Kış mevsimi ve Ramazan ayının geride kalması ile tarlalarda tarım araçları çalışmaya başladı. Yıllardır bekledikleri tarımsal sulama konusunda taleplerini tekrarlayan çiftçiler milletvekillerinin tarıma can suyu vermek için birlikte hareket etmelerini istediler.
Tarım ve hayvancılık kenti olmasına rağmen beklenilen tarımsal sulama yatırımının bir türlü hayata geçirilemediği ve halkın geçiminin yüzde 80'ini bu yoldan sağladığı Aksaray'da tarım arazilerinde çiftçiler çalışmaya başladı. Kış mevsimin geride kalması ile Ramazan ayının bitimine bir hafta kala tarlalara inen üreticilerin çalışması sürüyor.
Türkiye'nin en verimli tarım arazilerine sahip olan Konya ovasının önemli bir bölümünü sınırları içerisinde bulunduran Aksaray'da üreticiler yaşanan su sorunu nedeniyle ürün çeşitliliği sağlayamazken suya en az ihtiyaç duyulan hububat üretiminin de kuraklık felaketleri nedeniyle zarara uğrattığını söyleyen çiftçiler; “Barajların, köprülerin, otoyolların, Avrupa'nın en büyük hava limanının yani devasa projelerin hayata geçtiği yerde Türkiye'nin sigortası durumunda olan tarım arazisine su getirilememesi anlaşılır gibi değil” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Pandemi ve başlayan savaşlar sonrasında tüm dünya gıda sorununun ne kadar önemli olduğunu çözerken ne yazık ki ülkemiz bu konuda beklediğimiz adımları atamadı. Ülkenin tahıl ambarı olarak adlandırılan bölgesi olan Konya ovasında üreticiler susuz tarım teknikleri konusunda Dünyaya ders verecek bilgiye ve tekniğe ulaştı. Her sene Devletimiz için inadına üretim diyerek zarar riskine rağmen köylerimizi terk etmeyerek üretmeye çalışıyoruz. Kuraklık olmazsa arpa ve buğday ile hasat sezonunu geçirebiliyoruz. Verdiğimiz emeğin karşılığını alamasak da kimseye muhtaç olmadan yaşamaya devam ediyoruz. Bölgemizde yer altı su kaynakları da artık çok hızlı bir şekilde çekilmeye devam ediyor. Birçok yerde kuyular artık istenilen seviyede verim sağlamazken bu suyu çıkartmak için de çoğunlukla mazot başta olmak üzere yüklü miktarda enerji tüketiyoruz. Türkiye'nin pek çok yerindeki üreticilere göre çok daha pahalıya üretim yaparak aynı ürünü yetiştiriyoruz. Onlara verilen desteklemeler ile bizlere verilen desteklemeler arasında hiç bit fark yok. Bu konuda ülkenin en şanssız üreticileri bizleriz.
Aksaray'daki sulu tarım arazisi sahipleri daha şanslı. Yer altından veya sulama kanallarından aldıkları su ile üretimlerini yapıyor ama birçok yerde böyle bir şans yok. Barajlardaki su seviyeleri hızla düşüyor. Göletler bile kurumaya başladı. Yıllardan beri STK'lar ve üreticiler çağrılarını yapıyor. Aksaraylı üreticiler için artık 4 milletvekilinin birlikte çalışması gerekiyor. Tarım bu ilin atardamarı. Merkezde yaşayan da, esnaflık yapan da bir şekilde çiftçiler ile zincirleme bir ticaret içerisinde. Artık gelen zamlar ve ödediğimiz yüklü enerji bedelleri nedeniyle dayanacak gücümüz kalmadı. Tarım ve hayvancılık ile ilgili olan STK'larında artık bu konu konusunda güç birliği yapmasını ve ilin tüm birimleriyle tarıma can suyu getirmek için güç birliği yapmasını bekliyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın