Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Kiracılar “Yüzde 25’e Kim Uydu ki ?”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kiracılar “Yüzde 25’e Kim Uydu ki ?”
Dün itibariyle kalkan kira artışlarındaki yüzde 25 sınırı kiracılar ile ev sahipleri arasında yeni dönemi başlatırken kiracılar “Yüzde 25’e kim uydu ki” sözleri ile ev sahiplerine tepki gösterdi.Ekonomik krizin en fazla etkilediği kitlelerin başında gelen dar gelirli ailelerin kira artışı konusundaki yüzde 25’lik artırım limiti güncellenmedi ve 1 Temmuz itibariyle kiracılar ile ev sahipleri arasında kira artışlarındaki üst limit oranı da resmen ortadan kalkmış oldu.

Bu durum çoğu asgari ücret veya düşük maaşlı memurlardan oluşan kiracıları sıkıntıya sokarken kiracıların bir kısmı 2 yıldır üst limit olarak belirlenen yüzde 25’lik orana Aksaray’da birçok ev sahibinin uymadığını ifade ederek yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemiz genelinde süren ekonomik krizden her kesim etkileniyor ama az bir gelir ile kıt kanaat geçinmeye çalışan dar gelirliler bu sıkıntıyı çok daha fazla hissediyor. Artan hayat pahalılığını bir yerden kesseler millet diğer taraftan cebini daha fazla doldurma gayretine giriyor. Aksaray’da son 2 yılda yüzde 25’lik kira artış limiti olmasına rağmen ev kiraları 5 katına kadar çıktı. Çok az da olsa bazı ev sahipleri bu artırım oranlarına uyarken çok büyük bir kesim de “Evden çıkın o zaman” söylemi ile kiracılarını mahkeme tehdidi ile dedikleri noktaya getirdiler. İl genelini maliye personelleri gezdi. Pek çok binaya kira oranlarını konuşmak için davet mektubu bıraktılar. Sonuç var mı? Şimdi 1 Temmuz da sınır kalkmış, çok da önemli değil zaten bu limite uyan ev sahibi sayısı azdı. Şimdi kontratlarda aksi bir oran yok ise TEFE, TÜFE oranlarından belirlenecek deniyor. Yani Devletin açıkladığı yüzde 60-65 oranları üst limit olmak zorunda. Buna uyacaklar mı? Elbette hayır. Ev sahiplerinin az bir kısmı alınan karar ve yasalara uyarken çok büyük bir bölümü uymuyor. İlerleyen günlerde kiracılar ile ev sahipleri arasındaki sorunları mahkemelere düşen tarafları göreceğiz. Ev sahipleri artırım oranlarını bildiklerinden artık her 3-4 yılda bir kiracı değiştirme gayretine girdiler” dediler.

Ev Sahipleri “Yeni ve Eski Kiracılar Arasındaki Makas Kırıldı”

1 Temmuz sonrası için konuşan ev sahipleri son iki yıldır uygulanan yüzde 25 sınırının kiracılar ile ev sahipleri arasındaki sorunların başlangıcı olduğunu söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son iki yıldır uygulanan yüzde 25 sınırı ile kiracılar sorun yaşamıyorken çok büyük sorunlar yaşadık. Maaşlarına yüzde yüz zam alan kiracılar yüzde 25’in arkasına sığındılar. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik gerçeği yüzde 25 işlerine geldiği için inkar ettiler. Bu süreçte zam taleplerine karşılık veren kiracılar da oldu, yüzde 25 sınırı var diyerek kapıyı yüzümüze çarpan da oldu. Yani son iki yıl içerisinde aynı binada yeni ve eski kiracılar arasındaki makas 3 katına kadar açıldı ve bunu gören ev sahipleri de evlerini boşaltma tercihini seçtiler. Şimdi yüzde 25 sınırı kalktı ama TÜFE oranında artırım olacak deniyor. Yani yüzde 25 nedeniyle 3 bin liraya çıkan konuta 4-5 bin aralığında zam yapılacakmış. Aynı apartmanda geçen sene kiraya verilen ve 10 bin lira veren kiracılar da 16 bin liranın üzerinde yapacakmış. Yani makas daha da açılacak. Bu kira oranlarını eski kiracılar ile güncelleme şansımız yok. Bu nedenle en kolay yol tahliye ve yeni kiracı ile günün şartlarına uygun kontrat olacaktır. Bu süreci biz istemedik. “Evlerin ortalama değerini verelim” diyen de “Biraz bizden, biraz da sizden olsun” diyen yok. Asgari ücretin yetersiz olduğunu ve bu şartlarda o maaşın yetmeyeceğini biliyoruz ama asgari ücret 5 bin 500 lira iken Bin 500 lira kira veren kiracı, 17 bin lira alırken de 2 bin 400 lira verme derdinde. Hayat pahalılığı onlar kadar bizlere de var. Marketlere gittiğimizde bizlere ev sahibi diye indirim yapmıyorlar” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Buğday Hasadı Beklentilerin Altında KaldıÖnceki Haber

Buğday Hasadı Beklentilerin Altında Kald...

KPSS Adayları da Hazırlık İçin Kitap Konaklarını Tercih EdiyorSonraki Haber

KPSS Adayları da Hazırlık İçin Kitap Kon...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar