Aksaray’da deprem konulu istişare toplantısı Aksaray Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde düzenlenirken, toplantıya Aksaray Belediyesi İmar Müdürlüğü, Aksaray Müteahhitler Birliği, Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası, Aksaray Mimarlar Odası, Aksaray Jeoloji Mühendisleri Odası ve çok sayıda Yapı Denetim firması katılım gösterdi.
ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, Başkan Yardımcısı Tuğrul Kalkan, Aksaray Belediyesi İmar Müdürü Tayfun Ağca, Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı aynı zamanda ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güneş, Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Murat Doğan, Aksaray Mimarlar Odası Başkanı Ayhan Şahin, Aksaray Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tayfun Aydın ve çok sayıda yapı denetim firmalarının temsilcilerinin katılım gösterdiği istişare toplantısında yapı sektörüne yönelik önemli konular ele alınırken, Aksaray’da güvenli ve sağlıklı yapılar için fikir alışverişinde bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Ahmet Koçaş, yaptığı açıklama da “Aksaray’ımızın yapısıyla ilgili yönetim kurulundaki arkadaşlarımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bizlerde deprem sonrasında 3 vilayeti 3 defa gezerek orada görmüş olduğumuz sıkıntıları arkadaşlarımız ile görüşerek, belediyemiz, jeoloji mühendisleri odamız, inşaat mühendisleri odamız, mimarlar odamız, müteahhitler birliğimiz ve yapı denetim firmalarımız ile istişare toplantısı gerçekleştirmek istedik. Bugün burada toplanmamız Aksaray’ın güvenli ve sağlıklı yapılara sahip olması adına önümüzdeki zamana olumlu katkılar sunacaktır. Bu toplantılar sonunda çıkacak kararlar ve önerileri gerekli kurumlar ve ilgili makamlara ileteceğiz. Bu toplantının şehrimiz adına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Toplantının genel değerlendirmesini yapan ATSO Başkan Yardımcısı Tuğrul Kalkan ise yaptığı değerlendirmede; “ Aksaray’da sağlıklı ve güvenli yapılar için bir araya geldiğimiz istişare toplantımızın öncelikle şehrimize ve inşaat sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Biliyoruz ki barınma ihtiyacı da yeme içme ihtiyacı kadar önemlidir. İnsanlarımızın kendilerini ve ailelerini güvende hissedecekleri barınma yerlerine de ihtiyaçları vardır. O yüzden bugün burada sektörün temel taşları olarak Aksaray’ımızdaki yapıları ve sorunları ele alarak çözüm önerilerimizi sunduk. Öncelikle toplantımızın geneline baktığımızda, Aksaray’da inşaatların genel olarak kurallara uygun olarak yapıldığı ortaya çıkmıştır. Aksaray Belediyesi ve Yapı Denetim Firmalarımız kontrolleri kurallara uygun yapmakta müteahhitlerimize sorun çıkarabilecek ve yapıyı riske atacak en ufak detaya bile izin vermemektedirler. Bununla birlikte Odalarımızın ve Yapı Denetim firmalarımızın dile getirdiği sorunlara baktığımızda ise Aksaray’da şantiye şeflerinin daha aktif olmaları ve yapı denetim firmalarının şantiye şeflerini muhatap almaları gerektiğidir. Aksaray’da Zemin Sıvılaşma yani su seviyesinin yüksek olması nedeniyle zemin iyileştirmelerine daha fazla önem verilmeli ve zemin testleri yapılması için Aksaray’da laboratuvar kurulması, İnşaatlarda çalışan ustalara kolon ve kirişlerde eğitimler verilmesi aynı zamanda elektrik başta olmak üzere tesisat işlemlerinde kolonlara zarar verilmemesi, yapı stoğundan kaynaklı olarak 5 yılda bir yapılar denetlenmeli gerekli görülen yapılarda kentsel dönüşüme gidilmesi, Fay hatları üzerinde kesinlikle yapı adına bir şey yapılmaması yakın mesafelerde ise gerekli tüm önlemler alınarak yapılması, Taşeron firmaların kimliklerinin oluşturulması adına kurumsallaşmalarına önem verilmesi, temel ve perde yalıtımlarının düzenli yapılması, daha az konsollu yapılar oluşturulması, iş sağlığı ve güvenliği noktasında müteahhitlerin ve taşeron firmaların eğitilmesi gibi öneriler görüşülmüştür. İlkini yaptığımız toplantımız Aksaray adına son derece verimli geçmiş ve toplantıların 2 defa daha yapılarak ortaya çıkan önerilerin kararlaştırılması noktasında fikir birliğine varılmıştır. Bu anlamda şehrimiz için önem arz eden ve inşaat sektörümüzün tüm paydaşlarını bir araya getiren istişare toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” Dedi.
Aksaray Belediyesi İmar Müdürü Tayfun Ağca ise yaptığı konuşmasında; “ İstişare önemli bir konu olup görüşülen konular sözde kalmamalıdır. Burada ki işler bu toplantının konusu tamamen teknik olup, bazen tartışılmaması ve doğru olması önemlidir. İstişare ve iletişim açık olması gerçekten önemlidir. İletişim halinde olmamız durumunda sorunların daha çabuk çözüleceğine inanıyorum. Bu noktada bu toplantının son derece önemli olduğunun altını çizerek emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Aksaray’daki projelerde son 15 yılda hataların yok denilecek kadar az olduğunun altını çizen Aksaray Müteahhitler Birliği Başkanı aynı zamanda Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güneş ise yaptığı konuşma da; “ Bu toplantının yapılma sebeplerinden en önemlisi deprem ülkesi olan Türkiye’de, Aksaray’da deprem olmaz diyemeyiz. O yüzden her an yaşanabilecek deprem riskine karşı en iyi önlemleri alarak denetimlerin sıkı yapılmasıdır. Yapı denetim şirketlerimize burada daha fazla görevler çıkmaktadır. Son 15 yıla baktığımızda Aksaray’da yapılarımız riskli diyemeyiz çünkü denetimler son derece yerinde yapıldı ve Deprem yönetmeliklerine uygun inşaat edildi. Aksaray’da müteahhitler birliği olarak bizler yapı denetim firmalarına her zaman kolaylık sağlamak adına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Onların bizleri iyi ve sıkı bir şekilde denetlemesini ve inşaatlarımızı sağlıklı ve güvenli şekilde tamamlamak istiyoruz. Çünkü yaptığımız her bir daireye yeni hayatlar ve umutlar veriyor, insanlarımıza güven aşılamak istiyoruz. Bu anlamda alınacak her türlü öneri ve karara sonuna kadar katkı vereceğimizin bilinmesini istiyor, toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum” Dedi.
Aksaray İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Murat Doğan, Aksaray Mimarlar Odası Başkanı Ayhan Şahin, Aksaray Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tayfun Aydın, Yapı Denetim Firmaları adına Kamil Aydın, Levent Aksoy ve Tolga Kara’da önerilerini ve sorunları dile getirerek istişare toplantısının hayırlı olmasını dilediler. (Basın bülteni)
Yorum Yazın