Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Meme Kanseri Farkındalık Günü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meme Kanseri Farkındalık Günü
Vali Hamza Aydoğdu’nun eşi Emine Aydoğdu: ‘Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork’Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’nun eşi Emine Aydoğdu himayesinde meme kanseri ve serviks kanserinde erken tanı ve tedavi hakkında farkındalık oluşturması amacıyla konferans programı düzenlendi.

Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen programda alanında uzman hekimler erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çekti. Özellikle kadınların Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı, Aile Sağlığı merkezlerinin sunduğu ücretsiz taramaları düzenlik olarak yaptırmaları gerektiği vurgulanarak bu konuda toplum bilincinin arttırılması gerektiği belirtildi.

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu’nun eşi Emine Aydoğdu konferansın açılışında yaptığı konuşmasında “’Kanser, yenilemez, baş edilemez, her zaman teslim olunması gereken bir şey de değildir. Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi, erken tanı şansını arttırmaktadır ”dedi.

Saygı duruşu ardından İstiklal Marşının okunduğu programda meme kanseri farkındalık ayı kapsamında düzenlenen program hakkında bilgi veren Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim Hemşiresi Feray Şeker meme kanserinin tüm kanserlerin yüzde 12’sini oluşturduğunu, kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 25’nin meme kanseri olduğunu söyledi.

Emine Aydoğdu: ‘Erken tanı farkındalığı arttırılmalı’

Vali Hamza Aydoğdu’nun eşi Emine Aydoğdu ise yaptığı konuşmasında adı duyulduğunda korkulan, endişe duyulan ve huzursuzluk veren kanserin hayatın acı bir gerçeği olduğunu söyledi.

Kanserin Türkiye ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alması nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunu olduğunu belirten Aydoğdu:

“Kanserin %30-50’si önlenebilir durumda. Bu, kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınma ve erken teşhis ile mümkündür. Birçok kanserin iyileşme olasılığı, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse yüksektir. Bütün bilimsel veriler gösteriyor ki; tütün ürünlerinden kullanılmaması, meyve ve sebzeden zengin sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması, sağlıklı kiloda olunması, alkolden uzak durulması ile ölümler üçte bir oranında azaltılabilir.”

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi, erken tanı şansını arttırdığına vurgu yapan Aydoğdu : “Bu nedenle, kanserde erken tanı programları toplumun, sağlık çalışanlarının ve politika oluşturucularının bilgisini arttırmayı hedeflemeli, erken tanı olanakları hakkındaki farkındalığı artırmalıdır. Dünyada ve Türkiye’de sık görülen kanserlerden üçü; meme, serviks (rahim ağzı) ve kalın bağırsak kanseridir. Bunların, kanser tarama programına alınarak erken teşhisi, yaşam süresi ve kalitesini artırmaktadır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri tarafından, “Toplum Tabanlı Kanser Tarama Programları” çerçevesinde; Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Her bir vatandaşımızın, özellikle, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin ortaklaşa olarak, Ulusal kanser kontrol programı çerçevesinde yürüttükleri ve tamamen ücretsiz hizmet veren KETEM’den haberinin olması ve belirli aralıklarla kontrollerini yaptırması lazım. Bu manada, kanserle mücadele için ifade edilen sloganı çok isabetli buluyorum. “Kanserden Korkma, Geç Kalmaktan Kork”

Programda meme ve serviks kanseri, teşhis tedavi konularında Doç.Dr. Kazım Gemici, Op.Dr. Ömer Kişi ve Dr. Öğretim Üyesi Şerife Özlem Genç, Opr.Dr. Hüsnü Çağrı Genç katılımcılara sunum yaparak bilgi verdi.

Meme kanseri hakkında bilgilendirmenin ardından daha önce bu rahatsızlıkla mücadele eden hastalıkla mücadele ederken geçirdiği süreci ve duygu durumunu katılımcılarla paylaşan emekli hemşire İmran Özkan Bozdağ: ‘Sizlere faydalı olabilmek adına bu hastalığı yaşayan biri olarak son kez görevimi yapıp sizlere faydalı olmak için huzurunuzda bulunuyorum’ diyerek katılımcılara önemli önerilerde ve uyarılarda bulundu

Konferans Programına Aksaray Emniyet Müdürü Murat Kolcu’nun eşi Fatma Kolcu, Girişimci İş Kadınları Derneği Başkanı Hatice Şahin Eroğlu, Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Engin Deligöz, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Hüseyin Mutlu, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ferhan Polat, MHP Kadın Kolları Başkanı Nermin Fidan, Kadın STK temsilci ve üyeleri, davetliler ve öğrenciler katıldı.(Basın Bülteni)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tıp Fakültesi Ne 11 Asistan YerleştiÖnceki Haber

Tıp Fakültesi Ne 11 Asistan Yerleşti

Aksaray Belediyesi 2021 Yılında Altyapı ve Asfalt Rekorunu KırdıSonraki Haber

Aksaray Belediyesi 2021 Yılında Altyapı...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar