Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Son Neslin Tercihi Değişti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Son Neslin Tercihi Değişti
Gurbetçi yoğunluğunun en fazla olduğu illerin başında yer alan ve her yaz döneminde Aksaray’a gelen gurbetçilerin sayısının son yıllarda sürekli düşmesi son neslin Aksaray ve akrabalık bağlarıyla koptuğunu ortaya çıkarttı.

1960’lı yıllarda iş sahasının olmaması ve tarım arazilerinin sınırlı olmasında kaynaklı olarak Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine göç etmek zorunda kalan binlerce Aksaraylının yaz aylarında yarattığı yoğunluk son yıllarda geçmiş yılları aratmaya başladı. Akraba ziyaretleri için yaz döneminde Aksaray’a gelen gurbetçilerin hareketleri Aksaray ticareti için de harekete neden olurken bu hareket son 10 yıldır sürekli olarak azalmaya başladı.

Gurbetçi sayısının nesillerin değişmesiyle her yıl bir önceki yılı arattığını belirten vatandaşlar; “Yaz tatili için geçmişte Aksaray’ı tercih eden gurbetçi ailelerin bir kısmı deniz olan illerde tatillerini yaparken akraba ziyaretleri için Aksaray’a mutlaka uğrar ve izinlerinin geri kalan kısmını burada bitirir ve tekrardan yaşadıkları ülkelere giderlerdi. Son yıllarda nesillerin değişimi ile Aksaray’a olan ilgi de azalmaya başladı. Son nesil artık akraba ziyaretlerinden çok deniz için Türkiye’ye gelmeye başladılar. Bu ziyaretler artık çoğu zaman görülmüyor bile. Deniz olan illere yatırım yapan nesil artık Aksaray ile tamamen kopmuş durumda.

Yaşanan bu gelişmeler Aksaray ticaretinin de değişmesine neden oldu. Her yaz döneminde alışverişin arttığı çarşı merkezindeki hareket her yıl daha da azalıyor. Aksaray’dan sadece ev alıp kira toplayan gurbetçilerin gençleri Aksaray’ı istemezken orta yaş ve yaşlıları ise Aksaray ziyaretlerinden vazgeçmiyor. Bir neslin kaybolmasından sonra artık Aksaray bir gurbetçi şehri olmaktan çıkacaktır” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 3
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yangın Riski de VazgeçirmiyorÖnceki Haber

Yangın Riski de Vazgeçirmiyor

Trafikte Telefon Kullanımında Yeni Boyuta GeçtikSonraki Haber

Trafikte Telefon Kullanımında Yeni Boyut...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar