TÜİK verilerine göre tarımsal üretim maliyet artışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,24’e ulaşırken TMO’nun açıkladığı arpa ve buğday alım fiyatları TÜİK verilerine göre bile en dip seviyede kaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen Aksaray için büyük öneme sahip olan tarımsal üretim maliyetlerindeki artış verilerini açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre tarımsal üretim maliyeti bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61,24 oranında artış gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan artış oranı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarıyla benzerlik göstermezken TMO’nun açıkladığı alım fiyatları TÜİK verilerine göre bile dipte kaldı.
Bir önceki yıl arpa için 7 lira, ekmekli buğday için, 8 lira 25 kuruş ve makarnalık buğday için 9 lira fiyat açıklamasına rağmen randevu krizi ve aksaklıklar nedeniyle bir çok üreticinin ürününü almakta sıkıntı yaşayan TMO bu yıl açıkladığı arpa için 7,25 kuruş, ekmeklik buğday için 9 lira 25 kuruş ve makarnalık buğday için 10 liralık fiyatları ile tarımsal üretim maliyetlerinin sadece yıllık yüzde 3.5 arttığı şeklinde değerlendirmesi ülke genelinde olduğu gibi Aksaray’da da üreticilerin çok büyük tepkisine neden olurken TÜİK’in açıkladığı yüzde 61,24 lük artışın TMO’da sadece 3,5 olması tepkileri artırdı.
Geçen seneye göre mazot ve elektrik giderlerinin arttığını belirten Aksaraylı üreticiler TÜİK verilerinde sulama sıkıntısı değerlendirmeye alınmıyor. Aksaray’da su getirilemediği için yıllardır sulama için elektrik veya mazot kullanmak durumundayız. Geçtiğimiz yıl üretimde kullandığımız mazotu 17 liraya alırken bu yıl üretimde kullandığımız mazotu 40 liranın üzerinde aldık. Hasat ettiğimiz ürünler mazot borçlarına gidiyor. Bunun tohumu, ilacı, hasadı ve diğer giderleri hiç ortada yok. Geçen sene 7 lira fiyat verdiler, verdikleri fiyatlara ürünleri almamak için alım ofislerinden randevu alamaz duruma geldik. Bu sene alım konusunda sıkıntı yaşanmayacağı garantisi verildi bir yıl içinde arpa fiyatının üretiminin ton başına sadece 250 lira arttığı yönünde fiyat açıkladılar. TÜİK her veriyi iyimser açıklıyor. İlk defa bir kurumun açıkladığı veriler TÜİK’in açıkladığı verilerin yüzde 5’ine ulaşması tartışılması gereken bir konu. Günlerdir alım fiyatları konusunda bir açıklama yapılmasını bekledik ama yok. Bu fiyatlara artık kimse inadına, zararına üretim demez herhalde” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın