İçme ve sulama suyu konusunda Türkiye’nin en sıkıntılı illerinden olan Aksaray’da su tasarrufu çağrılarına rağmen tasarruf devam ederken Aksaray belediyesi 31 Mart Dünya su tasarrufu gününde de tasarruf çağrısını yineledi.
Tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinmesine rağmen yeşil alan ile su kaynakları konusunda Türkiye’nin fakir ili olan Aksaray’da su ihtiyacı ile kaynaklar arasındaki makas her geçen yıl açılırken il genelindeki su kaynakları da tek tek yok oluyor. Gerek tarımsal gerekse de içme suyu konusunda acil yatırımların yapılması gereken Aksaray’da belediye elindeki imkanları en verimli şekilde halka iletmeye çalışsa da halkın u konudaki duyarsızlığı sorunun çok hızlı büyümesine neden oluyor.
Tarımsal alanlarda yerüstü su kaynaklarının sınırlı oluşu ve yeraltı su kaynaklarının da yüzlerce metrelere kadar ilerlemesi nedeniyle özellikle Konya ovasında obruk riski de artarken Aksaray’ın şebeke suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Mamasın barajındaki su seviyesi de her yıl bir önceki yılı aratmaya başladı.
Yağış oranlarının sürekli düşmesi ile il merkezindeki artan nüfus nedeniyle su tüketiminin artması suya ilgili artırırken DSİ bölge müdürü de yakın zamanda Aksaray belediyesine teslim edilecek yapımı yılan hikayesine dönen arıtma tesisi ile sorunun en yakın 2046 yılına kadar kesin çözüme kavuşacağını açıklasa da il genelinde su sıkıntısı artmaya devam ediyor.
Her yıl 31 Ekim tarihinde su tüketimi ve çevreye dikkat çekmek için belirlenmiş olan Dünya su tasarrufu gününde de tasarruf çağrısını yineleyen Aksaray belediyesinin çağrısı müstakil mahallelerde yine karşılık bulmadı. Özellikle belediye tarafından halka hizmet olarak yaptırılan tatlı su çeşmelerinde sürekli açık bırakılan çeşmeler ile otomobil dahil birçok eşyalarını bu çeşmelerden yıkayan vatandaşların vurdumduymaz tavırları su sorununu artırırken tüm şehrin tasarrufu bu sorumsuzluk nedeniyle boşa akıp gidiyor.
Bu konuda denetimlerin artırılmasını ya da bu çeşme sayılarının azaltılmasını isteyen vatandaşlar yaptıkları açıklamalarda; “Su tasarrufu için birilerinin bu şehirde çağrıda bulunmasına gerek bile yok. İlimizin su konusundaki durumu ortada. Her geçen yıl sorunumuz daha çok artıyor. Ancak müstakil mahallelerde oturanlar bahçelerini de, araçlarını da, halılarını da bu çeşmelerden temin ettikleri sularla suluyor ve yıkıyorlar. Birçok çeşme sabahlara kadar boşa akıtılıyor. Çeşme sayısının artırılması ile belediye hizmet etmeye çalışırken israfta artıyor. Gerçekten tasarruf yapılacaksa artık denetimlerin de artırılması gerekiyor. Şebeke suyu ile otomobil yıkayanlar da, bahçe sulayanlar da tespit edilmeleri durumunda cezalandırılmaları gerekiyor. Tasarruf için Aksaraylıların çağrıya ihtiyaç dahi duymamaları gerekiyor. Çünkü bu şehir Türkiye’nin en az yağış alan ili” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın