Aksaray’da yaşayan girişimci Tatar kadınlar kurdukları kooperatif sayesinde Kırım Tatarlarını özgü lezzetleri üreterek satışını yapıyor. Başlattıkları girişim hareketi ile girişimci Tatar kadınlar siparişlere yetişemiyor. Ancak kooperatife yeterli destek bulamayan kadından kooperatiflerini kapatma kararı aldı.
Aksaray merkeze bağlı Bahçesaray ve Kırımlı Mahallelerinde kurulan Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi çatısı altında buluşan kadınlar hem üretiyor hem satıyor. Başlattıkları proje ile yüzyıllardır Kırım Tatarlarına özgü olan lezzetleri üreten Tatar kadınlar ekmeğini ekmekten çıkarıyor. Eski adı Hamidiye Alaca olan Bahçesaray ve Kırımlı Mahallerinde bulunan kooperatif Tatar halkının ilk kadın kooperatifi olma özelliğini taşıyor. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile Aksaray-Adana Karayolu üzerinde bulunan Bahçesaray ve Kırımlı Mahallerine yerleşen Kırım Tatarları yıllardır gelenek ve göreneklerini sürdürüyor. Kırım Tatarlarına özgü olan birçok lezzet şimdilerde kadın girişimcilerin ekmek kapısı oldu. Kurulan kooperatif ile girişimci Tatar kadınları hem yöresel lezzetlerini tanıtmak hem de aile bütçesine katkı sağlamayı amaçlıyordu.
Tatar Lezzetleri Ekmek Kapıları Oldu
Hamidiye-Alaca Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Meliha Uygur kooperatif çalışmaları ile ilgili bilgi vererek Tatar ekmeğinin birçok kadına ekmek kapısı olduğunu belirtti. Başkan Uygur yaptığı açıklamada; “2019 yılından bu yana kurulan kooperatifimiz ile Kırım Tatar Türklerine özgü olan yöresel ürünleri yapıp satıyoruz. Daha öncesinde de satıyorduk. Ancak kooperatifleşmemiz hem bizim yöremizin tanıtımını hem de satış ağımızı geliştirdi. Mahalle halkımızdan olan kadınlarımız ile kurduğumuz Hamidiye-Alaca Kadın Girişimi ve Üretimi Kooperatifi üreten ve çalışmak isteyen kadınların ekmek kapısı oldu. Kırım Tatar yöresine özgü olan Tatar ekmeğini ve diğer ürünleri üreten kadın arkadaşlarım ile birlikte ekmeğimizi ekmekten çıkarıyoruz. Yani ekmek paramızı, aile ekonomimizi ekmeğimiz sayesinde sağlıyoruz. Kurulan kooperatifimiz ile kadınlarımızın da aile ekonomisinde söz sahibi olmasını amaçladık. Biz de erkekler gibi ekmeğimizi taştan çıkarabileceğimizi göstermek istedik. Kooperatife üye olan kadınlarımız geçimlerine katkıda bulunarak ‘üretimde biz de varız’ diyor. Kadının istediği zaman her işin üstesinden gelebileceğini girişimci kadınlarımız ile göstermiş oluyoruz.” dedi.
Kooperatif Kapanma Sürecine Girdi
Kooperatiflerinin yeterli desteği göremediği için üretim kooperatiflerini kapatacaklarını açıklayan başkan Uygur “Kooperatifimizin ilk kurulumunda destek sözleri aldık. Ancak yeterli ilgiyi ve desteği göremedik. Tarım Orman İl Müdürlüğümüz ve belediyemiz destek sağladı. Ancak yeterli destek olmayınca üyelerimizde zor durumda kaldı. Biz de kooperatifi kapatma kararı aldık. Şimdi bir yıllık tasfiye sürecine girdik. Biz ekmek üretimimize devam edeceğiz fakat kooperatif çatısı altında değil bireysel olarak çalışacağız ve kültürümüzü yaşatacağız.” İfadelerini kullandı. Tatar ekmeğinin özelliklerinden de bahseden Hamidiye-Alaca Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Meliha Uygur açıklamasının devamında; “Kendisine has bir lezzeti ve kokusu olan Tatar ekmeğimiz Bahçesaray ve Kırımlı halkının yüz yıllardır süregelen bir geleneği. Ekşi maya ile bir gün önceden hazırlanan ekmeğimizin mayası temel özelliklerinden biri. Kesinlikle ne mayasında ne de hamurunda katkı maddesi içermiyor. Tatar ekmeği için özel yapılan taş fırınlarda 3 ila 4 saat aralığında pişirilen ekmeğimiz geç bayatlaması ile ekmek israfının da önüne geçiyor. Tam buğday unu kullanılan Tatar ekmeği ekonomik olduğu için uzun süre tüketilebiliyor. Tatarların en bilinen yöresel ürünlerinden olan ekmeğimize şehir içi ve şehir dışından talep çok fazla oluyor. Ekmek almak isteyen vatandaşlar bizimle iletişime geçerek önceden haber veriyor, biz de verilen siparişe göre fırınlarımızı yakarak ekmeğimizi yapıyoruz. Ayrıca anlaşmalı olduğumuz bazı marketlerde de Tatar ekmeği almak isteyen vatandaşlarımızın ekmeğimizi bulması mümkün.” ifadelerine yer verdi. (Özel Haber/Foto: S.O)
Yorum Yazın