durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Doğan, “Aksaray’da her yıl bir milyondan fazla ziyaretçi oluyor. Aksaray, bir milyonun üstünde Türkiye’de ziyaretçisi olan ilk 10 şehir arasına girmeyi başarıyor. Bu durumda gerek ülkemizden gerekse uluslararası alanda Aksaray’ın tarihi, doğal güzellikleri ve turistik değerleri insanları cezbettiğini gösteriyor. İpek Yolu’nun en güçlü kervansarayları Aksaray’da bulunuyor. Selime Katedrali gibi Kapadokya’nın en büyük manastırı da yine Aksaray’da yer alıyor. 20’ye yakın yeraltı şehrimiz var. Bunlar haricinde Hasan Dağı, Tuz Gölü, Narlı Göl ve dünyanın en eski yerleşim yerlerinde biri olan Aşıklıhöyük Aksaray’ın cazibe merkezleri konumunda bulunuyor. Aksaray’a ziyarete gelen turistlerin birçoğu yabancı uyruklu oluyor. Latin Amerika’dan tutun Uzak Doğuya kadar, Avrupa ülkelerini tamamı geliyor. Özellikle Rusya ve Ortodoks dünyası bölgeyi çok ehemmiyetli olarak görüyor. Çünkü burası Ortodoks mezhebinin önemli fikir teologlarının olduğu bir bölge. Aziz Gregorius Kilisesi burada Güzelyurt ilçesinde bulunuyor. Onun dışında Hristiyan olmayan yabancı uyruklu turistlerde Aksaray’ın doğasına hayran kalıyor. Aksaray turizminde 600 bin ziyaretçiyle birinci sırada Ihlara Vadisi var, Ihlara Vadisi Aksaray’ın turizmde başlıca çekim noktalarından bir tanesi. Bu vadinin içerisinde bulunan Yaprakhisar, Belisırma ve Selime Katedrali de Ihlara Vadisi’ni cazibe merkezi haline getiriyor. Fakat Aksaray, Ihlara Vadisi’nden ibaret değil, onun dışında Helvadere, Hasandağı ve Güzelyurt örneğin kiliseleriyle, manastır vadisiyle ve eşsiz yemekleriyle çok özel bir bölge. Sultanhanı Kervansarayı da ziyaretçide 500 binin altına düşmüyor. Bunların dışında Saratlı’daki yeraltı şehirlerinin 200 bin civarında ziyaretçisi bulunuyor. Aksaray, bu bakımdan yılda bir milyon ziyaretçiyi geçiyor. Bizim hedefimiz yıllık en az 10 milyon ziyaretçinin olması” şeklinde konuştu.

“Aksaray, turizm dinamiğine sahip”

Aksaray’da yapılan sportif faaliyetlere ve etkinliklere de değinen Doğan, “Hasan Dağı’nda yapılan kaykay turnuvası ve yamaç paraşütleri Aksaray’ın turizm açısından dinamik olduğunu gösteriyor. Örneğin Hasan Dağı’nda yapılan kaykay turnuvası 6 kamerayla tüm dünyadaki spor kanallarında yayınlandı. Dünyadaki tüm sporseverler o gün Aksaray’ı ve Hasan Dağı’nı izledi. Dolaysıyla bu tür etkinlikler arttıkça Aksaray’ın değerlerinin dünyada belirginliği de artıyor. Dünyanın farklı bölgelerinden sporseverler buraya gelebilir. Farklı etkinliklerin yapılması ve bununla ilgili organizasyonların çoğaltılması Aksaray’ın evrensel bir şehir olmasını sağlıyor. Bu tarz festival, fuar ve benzeri kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin ekonomik anlamda da Aksaray’ımıza katkısı oluyor. Biz de bu amaç ile turizmimizi renklendirmeyi hedefliyoruz. Bu noktada Valiliğimiz ve bütün birimlerimizle birlikte Aksaray’da yapılan farklı aktiviteleri, etkinlikleri sonuna kadar destekliyor ve bu tür çalışmaların her platformda duyurulması için çalışıyoruz” dedi.

“Tarihimize sahip çıkıyoruz”

Aksaray’ın yemekleri, restorasyon çalışmaları ve tanıtımı hakkında konuşan Doğan, “Somuncu Baba’nın restorasyonu yapıldı. Selimiye Katedrali’nin kısmi çevre düzenlemesi yapıldı. Eğri Minare hakkında esaslı restorasyon çalışmalarını Konya Vakıflar Genel Müdürlüğü sürdürüyor. Hem temelinde hem de çevresinde titiz bir çalışma içerisindeler. Onun dışında şehir dışındaki bütün Selçuklu köprüleri restore edildi. Melendiz üzerindeki Yaprakhisar Köprüsü ve Ilısu Köprüsü de restore edildi. Ulu Camii’nin çevresi açıldı ve çevre düzenlemesi yapıldı. Melik Mahmud Gazi Hangahı, Bedriye Medresesi, Kılıçaslan Türbesi, Selime Türbesi, Baydı Hatun Türbesi, Hasas Baba Türbesi, Zinciriye Medresesi, Paşa Hamamı ve Sultanhanı Kervansarayı bunların hepsi son yıllarda restore edildi. Örneğin burada 2. Kılıçaslan Hamamı bulunuyor ve oldukça yıpranmıştı. Kazı danışmanlarımız ve Aksaray Belediyemiz o hamamı gün yüzüne çıkardı. Çünkü yeni güzel bir yeraltı şehri daha bulduk. Saratlı son zamanlarda yeraltı şehirleriyle Aksaray turizmine ciddi katkılar sağlıyor. Türkiye’nin en büyük kervansaraylarına Aksaray ev sahipliği yapmakta. Aksaray’ın mutfağı da çok güçlü. Aksaray’ın yemekleri kitabını biz 2016 yılında çıkarttık. Toplamda 400’ün üzerinde tarihi yemeği kitabımızda teşkil ettik. Bu yemeklerden birçoğu coğrafi işaret aldı. Tulum Kebabı, İncelek Tatlısı, Şerbetli Pide, Gevher Ekmeği, Eşmekaya Yoğurdu, Kabak Çekirdeği, Taşpınar Halısı ve Aksaray Bulama Helvası coğrafi işarete sahip ürünler arasında sayılıyor. Biz Aksaray Malaklısını 10 sene içinde dünya markası, Türkiye markası haline getirdik. Bundan 10 sene öncesinde Aksaray Malaklısı Türkiye’de çoğu kişinin bilmediği bir köpek türüydü. Ayrıca Aksaray’ımız kendine özel 35 türküye de ev sahipliği yapıyor” ifadelerini kullandı.

“En az 30 bin yataklı turizm bölgesi oluşturmayı hedefliyoruz”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan, son olarak yapılan ve yapılması planlanan projeler hakkında bilgi vererek; “Aksaray’ın turizmi çok gelişiyor. Ihlara Vadisi’nde ve diğer bölgelerde yürüyüş yollarının yapımını tamamladık. Kapadokya’da ki balon turizmi şu an Aksaray’da da Ihlara Vadisi’nde başladı. Aksaray’da toplamda 5 kazı devam ediyor. Orta Anadolu’da 5 tane bilimsel kazısı devam eden başka bir şehir yok. Bu şunu gösteriyor Aksaray’ın tarih öncesi devirleri çok güçlü. Bakanlık onayıyla yeni kazı alanları açtık. Yeni yeraltı şehirleri açtık. Önümüzdeki günlerde Saratlı’da 3’ncü bir yeraltı şehri ile ilgili bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Çünkü yeni güzel bir yeraltı şehri daha bulduk. Aksaray, ziyaretçisi çok fazla olan bir şehir ama biz gelen misafirlerimizin daha uzun kalmasını arzu ediyoruz. Şu anda Aksaray günü birlik ziyaretçi açısından ilk 10’da bulunuyor. Biz Aksaray’da kalmalarını sağlamak amacıyla daha matuf işler yapmayı planlıyoruz. En önemli planımız en az 30 bin yataklı yeni bir turizm bölgesi inşa etmek. Bunun için 20-30 tane konaklama tesisi bu bölgede oluşturmak gerekiyor. Bu anlamda Türkiye’nin büyük otel yatırımcılarını Aksaray’a getirmeyi planlıyoruz” dedi. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN- Stj. Muhabir Canan Aydemir)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
80 Yaşındaki Zeynep Teyze Çalışma Azmiyle Çevresindekilere Örnek OluyorÖnceki Haber

80 Yaşındaki Zeynep Teyze Çalışma Azmiyl...

Otomobilin Çarpması Sonucu Yaralanan Genç Yaşam Mücadelesini KaybettiSonraki Haber

Otomobilin Çarpması Sonucu Yaralanan Gen...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar