Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında göreve başlayan Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, ASÜ’nün bir yılını değerlendirdi. Rektör Arıbaş “Göreve geldiğimiz günden beri bir yıl içerisinde hep birlikte, el ele, ayrı gayrı olmaksızın üniversitemize hizmet etmek için herkesle işbirliği içerisinde çalışmaya devam ettik. Yaptığımız faaliyetleri duyurmak ve yapacaklarımız için rota belirlemek adına toplantı düzenledik.” Dedi.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, üniversite sosyal tesislerinde basın toplantısı düzenleyerek bir yıllık çalışmaları ve projeleri hakkında bilgilendirme yaptı. ASÜ’nün kapasitesi ve bölümleri ile ilgili bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, yeni bölümlerin açılacağının da müjdesini verdi. Arıbaş konuşmasında “Aksaray Üniversitesi’nde 13 fakülte, bir yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ve 22 uygulama ve araştırma merkezi faaliyet gösteriyor. ASÜ olarak ilk defa diş hekimliği bölümüne 20 kontenjan ile öğrenci alacağız. Diğer taraftan uzun zamandır öğrenci alımı olmayan arkeoloji, inşaat ve peyzaj ve süs bitkileri yetiştiriciliği bölümüne 20’şer kişilik kontenjanla yeniden öğrenci alımı yapacağız. Açılan programlarımız arasında ise CNC programlama ve operatörlüğü, yazılım mühendisliği tezli yüksek lisans ile disiplinler arası şehir ev medeniyet araştırmaları tezli yüksek lisans programı yer alıyor. Çağa hitap eden fakülte olsun düşüncesiyle bilgisayar ve bilişim bölümlerinin açılması için çalışmalara başladık ve bu yıl kurulması için start verdik. Diğer taraftan 2023 yılında 17 bin 39 olan öğrenci sayımız 2024 yılında 18 533 olarak gerçekleşti.” ifadelerini kullandı.
“Uygulama ve Araştırma Merkezlerimiz ASÜ’nün Lokomotifi Oluyor”
Bilimsel çalışmalara önem verdiklerini ve çalışmalarını bu doğrultuda geliştirdiklerini vurgulayan Rektör Arıbaş, eğitim çalışmaları ile çağı yakalamayı hedeflediklerini dile getirdi. Arıbaş, sunum sırasında yaptığı konuşmada “Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezimizde son bir yıl içerisinde çeşitli alanlarda çok sayıda eğitim kursu düzenlendi. Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezimiz tarafından Aksaray Belediyesi ile yapılan protokol kapsamında ücretsiz olarak DGS, AUTOCAD ve 3D MAX kursları açılarak pek çok öğrencimizin eğitim hayatına katkı sunduk. Uygulama ve araştırma merkezimizi ASÜ’nün lokomotifi olarak görüyoruz. Akrediteye sahip laboratuvarımızın şehrimize prestij kazandırdığını düşünüyoruz. Merkezimizde sürekli olarak üniversitemiz ve şehirden talep toplanmakta öğrenci, personel ve Aksaray’daki kamu ile özel kurum ve kuruluşlardan gelecek taleplere göre yeni kusrların açılmasını planlamaktayız. Sürekli eğitim merkezlerimiz ile insana ve şehrimize yatırım yapmayı amaçlıyoruz. Eğitim çalışmalarımız ile çağı yakalamaya çaba gösteriyoruz. Ekonomik kriz döneminin yaşandığı süreçte bütçemizin yettiği doğrultuda dijitalleşme adımları atmaya çalışıyoruz. Çevrimiçi yoklama ve sınav sistemleri ile dijitalleşme yolunda ilerliyoruz. Yemekhanede bakiye yükleme işlemlerini dijital ortama taşıyarak öğrencilerimize kolaylık sağladık. Bilgiye erişimde gerçekleştirilen iyileştirmeler kapsamında kütüphanemize 8 bin 150 kaynak alımı yapıldı ve veri tabanına abone sayısı 2 kat arttırılarak bilgiye ulaşımda rahatlama sağlandı. Uluslararasılaşma faaliyetleri kapsamında Erasmus+ eğitim temelli programları geliştirmeye devam ediyoruz. Bu anlamda 9 ülkeden 18 üniversite ile ikili anlaşma imzaladık. KA 131 projesinde ikili anlaşma sayısını 90’dan 108 üniversiteye çıkardık. Ayrıca ASÜ Türk Üniversiteler Birliği’ne üye oldu. Bu doğrultuda ASÜ’nün Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği üyesi üniversiteler arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programı olan Orhun Programı’na katılma hedefi başarıyla gerçekleşti.” dedi.
“Binalarımızı Güçlendiriyor ve Arttırıyoruz”
ASÜ’nün Bina ve altyapıya ilişkin çalışmalarına değinen Arıbaş “Tıp fakültesi morfoloji binasının bir an önce yapılması için çalışmalara başladık. Daha önce 7 kez ihaleye çıkan binamızın yapımı için pazarlık usulüne geçerek anlaşma sağladık. Yüklenici firma ile anlaşmamız doğrultusunda bir sorun olmadığı takdirde 2026 yılının Ekim ayında teslim sözü aldık. 4 ve 5’inci sınıflarımızın ihtiyacı olan eğitim binası için kısa sürede çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Bu anlamda hastanemizin B blok yanında 5 bin metrekare alan için izni çıkardık. Konforlu ve kaliteli eğitim için gerekeni yapıyoruz. Diğer taraftan üniversite tarihinde bir ilk olarak Teknik bilimler Meslek Yüksekokulu atölye binası için 25,5 milyon ek ödenek çıkardık. 2024 yılında yapılan yeşillendirme çalışmaları kapsamında 800 fidanı toprakla buluşturduk. Sonbaharda yeşil alan çalışmalarına yönelik planlamalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.
“Bilimsel Çalışmalarımızda Rakamlar Konuşuyor”
Öğrencilerin özgüvenini arttırmaya yönelik bilimsel etkinliklerin arttırıldığını kaydeden Prof. Dr. Arıbaş “Kurumsallaşma yönünde Kurumsal Akreditasyon Programı bata olmak üzere çeşitli proje ve çalışmalar yürüttük. Bilimsel çalışmalar ve işbirliği faaliyetlerimizi de hız kesmeden sürdürüyoruz. Bilimsel çalışmaların sürekliliğini sağlıyoruz ve öğrencilerimizin özgüvenini arttırıyoruz. Tüm kaynaklarımızı bilimsel projeleri desteklemek konusunda kullanıyoruz. Bilimsel çalışmalarda biz değil rakamlar konuşuyor. Üniversite ve sanayi iş birliği çalışmalarımız kapsamında TUSAŞ, KOSGEB gibi kurumlarla çalışmalara başladık. Başarılarımıza baktığımızda çevreci üniversiteler arasında hem ülkemizde hem de dünya çapınca öncü olmaya devam ediyoruz. TEKNOFEST gibi yarışmalarda aldığımız dereceler ile ASÜ olarak adımızdan söz ettiriyoruz ettirmeye devam edeceğiz. Dünyanın en etkili bilim insanları arasında üniversitemizin kadrosundan isimler de yer alıyor. Bu bizim için gurur verici bir durum. Bilimsel, kültürel ve sosyal aktiviteler yaparak öğrencilerimizin beklentilerine cevap vermeye çaba sarf ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Sözlerine Teknopark çalışmaları ile devam eden Rektör Arıbaş “Aksaray Teknopark için göreve geldiğimiz günden itibaren önemli adımlar attık. Bu anlamda yönetim kurulumuzu belirledik, geçici alanı hazır hale getirmek için alt yapı çalışmalarına başladık. İl Özel İdaresinin desteği ile geçici konteynerlerimizi alana yerleştirdik. Aksaray Teknopark 17 firmayı kabul ederek faaliyete başladı. Aksaray Üniversitesi olarak gerek bilimsel gerek sosyal gerek prestij anlamında ne gerekiyorsa yapmayı sürdüreceğiz. Yaptıklarımız yapacağımızın teminatıdır.” dedi. Basın toplantısına Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş ve rektör yardımcıları katıldı. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN)
Yorum Yazın