Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Kentsel Dönüşüm İçin Yeni Dönem

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kentsel Dönüşüm İçin Yeni Dönem
TBMM’de kabul edilerek yasalaşan kentsel dönüşüm düzenlemesine göre kentsel dönüşüm başkanlığı kurulacak. Riskli yapılarla ilgili de hak sahiplerinin salt çoğunluğu yeterli olacak.

6 Şubat tarihli Kahraman Maraş Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve toplamda 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremin yaraları sarılmaya çalışılırken Türkiye Büyük Millet Meclisi çok önemli bir kanun teklifini kabul ederek yasalaştırdı. TBMM’de kabul edilen kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeye göre; İlk olarak kentsel dönüşüm başkanlığı kurulurken apartman veya birden fazla hak sahibi olan yapıların riskli olması durumunda hak sahiplerinin salt çoğunluğu dönüşüm için yeterli olacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yasalaşan kanun teklifi çok sayıda riskli yapının bulunduğu Aksaray içinde önem arz ediyor. Özellikle 2000’li yıllardan öncesinde yapılan çok sayıda binanın kontrollerinin yapımı ve dönüşüm ile yenilenmesinin önündeki en büyük engel olan tüm hak sahiplerini razı edemediklerini ifade eden Aksaraylılar; “Ne yazık ki biz millet olarak çok çabuk unutup neredeyse birbirinin kopyası olan her felaketten sonra “ders çıkarttık” veya “eksiklerimizi gördük” cümlelerini duymaktan bıktık usandık. Daha bundan 8 ay öncesinde Kahraman Maraş’ta meydana gelen depremleri bile çoğumuz unuttu. Bölgedeki yıkımı 3-5 gün haberlerden izleyenler üzüldü, yardım etmeye çalıştı ancak kısa sürede normal yaşantılarına döndü. Ülke olarak çok hızlı günden değiştiği için de depremi ve yıkımı hemen unuttuk. Aksaray’da 2000’l yıllar öncesinde yapılan çok sayıda binanın zemin ve sağlamlık durumlarını bilmiyoruz. Bu konuda bazı binalarda dönüşüm için çaba gösterenlerin talepleri de hak sahiplerinin tamamının kabulü olmadığı için karşılıksız kalıyor. Nihayet bu konuda ülkemizde ilk defa Devletimiz güzel bir kanun teklifi hazırlamış. Artık riskli olan yapıların yıkımı ve yenilenmesi için hak sahiplerinin tamamının imzasına gerek kalmadı. Bundan sonra çoğunluğun sağlanması durumunda herkese mezar olacak yapılar dönüşüme girecek. Bu binaların çoğu eski olduğundan ev sahiplerinin büyük bölümü bu yapıları kiraya veriyor. Buradan gelen kira gelirlerini kaybetmemek için de yapılacak olan yenileme veya tadilatlara izin vermiyorlar. Kendileri nispeten daha sağlam konutlarda oturan hak sahipleri dönüşüm kelimesini bile dinlemiyordu. Şu anda İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’de uygulanacak kanunla artık binalardaki hak sahipleri çoğunluğu sağlarlarsa konutlarını yenileyebilecek” dediler. (Haber: E. BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
5 Yılda Yeşil Alan Rekoru KırıldıÖnceki Haber

5 Yılda Yeşil Alan Rekoru Kırıldı

Sağlık Personeline Yeni Doğan EğitimiSonraki Haber

Sağlık Personeline Yeni Doğan Eğitimi

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar