Türkiye istatistik Kurumu tarafından Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırmasından elde edilen verilerle oluşturulan kırmızı et üretimi istatistikleri açıklandı. Açıklanan verilere göre 2023 yılında kırmızı et üretimi yüzde 8,8 artarak 2 milyon 384 bin 47 ton olarak gerçekleşti.
TÜİK verilerine göre 2022 yılında 2 milyon 191 bin 625 ton olan kırmızı et üretimi, 2023 yılında yüzde 8,8 artarak 2 milyon 384 bin 47 ton olarak tahmin edildi. Bu kapsamda bir önceki yıla göre sığır eti üretimi yüzde 6,2 artarak 1 milyon 670 bin 606 ton, koyun eti üretimi yüzde 16,3 artarak 569 bin 66 ton, keçi eti üretimi yüzde 11,3 artarak 128 bin 989 ton, manda eti üretimi ise yüzde 13,3 artarak 15 bin 386 ton oldu. Kırmızı et üretiminin 2023 yılında yüzde 70,1'ini sığır eti, yüzde 23,9'unu koyun eti, yüzde 5,4'ünü keçi eti ve yüzde 0,6'sını manda eti oluşturdu. Kırmızı et üretiminde yaşanan artışı değerlendiren vatandaşlar üreticilerin maliyetler karşısında ezildiğini ifade ederek hayvanların kesime gönderildiğini belirtti. Kırmızı et üretiminde yaşanan artışa karşı fiyatlardaki düşüş beklentisinin de askıda kaldığını dile getiren vatandaşlar, “Kırmızı et üretimindeki bir yıllık verilere baktığımızda ciddi anlamda bir artışın yaşandığını görüyoruz. Üreticilerin pek çoğunun hayvancılık sektöründe yaşanan maliyetlerle başa çıkamadığını duyuyorduk. Bunların et üretimi verilerine yansıdığını görüyoruz. Ancak kırmızı et üretiminde yaşanan artışa karşın fiyatlarda bir değişim olmuyor. Et fiyatları da sürekli olarak artıyor. Bizler üretim arttıkça fiyatların düşmesini beklerken et almak yine hayal olarak kalıyor. Kurban sürecinde düşmesini bekliyoruz ama bu fiyatlarla ne kadar düşerse düşsün kırmızı et fiyatları alım gücümüzün üzerinde oluyor. Et üretimi piyasasında dengenin sağlanması ve üretimde devamlılığın oluşturulması gerekiyor.” ifadelerini kullandılar. (Haber: S. OLGUN)
Yorum Yazın