TÜİK’in Temmuz ve Eylül 2023 dönemlerini değerlendirdiği yapı izin istatistiklerine göre Aksaray’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yapı izni için başvuru artışı yüzde 34’e ulaştı.TÜİK illerdeki yapı izin istatistiklerine ilişkin verilerini açıkladı. Temmuz ve Eylül aylarını kapsayan 3 aylık verilere göre Aksaray’da toplam 303 bin 427 metrekare alan için izin başvurusu yapılırken bu oran 2022’nin aynı dönemi için 226 bin 550 metrekarede kalmıştı.
TÜİK’in açıkladığı istatistiklerde en dikkat çekici veri bu alana yapılacak konut sayısında oldu. Geçtiğimiz yıl başvurulan alana Bin 299 konut için yapı iznine başvurulurken bu yıl 303 bin 427 metrekare alana yüzde 95’in üzerinde bir artışla 2 bin 540 konut için başvuru yapıldı. Açıklanan veriler analiz edildiğinde Aksaray’da konutların yapılarının değiştiği ortaya çıkıyor. Konut alanının yüzde 34 oranında artmasına rağmen yapılacak olan daire sayısının yüzde 95’e ulaşması il genelinde dairelerin metrekare olarak küçüldüğü ortaya çıkıyor.
Son dönemde ile genelinde yeni yapılan konutların büyük bölümünün 1+1 olarak inşa edilmesi ve bu konutların günübirlik kiraya verilmesi yatırımcıların taleplerini bu yönde değiştirmesine neden olurken il genelinde de ailelerin konut sıkıntısının artmasına neden oldu.
“1+1 Daha Fazla Kazandırıyor”
Yapı izin istatistikleri ve il genelindeki konut sıkıntısının ilerleyen günler için çok daha büyük sorun olacağını belirten sektör temsilcileri yaptıkları değerlendirmelerde; “Ülke genelinde olduğu gibi Aksaray’da da depremler sonrasındaki göçler nedeniyle konut sıkıntısı başladı. Sahil kentlerinde ülke dışındaki savaşlardan kaynaklı olan yükselişler Anadolu bölgesini etkilemezken deprem sonrası binlerce aile bulundukları alanlardan göç etmek zorunda kaldı. Buna ilave olarak diğer Ortadoğu ülkelerinden gelerek Aksaray’a yerleşenleri de ekleyince konut krizi iyice büyüdü.
Bu süreçte emlak ve inşaat sektöründe başlayan kriz nedeniyle yapılaşma da azalınca sorun tamamıyla büyüdü. Şimdilerde müteahhitler de yatırımcılar da daha küçük maliyetli ve getirisi fazla olan konutlara ilgi gösteriyorlar. Bu nedenle il genelinde 1+1 dediğimiz stüdyo daire olarak da adlandırılan konut sistemi hıza büyümeye başladı. Bu konutları alanlar veya arsalarını kat karşılığı verenler evlerin içerisinin tefrişatını yaptıktan sonra çok daha yüksek bedellerle kiraya verebiliyorlar. Otellerde kalmak istemeyenler yani kayıt altına alınmak istemeyenler de daha çok bu türden konutları tercih ettiğinden müşteri sıkıntısı da yaşanmıyor. Son dönemdeki bina yapılaşması hızlı bir şekilde bu yönde ilerlerken bu Aksaray’daki barınma sorunu için acil tedbirler alınması gerektiğini ortaya çıkartıyor. Kentsel dönüşüm alanı ve yarım kalan TOKİ projeleri ile yeni projelerin acil olarak yaptırılması gerekiyor. Yoksa ilerleyen günlerde konut kiralarında yeni rekorları hep beraber duyarız” dediler.
“Ailelerin Oturacağı İkametler Daha Az Yapılıyor”
Konut sıkıntısı konusunda konuşan Aksaraylılar ise yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da binaların yapı şekilleri hızla değişti. Şehrin merkezi veya merkezi dışında kalan bir çok noktasında evler aileler için değil günübirlik kiracılar için yapılmaya başlandı. Depremden sonra kalıcı olarak ilimize yerleşenler, mülteciler ve bunlara ilave olarak kentsel dönüşüm alanındaki insanların da kiraya çıkması ile konut sıkıntısı arttı. İlerleyen günler içinde de bu sorun bitecek gibi görünmüyor. Şu anda yapılan konutlar 3+1 yapılsa bile bu konutları orta halli veya dar gelirlilerin alması veya bu konutlarda bu şartlarda kiraya oturması mümkün değil. Bizler için TOKİ’nin eski projelerini hızla tamamlaması ve yeni projelerini de hayata geçirmesi tek çözüm gibi görünüyor. Bu kredi şartlarında konut almamız mümkün değil. Hal böyle olunca arz talep meselesinden kaynaklı olarak 1+1 daha fazla yapılırken ailelerin oturabileceği 2+1 veya 3+1 konutlar daha az yapılmaya başlandı” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın