Tarım ve Orman bakanlığı tarımda üretimin artması ve tarım arazilerinin daha verimli kullanılması için yeni yol haritasını açıkladı. Bu kapsamda vatandaşlarca üretime katılmayan tarım arazileri bakanlık aracılığı ile kiraya verilecek ve kira bedeli tarla sahiplerinin hesabına yatırılacak.
Tarımda üretimin artması ve tarım arazilerinin daha verimli kullanılması için Tarım ve Orman Bakanlığı yeni yol haritasını oluşturdu. Toplulaştırma çalışmalarının da yapılacağı yol haritasında en dikkat çeken proje vatandaşlarca kullanılmayan tarım arazileri konusunda oldu. Yıllardır boş duran ve üretime katılmayan tarım arazileri konusunda radikal bir karara imza atan Bakanlığın yol haritasına göre 2024 ile 2025 yıllarında işlenmediği tespit edilen ve vatandaşlar adına tapulu olan tarım arazilerinin 2025 yılının son çeyreğinde üretim için kiralanmaya başlanacağını duyurdu. Anadolu Ajansı kaynaklı açıklamada kira bedellerinin de yine Bakanlık tarafından hak sahibinin banka hesabına yatırılacağı açıklandı.
Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen ve susuzluk nedeniyle üretimde sıkıntı yaşayan Aksaraylı çiftçiler eylem planı konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarını ancak kendilerine ait olan bir tarlanın başkasına nasıl kiraya verileceğini anlamadıklarını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Tarım ve hayvancılık kenti olarak her yerde bahsedilen Aksaray’da tarımsal sulama konusunda bir arpa boyu yol alamadık. Türkiye’ye hatta Dünya’daki pek çok ülkeye susuz tarımın nasıl yapıldığını gösteriyoruz. Yer altı su kaynakları da tükendi. Yer altından su çekmek için ürettiğimizden fazla elektrik ve mazot kullanıyoruz. Elbette son zararlardan sonra bazı üretici arkadaşlar bu arazileri ekmek istemiyor. Herkesin hedefi organize sanayi bölgelerinde bir fabrikada çalışmak veya büyük şehirlere göç etmek. Gençler yaşadığımız süreci bildiklerinden köylerde kalmak istemiyor. Bizler bu arazileri keyfi olarak ekmemezlik yapmıyoruz. Maliyetler nedeniyle bu arazileri ekemez duruma geldik. Kıraç olarak kabul edilen arazilerde kalkan ürün masrafları karşılamıyor. İnşallah iyi bedeller ile kiraya verirler de bizlerde tarım arazilerinden geçimimizi sağlarız. Suyu getirirlerse zaten bu ilde ekilmeyen bir metre arazi kalmaz. Diğer illerdeki çiftçi arkadaşlardan çok daha maliyetli üretim yapıyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın