Hükümetin hayat pahalılığının önüne geçmek için yapacağı çalışmalar beklenirken işletme sahipleri sürekli olarak kendilerinin fırsatçı olarak adlandırılmasına tepki göstererek “Aksaray’da ortalama dükkân kiraları ve diğer giderlerden haberdar olan var mı?” dediler.
Son yılların en büyük ekonomik krizi ile başa çıkmaya çalışan vatandaşlar haftalık değişen etiketler nedeniyle hayat pahalılığını daha fazla hissederken hükümet fırsatçılık ve fahiş fiyatlar konusunda harekete geçiyor.
Yapılan çalışma ve masada olan tedbirler arasında tüm ürünlerin fabrika çıkışlarında silinemeyen kendi etiketleri ile çıkışları veya yapılacak denetimlerde mevcut cezaların 10 katına kadar cezai yaptırımlar tartışılıyor.
İlke genelindeki fahiş zamlar ve fırsatçılığı önlemek için atılacak adımlar konusunda konuşan vatandaşlar “Geç kalınmış bir uygulama için hala ne bekleniyor?” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemizin en büyük sorunları arasında bu süreçlerde daha çok zenginleşmeye çalışan fırsatçılar yer alıyor. Bu kişilerin toplum veya ülke hiçbir şekilde umurlarında değil. Bunlar stokçuluk veya fırsatçılık ile milletin sıkıntısında faydalanıyorlar. Dönemine göre bu kişilerin yatırım alanları sürekli olarak değişirken kimi zaman otomobil, kimi zaman kont, kimi zaman da zorunlu ihtiyaç maddeleri alım satımı oluyor. Bu duruma da kendi aralarında ticaret diyerek fırsatçılığı kendilerince meşrulaştırıyorlar.
Pandemi dönemi ile başlayan bu süreçte yapılması gereken denetimler yapılmadı. Halen de gerektiği gibi yapılmıyor. İnsanlar o günkü ruh hallerine göre ürün fiyatları belirliyorlar. Daha büyük işletmeler fabrikalardan çıkan ürünleri kendi kurdurdukları aracı firmalar ile 3-4 el değiştirmeden satmıyorlar. Haliyle bir ürün fabrikadan çıktıktan sonra birçok aracıya geçerek onların karları da üzerine ekleniyor. Bu ve benzeri şekilde birçok sorundan dolayı market raflarına gelene kadar ürün fiyatları zaten tavan yapıyor. Denetimler sadece market raflarında değil ürünlerin üretildiği ve fabrikadan çıktığı sürecinde yapılmaya başlanmalı. Bir ürün kaç el değiştiriyor ve her değişimde ürün fiyatına ne kadar yüklenirken kaç aracı ne kadar kazanıyor?” derken Aksaray’daki işletme sahipleri ise fırsatçılık veya fahiş fiyat dendiğinde suçlu olarak sürekli kendilerinin hedef gösterilmesinden şikâyet ederek yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemiz zor bir ekonomik süreçten geçiyor. Bunu biliyor ve bu süreci bizlerde yaşıyoruz. Bu süreçte bizler kar etmek bir yana yıllardır ekmek yediğimiz ekmek teknelerimizi de kurtarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte sattığımız ürünlerin fiyatları yerinde durmuyor ama aldıklarımızın ki de yerinde durmuyor. Bazı ürünler haftasına kalmadan fiyat artışı yaptırıyor. Fırsatçılık veya fahiş fiyat dendiğinde hemşerilerimiz karşılarında son satıcı olarak bizleri gördüğünden sürekli bizleri suçluyorlar. Bir ürün üretildikten sonra kaç el değiştiriyor ve bu el değişimlerinde kimler ne kadar kar ekliyor bunu bilmiyorlar ve anlatamıyoruz. Bununla beraber maliyetlerimizdeki artışlardaki fırsatçılık ise kimsenin hesabına eklenmiyor. Aksaray merkezi bırakın merkez dışında bile bir dükkân kirası kaç para oldu bunu bilen yok. İşçi maliyetlerindeki artış hayat pahalılığı ile beklenenin üzerinde oldu. Buna bağlı olarak sigorta primleri de arttı. Bu gider kalemlerinin hepsini uç uca koyduğumuzda bir işletmenin ortalama gideri pandemi sürecine göre ortalama en az 5 katı arttı. Bu artış istesek de, istemesek de ürün fiyatlarına yansıyacak. Fahiş fiyatların bizlerle bir alakası yok. Bu denetimler yapılmalı ancak bu ürünlerin fabrikadan market raflarına gelene kadar ki yolculuğu mercek altına alınmalı” dediler. (Haber. E.BUDAK)
Yorum Yazın