Hasandağı Cerrahi Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Ersin Varol, özellikle okul dönemlerinde karşılaşılan göz hastalıklarından bahsederek dikkat edilmesi gereken konular ile ilgili bilgiler verdi.
Eğitim döneminde ikinci yarıyılın başlaması ile birlikte öğrencilerin yoğun bir tempoya girdiğini kaydeden Doktor Varol, ders çalışma programlarında göz sağlığına dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ders çalışma alanlarında göz sağlını korumak için alınabilecek önlemlerden bahseden Varol, “Özellikle sınav dönemlerinin yaşandığı süreçlerde öğrencilerimiz çok daha fazla efor sarf ediyor. Bu süre zarfında dijital ekran yorgunlukları gelişiyor. Çok yakın mesafede ders çalışmalarından dolayı görme numaralarında artma görüyoruz. Bu noktada telefon, tablet, kitap, defter mesafesinin 35 santimetre tutulmasını öneriyoruz. Eğer bilgisayarda ders çalışılıyorsa 70 santimetre mesafe tutmalarını öneriyoruz. Ekranın boyu öğrencinin göz hizasında olursa fayda sağlar. Bütün hastalıklarda ve bazı problemlerin de altında düzensiz uyku yatıyor. Düzenli uyku göz sağlığı için de gerekiyor. Ders çalıştıkları süreçte vücudu susuz bırakmamaları ve göz kuruluğu gelişmemesi için günlük 2,5 litre su içilmesini tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerde ağırlıklı olarak rastlanan göz rahatsızlıklarına karşı 20-20-20 kuralının olduğuna değinen Doktor Varol, “Bunun yanı sıra 20-20-20 dediğimiz bir kural var. Yakın mesafe 20 dakika ders çalışıldıktan sonra 20 saniye boyunca 20 fit uzaklıktaki bir noktaya bakılmasını kapsıyor. Gözlerdeki spazm durumu bir nebze de olsa kırılmış olur. Ayrıca gizli şaşılık, bariz kayma, numaralarda herhangi bir kusur varsa en az yılda bir defa göz muayenesi yapılması gerekiyor. Bunların dışında göz ağrısının baş ağrısına dönüştüğü spazmlar olabilir. Ders çalışmaya başladıktan 15 dakika sonra göz ve baş ağrısı oluyorsa hipermetrop belirtisi olabileceğini düşünüyoruz ve göz muayenesinin mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyoruz.” şeklinde konuştu. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN)
Yorum Yazın