Aksaray’da kayıt dışı istihdamla mücadelenin aralıksız sürdüğünü söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bilal Akgün yaptığı basın açıklamasında; “Çalışanların ve işverenlerin kayıt dışı istihdam yaparak her hangi bir riskle karşılaşmaması için tün önlemleri alıyoruz” dedi.
Aksaray SGK İl Müdürü Bilal Akgün basın mensupları ile yaptığı toplantıda il müdürlüğünün çalışmaları ve planlamaları ile ilgili bilgiler verdi. Akgün, yapılandırma süresinin 30 Kasım’a kadar uzatıldığı vurgusunu yaparak borçlu olan vatandaşların yapılandırmadan yararlanabilmesi için çağrıda bulundu. Kayıt dışı istihdam üzerinde de önemli açıklamalarda bulunan SGK İl Müdürü Akgün, sosyal güvenliğin anayasal bir hak olduğu vurgusunu yaptı. Kayıt dışı istihdama karşı Aksaray’da tüm işveren ve çalışanların denetimlerini gerçekleştirdiklerini belirten Akgün yaptığı açıklamada; “Kayıt dışı istihdam, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumu’na hiç bildirilmemesi veya çalışma süresi ile ücretlerin eksik bildirilmesidir. Bu açıdan Sosyal Güvenlik büyük önem arz ediyor. Sosyal Güvenlik anayasal bir hak olup, sosyal güvenlik sistemi vatandaşlara hayatları boyunca sağlık hizmeti vermeyi, asgari bir gelir düzeyi sağlamayı ve kişileri mesleki, fizyolojik ve sosyo-ekonomik nitelikteki risklere karşı korumayı amaçlayan sistemdir. Bu yönden kayıt dışı istihdamla mücadele ve tedbirleri almak kurumumuz için büyük önem arz ediyor.” Dedi.
Kayıt dışı istihdamın hem çalışanlar hem işverenler hem de devlet yönünden olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyleyen İl Müdürü Akgün açıklamasının devamında; “Kayıt dışı istihdam olmadan çalışanlar yönünden önemine bakacak olursak; sağlık hizmetinden yararlanır, iş kazası sonrası geçici iş göremezlik ödeneği veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanır, prim Şartlarını doldurması halinde kendisine yaşlılık aylığı veya çalışamaz hale geldiğinde malullük aylığı bağlanır, emzirme ödeneği alır, hak sahiplerine ölüm maaşı ve cenaze yardımı yapılır. İşverenler yönünden kayıt dışı istihdamın olumsuz etkilerine bakacak olursak; tespitler sonucu yüksek tutarlarda idari para cezasına maruz kalırlar, primler gecikme zammı ile tahsil edilir, teşviklerden faydalanamazlar, vergi avantajından faydalanamaz, kurumsallaşma, büyüme, marka olma ve pazar edinme şansları azalır. Devlet yönünden önemine bakıldığında ise; vergi ve prim kaybına, sosyal güvenlik açığına neden olur, sosyal güvenlik sisteminde çalışan/emekli dengesinin bozulmasına neden olur, primsiz ödemelerin artmasına neden olur, gelir dağılımının bozulmasına ve kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına neden olur, ekonomide kurumsallaşma eğiliminin azalmasına zemin hazırlar, ekonomik verilerin güvenilirliğine zarar verir ve ekonomik kararların öngörülen etkileri yaratmasına engel olur.” İfadelerini kullandı. Aksaray SGK İl Müdürü Bilal Akgün son olarak Aksaray genelinde kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için SGK olarak tüm çalışmaların yapıldığını ve incelemelerinde devam ettiği bilgisini verdi. (Haber/Foto: S.O)
Yorum Yazın