Türkiye İstatistik Kurumu enflasyonla ilgili verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 53,92’de kalırken giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki artış yalnızca 13,82 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK’den yapılan açıklamada; “TÜFE'deki değişim 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre %43,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %67,20 olarak gerçekleşti” denildi.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre yıllık bazda fiyatı en az artan ürünler yüzde 13,82’lik oranla giyim ve ayakkabı olurken en fazla artan harcama kalemi de sağlıkta oldu. Ayrıca TÜİK verilerine göre gıda enflasyonundaki artış yüzde 53,92’de kaldı.
TÜİK’in Nisan ayı ve bir önceki yılın aynı dönemini karşılaştırdığı verileri ile sokağın fiyatları arasında bağlantı yok diyerek artış rakamlarını değerlendiren Aksaraylılar da; “Türkiye İstatistik Kurumunun bu ülkenin gerçekleriyle alakası yokmuş gibi duruyor. Sokağa çıkan bir kişi bile fiyat artışlarındaki rakamları üç aşağı beş yukarı tahmin edebilir. Gıda konusunda hiçbir şeyin fiyatı yerinde durmuyor. Zincir marketlerde bile artış yüze 100 seviyelerindeyken sadece yüzde 53 artmış. Giyimde de durum farklı değil, geçen sene bir insanın aldığı ayakkabı veya pantolon ne kadardı? Bu sene ne kadar?
Bu rakamları istediğiniz mağazalardan marketlerden karşılaştırabilirsiniz. BU rakamlara doğru veya yakın diyen kim varsa bizlerde onların alışveriş yaptıkları yerlerden alalım. Bizler de bu rakamların bu oranda çıkmasını hatta daha da aşağılarda çıkmasını istiyoruz. ama durum ortada. Madem bu rakamlar bu kadar gerilerde en düşük emekli maaşı 31 Aralık 2022’de 3 bin 500 ile şimdi 7 bin 500 geçen sene Nisan’da 4 bin 250 lira olan asgari ücret bugün 8 bin 500 ve halen yüzde 30 civarında zam yapılacağı müjdeleniyor. Ev kiralarını söylemeye bile gerek yok. TÜİK rakamları açıklarken hangi kriterleri baz almış bilmiyoruz ama o rakamları ortaya çıkartan memurlarını da bir markete, pazara ya da bir esnafın dükkanına alışverişe göndersinler. Kısacası bu rakamlar çok ama çok iyimser” dediler.
Esnaflar ise ürünlerdeki artış oranlarının açıklanan rakamlarla uzaktan yakından ilgisinin olmadığını belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Geçen seneye göre bu artışların bu şekilde çıkma olasılığı yok. Bu rakamlar yaş sebze ve meyvede olabilir. Çünkü o ürünlerin fiyatları iklimsel olarak değişiklik gösteriyor. Ama sabit bir işyerinde fiyatların bu rakamlarda kalması mümkün değil. Sadece bir sene içerisinde bir esnafın dükkanındaki kira artışı bile yüzde 100’den fazla oldu. İşçi maliyetleri asgari ücrete gelen her zamdan sonra artıyor. Bununla beraber elektrik ve ısınma maliyetlerindeki artışı da herkes görüyor. Ödenen sigorta primlerindeki artışlar da var. Yani daha alacağımız mala zam gelmeden bizim maliyetlerimiz iki katından fazla artmış Bunu bu fiyatlara yansıtmamak gibi bir durum olamaz. Buna ek olarak ürün aldığımız yerlerdeki fiyat artışlarını da ekleyince TÜİK’in rakamlarının çok ama çok iyimser olduğunu söyleyebiliriz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın