Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

“Su Tasarrufu Şart”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Su Tasarrufu Şart”
Türkiye’nin su konusunda en sıkıntılı illerinden birisi olan Aksaray’da merkezi besleyen Mamasın barajındaki seviye il genelinde acil tedbirler ve denetimler yapılmasının şart olduğunu ortaya çıkartıyor.

Tarımsal sulama kadar içme suyu konusunda da sıkıntılı illerin başında gelen Aksaray’da yaz ayının gelmesi ve hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşmasıyla su tüketimi de rekor seviyede artış gösteriyor.

Suya olan talebin artması, yaz nedeniyle il nüfusunun kışa göre artış göstermesi ve yüksek seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle buharlaşmadan kaynaklı artan su kaybı şehrin tek su kaynağı olarak görülen Mamasın barajındaki seviyenin de hızla düşmesine neden oldu.

Yıllar içerisinde iklimsel değişikliklere bağlı olarak düşen yağış oranı ve artan nüfus nedeniyle su konusunda sıkıntıların yaşanacağı hesaplanarak 2014 Yılında başlatılan su projesinin de halen şehre kazandırılamaması ve şehir şebekesini besleyememesinden kaynaklı olarak su konusunda Aksaray belediyesi su tasarrufu çağrısını sürekli olarak yinelerken bazı vatandaşların tasarruf çağrılarına karşılık şebeke suyu ile yaptıkları birçok Aksaraylının tepkilerine neden oluyor.

Müstakil mahalleler başta olmak üzere birçok bölgede bahçelere uzanan hortumlarla saatlerce domates, biber sulandığını ifade eden Aksaraylılar “denetimsizlik nedeniyle 20 evin yaptığı tasarrufun 2 katından fazlasını her gün sadece 1 ev yok ediyor” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’ın artık su fakiri bir il olduğunu hatta Türkiye’nin en kurak kenti olduğunu kimse inkâr etmez. Tarım için su isteniyor, gelmiyor. İçmek için su isteniyor, “yapılıyor” deniyor. Kısacası yıllardan beri su talebi ve haberleri yapılıyor ama geldiğimiz noktada ilk talebe göre çok daha kötü durumdayız. Son olarak Mamasın barajının halini gördük. İçler acısı bir durumda. Yakın bir zamanda artık bu barajda kaybolacak. Şehrin her yerinde onlarca tatlı su çeşmesi var ve bu çeşmeler sabahlara kadar boşa akıtılıyor. İsrafın en net görüldüğü yer bu tatlı su çeşmeleri. Aslında insanlara hizmet için yapılmış yerler ama hemşerilerimiz buradan doldurdukları sularla bahçe sulayıp, araba yıkıyorlar. Bunu kenardaki mahallelere baktığınızda görürsünüz. Apartmanlarda ve bazı müstakil evlerdeki evlerden bahçelere uzanan hortumları görüyoruz. İnsanlarımız 3 kilo domates alacağız diyerek tonlarca suyu telef ediyor ve işin ilginci sürekli olarak da su tasarrufu yapılıyor. Şimdi yetkililere soruyoruz; Bu insanlar daha verimli şekilde bahçe sulasınlar veya çeşme başlarında şebeke suyuyla araçlarını yıkasınlar diye bizler daha çok mu tasarruf yapalım? Bu işin denetimi nerede? Apartmanında yâda müstakil evinde tulumba veya dinamo olmayan bahçe yapmasın.

Bununla beraber artık bu su projesi konusunda da birileri artık bir şeyler yapmalı. Tasarruf tedbirleri gibi bahaneler şehirlerin içme suyu konusunda mazeret olarak kabul edilemez. DSİ’den artık verdiği sözü tutmasını ve sözde yapılan yatırımı tamamlayarak Aksaray’ın hizmetine sunmasını bekliyoruz. Burada bir sorun varsa da artık birileri çıkıp bu iş olmadı desin de başka çareler aransın” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esnaflar “ Bu Kış Çok Sert Geçecek”Önceki Haber

Esnaflar “ Bu Kış Çok Sert Geçecek”

Otomobilin Çarptığı Bisiklet Sürücüsü ÖldüSonraki Haber

Otomobilin Çarptığı Bisiklet Sürücüsü Öl...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar