Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Süt Üretimi Artarken Üreticinin Geliri Düştü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süt Üretimi Artarken Üreticinin Geliri Düştü
TÜİK verilerine göre son bir yıl içerisinde ülke genelinde inek sütü üretimi yüzde 4,6 oranında artış gösterirken üreticiler süt fiyatları ve artan maliyetler karşısında zararlarının katlandığını söylediler.

Tarım ve hayvancılık kenti olarak anılan ve su sorunu nedeniyle sınırlı tarım ürünlerini üreten Aksaray çiftçisinin yıllar öncesinde başlattığı süt hayvancılığı seferberliği hüsrana doğru ilerliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu ticari işletmelerin topladıkları inek sütü miktarının bir önceki yıla göre yüzde 4,6 oranında arttığını belirtse de sahada üretmeye çalışan çiftçiler zararlarının katlanmaya devam etmesinden kaynaklı küçülmeye gittiklerini söylediler. Özellikle bir türlü önlenemeyen yem zamları ve diğer girdilerdeki artışa göre süt fiyatının çok gerilerde kaldığını ifade eden çiftçiler; “Aksaray’da yıllar öncesinde desteklemeler ve süt fabrikalarının kurulmaya başlamasıyla kredi ve teşviklerle ağıllarımızı bozarak mandıra işine girdik. Mandıraları olanlar kapasitelerini arttırdılar. Süt fabrikasının Aksaray’a kurulması sonucu Pazar sorununun ortadan kalkacağını düşünürken geldiğimiz süreçte yem fiyatlarını ödeyebilmek için mandıradaki hayvanlarımızı satmaya başladık.

Süte gelen her zamdan sonra üreticinin zararı daha da arttı. Yem fiyatlarının kontrol altına alınamaması ve serbest piyasa nedeniyle süte zammın açıklandığı akşamdan sütçünün cebine bir ay sonra girecek parayı ertesi gün tahsil etmeye başladılar. Ulusal Süt Konseyi (USK) denilen ve çoğunluğu fabrika sahipleri veya temsilcilerinden oluşan kuruluşun verdiği süt fiyatı ile sütçüden çok fabrikaların kazanacağı ortada. Süt verdiğimiz bazı fabrikalar yem alma şartı da koydukları için artık modern köle gibi fabrikalara çalışmaya başladık. Yıllardır yem konusunda Devletin müdahalesini bekliyoruz. Ancak bu müdahale bir türlü yapılmıyor. Bunun nedenini bilmiyoruz. Bu ülkede hiç kimse Devletten daha büyük değil. Ancak artık bizler zam istemiyoruz. Çünkü süte yapılan her kuruş zamdan sonra bizlerin zararı bir kat daha artıyor. Burada sütten üreten ve tüketenden çok toplayan, işleyen, satan ve yem satan kazanıyor. Gerisi sadece bu kuruluşlara çalışıp borcunu artırıyor. İnşallah en kısa sürede elimizdeki hayvanları ve mandıraları satar, borçlarımızı öder de bu işten kazasız belasız çıkarız” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Atık Konusunda En Çevreci İller Arasına GirdikÖnceki Haber

Atık Konusunda En Çevreci İller Arasına...

Vali Kumbuzoğlu Üniversite Öğrencilerinin Sorunlarını yerinde DinlediSonraki Haber

Vali Kumbuzoğlu Üniversite Öğrencilerini...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar