Kış hazırlıkları için Pazar tezgâhlarına giden vatandaşların duyduğu rakamlar ile çiftçilerin satamadıkları rakamlar arasında anormal farklar olduğunu ifade eden Aksaraylılar “Arada bu işin kaymağını yiyerek üreticiyi de tüketiciyi de perişan edenlere neden göz yumuluyor” dediler.
Ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim olan asgari alt ve orta gelir grubundaki vatandaşlar yaklaşan kış mevsimi için hazırlıklarına başlayamadılar.
Özellikle kışın habercisi olan salçalıkların Pazar tezgâhlarında sergilenmeye başlaması ile harekete geçen birçok Aksaraylı “Elimiz boş dönüyoruz” eleştirisinde bulunurken “Birileri 3,5 liraya domatesimi satamıyorum diyor, diğeri 10 liradan aşağı verirsem zarar ederim diyor” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Tarım ve hayvancılığın merkezi denilen Aksaray’da insanlar süte de meyveye de hasret kaldı. Yaz ayı bitti birçok insan evine meyve alamadı. Yaz meyveleri artık lüks oldu ve sadece gelir grubu iyi olanların sofralarında yer almaya başladı. Geçtiğimiz günlerde bir haberde tarladaki ektiği domatesi 3,5 liraya satamayan bir çiftçi kızımız müşteri aramasına rağmen bulamadıklarını söylüyorlardı. Niğde bölgesinde de karpuz ve domatesin tarlada kaldığı yönünde haberleri son günlerde çok fazla duymaya başladık. 3,5 Liraya satılamayan domates Pazar tezgâhlarında 10 liraya satılıyor ve Pazar esnafı da zarar ediyoruz diyerek yeminler ediyor.
Bunların ya ikisi de yalan söylüyor ya da bunlardan başkaları alnından bir damla ter çıkmadan aradaki farkı cebe indiriyor. Yani bu işte üreten, halka satan ve halk soyulurken birileri de zenginliğine zenginlik katıyor. Bu süreç bu şekilde yürümez, yapmak zorunda olduğumuz salçalığı alamaz duruma geldik. Daha yaz ayında bolluk ayında bizler bu sıkıntıyı yaşarsak bundan bir ay sonra ne yaparız. Markete varıyoruz alan da satan da şikâyetçi, pazara gidiyoruz alan da satan da şikâyetçi. Denetimlerin yapıldığı da söyleniyor. O zaman kim bu aracılar. Neden bu tarlalardaki ürünler toplanıp merkezlerde uygun fiyata bu millete verilmiyor. Artık Aksaray’da çiftçilerimiz kooperatiflerle kendi ürünlerini toptancılara vermek yerine halka kendileri satmalılar. Köylerde kurulacak kooperatiflere herkes destek verir. Merkezden kilometrelerce gidip çileği tarlada toplayıp ücretini ödeyenler salçalık zamanı Pazar yerlerinde gezene kadar gider o köylerdeki kooperatiflerden bu ürünleri alırız veya belediyemiz yöresel ürünlerin atıldığı bir Pazar alanını Aksaraylıların hizmetine sunar. Artık Aksaraylı üreticilerin ürettiği ürünlerin Aksaraylılara ulaştırılması ve halkın da çiftçilerinde kazanması gerekiyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın