Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

İnşaat Maliyetinde En Çok Artış Yüzde 114,05 İle İşçilikte Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İnşaat Maliyetinde En Çok Artış Yüzde 114,05 İle İşçilikte Oldu
TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksinde malzeme artışı yüzde 54,15 olurken işçilik artışı yüzde 114,05’e ulaştı.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre inşaat maliyetlerinde işçilik artışı yıllık yüzde 114,05’e yükselirken malzeme artışı da yüzde 54,15’e ulaştı.

TÜİK verileri son yıllarda inşaat çalışmalarını durma noktasına geldiği Aksaray’daki yatırımcılar için iyimser olarak değerlendirilirken arsa paylarının bu değerlendirmeye dâhil edilmesi gerektiği belirtildi. En çok artışın işçilikte olduğunu belirten Aksaraylı yatırımcılar; “Son dönemdeki ekonomik koşullar ve yüksek arsa payları nedeniyle yatırım durma noktasına geldi. Yakın zamana kadar Aksaray bir şantiye kentine dönmüşken son 2 yıldır zoraki inşaatlar dışında bir çalışma yapılmıyor. Malzeme artışlarıyla başlayan sorun nihayetinde işçiliğe kadar çıktı. Özellikle arsa payları konusunda kabul edilemez boyuta gelen talepler karşısında bir çok müteahhit yatırımdan tamamen vazgeçerken bazı arkadaşlarımız da son dönemde küçük işlerle veya 1+1 denilen küçük dairelere yöneldi. 2+1 veya 3+1 konutlara ilginin azlığı ve maliyetler nedeniyle giremiyoruz. Bu süreci atlatmak için 1+1 daireler daha cazip geliyor. Bu konutları alanlar ya kira getirisi ya da günü birlik misafirleri için tercih ediyor. Banka kredisi için de fiyatı nedeniyle bu konutlar daha uygun olduğu için inşaat sistemi de değişti.

3-4 Yıl öncesinde müşterinin fazla olması, uygun konut kredileri ve yatırımcının fazlalığı nedeniyle arsalarının ederlerini günlük değiştiren arsa sahipleri merkez dışında kalan alanlarda bile yüzde 50 ortaklıkla arsa vermeye başlamıştı. Son dönemde talebin düşmesi ile biraz gerileme olsa da halen değerinin üzerinde arsa payı talep ediliyor. Piyasaların yeniden açılması ve kredi oranlarının düşmesi durumunda yeniden arsa sorunu başlayacaktır. Artık yatırım yapanlar kentsel dönüşümle destek alabilecekleri bölgelere yöneleceklerdir” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antalya’daki Derneğimizden Borsaya ZiyaretÖnceki Haber

Antalya’daki Derneğimizden Borsaya Ziyar...

Vatandaşın MHRS Çilesi BitmiyorSonraki Haber

Vatandaşın MHRS Çilesi Bitmiyor

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar