Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Karaüzüm “Kendi Kalemize Gol Atarak Puan Almaya Çalıştık”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Karaüzüm “Kendi Kalemize Gol Atarak Puan Almaya Çalıştık”
Mali müşavir ve hesap uzmanı Resul Karaüzüm katıldığı televizyon programında ekonomik süreci değerlendirirken faiz indirimi konusunda “Kendi kalemize gol atarak puan almaya çalıştık” ifadelerini kullanırken yılsonu için mali disiplinle faizlerin düşme ihtimalinin olduğunu ve yılsonu politika faizlerinin yüzde 40’a inebileceğini söyledi.

Zafer Partisi il başkanlığı görevini bıraktıktan ve partisinden istifa ettikten sonra İyi partiden Milletvekili aday adayı olan ve seçimlerle birlikte siyasi hayatına ara veren mali müşavir ve hesap uzmanı Resul Karaüzüm kanal 68 televizyonunda ekonomik süreç ve bankaların ilerleyen süreçteki faiz hamleleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Gazeteciler Nazmi Çalışkan ve Hikmet Recep Turan’ın sorularını yanıtlayan Karaüzüm yaptığı açıklamada; “Bu süreç geçmişteki faiz politikalarından kaynaklı olarak bizi bu noktaya getirdi. Faiz ilk hamle yapıldığında yüzde 19 seviyesindeydi. Ülkeler faiz oranlarını kafalarına göre belirleyemezler. Faizlerin oranını aslında enflasyon oranı belirler. Faiz aslında her zaman enflasyon oranı ile baş başa gider. Yani bir ülkede enflasyon yüzde 70 ise faiz yüzde 50 olamaz. Böyle olursa yıllık enflasyonun yüzde 70 olduğu bir yerde siz bankaya paranızı yüzde 50 ile koyarsanız bir sene sonra alacağınız ürün yüzde 70 oranında artarken bankadaki mevduat yüzde 50 artar.

Biz ne yaptık? Faiz sebep diyerek görülmemiş yani ekonomik verilerin dışında bir hamleyle faizi düşürdük. Yani kendi kalemize gol atıp puan alabilir miyiz diye bekledik. Bu faizler düşmeye başladığında döviz kuru da bu seviyelerde değildi. Faizi indirdikçe döviz kuru da artmaya başlayınca ani bir şekilde politika değişikliği ile faizleri yüzde 50 seviyesine çıkarttık. Sonuç olarak döviz de faiz de artmış oldu. Sonrasında dövizin yükselişini önleyebilmek adına daha önceden denenmiş ve sıkıntıları bilinen kur korumalı mevduatları açtık. Yani zenginlere getirin dövizlerinizi kur düşerse farkını, düşmezse faizini alacaksınız dedik. Sonuç olarak Merkez bankası 818 milyar lira zarar ile yılı kapattı. Bu zarar bizler tarafından yani ülkenin her bir bireyi tarafından ödenecek. Bu hamleler şu an için doğru ama yılsonuna doğru faizlerin biraz olsun düşebileceğini ve piyasanın az da olsa rahatlayacağını umut ediyoruz” dedi.

“Belediyelerden Tahsilat Doğru Ama Yolu Bu Değil” 

Karaüzüm SGK borçları konusunda belediyelerin alacaklarından tahsilat konusu hakkında yaptığı açıklamada; “Devlet alacakları konusunda her zaman tahsilat yoluna gidebilir. Bunun tartışılacak veya eleştirilecek durumu yok. 96 milyar liralık bir alacaktan bahsediliyor. Öncelikle bu hamle neden daha önce yapılmadı. Yani bu borçlar bu duruma gelene kadar neden bir şeyler yapılmadı?

Çünkü belediyeler insanların yaşamlarını ve yaşam kalitelerini en net şekilde etkileyen kurumlardır. Buralardaki hizmetlerin durması veya aksaması her bir birey için önemlidir. Yani Aksaray belediyesinin çalışmaları yolumuzun yapılması, çöpümüzün toplanması, suyumuzun akması veya birçok sosyal alanın yapımı ve bakımı konusunda önem arz ediyor. Valilik ve diğer kurumlar belediyeler kadar insanları yaşam alanlarına giremiyor. Bu nedenle belediyelerden bir anda bu alacakların kesilmesi hizmetler açısında sıkıntı yaratacaktır. Elbette devlet bu alacakları tahsil etmek isteyecektir ve de tahsil edecektir. Ancak bu tahsilatlar tek kalemde alınacak paralara el koymakla olmaz. Bunun bir yolu taksit düzeni ödeme takvimi vardır. Bunu da tekrardan gözden geçireceklerini düşünüyorum” dedi. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kış Hazırlıkları Cep YakacakÖnceki Haber

Kış Hazırlıkları Cep Yakacak

"Hike and Fly Anatolia" Aksaray’da başladıSonraki Haber

"Hike and Fly Anatolia" Aksaray’da başla...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar