Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Sadece Gurbetçinin Gücü Yetiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sadece Gurbetçinin Gücü Yetiyor
İl genelinde yapımı tamamlanan inşaatlardaki daire ve dükkân fiyatları alt ve orta gelir gurubu yatırımcıyı devre dışı bırakırken özellikle yurt dışından gelen gurbetçilerin ilgisi sektöre can suyu oluyor.

2 Yıl öncesine kadar altın çağını yaşayan inşaat sektöründeki daralma sürüyor. Özellikle inşaat maliyetlerinde yaşanan artış ve kredi faiz oranlarının artması ile alt ve orta gelir grubunun devre dışı kalması ve büyük yatırımcının da nakit varlıklarını inşaat dışında faiz altın gibi yatırım araçlarına çevirmesi inşaat sektörünün küçülme eğilimini sürdürürken son dönemde Aksaray’da konut yapım şekillerinin de değişmesine neden oldu.

Özellikle 6 Şubat tarihli depremlerin ardından gelir düzeyi yüksek olan vatandaşların villa tarzı müstakil yapılara ilgi göstermesi küçük ve orta gelir grubunun da maliyetler ve faiz oranları nedeniyle konut sektöründen uzak durmasıyla 1+1 konuta yönelen yatırımcılar açıklamalarında; “Son 2-3 yıl öncesine kadar konut yapımı da, satışı da gerçekten çok hızlıydı. Şehri adeta 10 yıl içerisinde yeniden yapılanmaya girdi. Yeni inşaat alanları kadar kentsel dönüşüm gibi çalışmalar ile merkezdeki eski yapılar da ortadan kaldırılıp daha güvenli ve yeni yapılar inşa edilmeye başlamıştı.

Ancak son 2-3 yıldır inşaat yatırımlarında yatırım şekli de, müşteriler de değişmeye başladı. Yüksek konut fiyatları nedeniyle küçük yatırımcı tamamen yatırımdan uzaklaşırken orta gelir grubu dediğimiz grupta yüksek faiz oranları nedeniyle yatırımlarını ertelediler. Buna üst gelir grubu hemşerilerimizin konut şekillerini depremler sonrasında değiştirmeleri ile faiz ve altın yatırımlarının kira gelirlerinin üzerinde sağladığı getiri de eklenince 2+1 ve 3+1 konuta olan ilgi azaldığı gibi maliyetler nedeniyle artık soran bile olmuyor. Tacin mahallesi başta olmak üzere yeni yapılaşmaya giren mahallelerde son dönemde dükkânlar başta olmak üzere konuta ilgi az da olsa var ama o da Aksaray merkezde ikamet edenlerden fazla İngiltere, Almanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkelerde yaşayan hemşerilerimiz. Bu fiyatlara bankalardan uzak durarak bu konutları almak artık Aksaray’da yaşayan hemşerilerimiz için zor gibi görünürken inşaat sektörünü bu sıkışık dönemde gurbetçiler ayakta tutacak gibi görünüyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yüzlerce Kaçak Makaron KOM’un Gözünden KaçmadıÖnceki Haber

Yüzlerce Kaçak Makaron KOM’un Gözünden K...

Vali Kumbuzoğlu “Trafikte Empati Yapalım”Sonraki Haber

Vali Kumbuzoğlu “Trafikte Empati Yapalım...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar