Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Gençlerin Gözü Avrupa Ülkelerinde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Gençlerin Gözü Avrupa Ülkelerinde
Gurbetçi yoğunluğunun en fazla olduğu illerden birisi olan Aksaray’da Avrupa ülkeleri gençlerin hedef noktası haline geldi.

Ülke genelinde yaşanan ekonomik kriz Aksaray’da Avrupa’ya göçü yeniden gündeme getirdi. Son yıllarda yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle akrabalarının yaşadıkları ülkelere yerleşme hayalinde olduklarını ifade eden gençler, asgari ücret ve gelecek kaygısı nedeniyle bu yolu seçmek zorunda kaldıklarını ifade ederek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray Yurt dışında en fazla işçi bulunduran illerden bir tanesi. Bu ilde neredeyse herkesin gurbet ile bir bağı var. Kiminin amcası, kiminin dayısı, kiminin ise abi, abla ve kuzenleri Avrupa’nın değişik ülkelerinde hayatlarını sürdürüyorlar. Ülkemizde son yıllarda yaşanan sorunlar nedeniyle bizlerde artık Avrupa ülkelerine gitmenin yollarını arıyoruz. Devlet kurumlarında iş bulabilenler şanslı. Bulamayanlar Aksaray’da asgari ücret ile yaşamaya çalışmak zorunda. Hiçbir zaman da o asgari ücretli işlerine sahip olabileceklerinin bir garantisi yok. Her zaman yok çoban bulunmuyor, gençler iş beğenmiyor, diyerek işsizlik sorunu yokmuş gibi davranılıyor. Üniversite bitiren de liseyi bitiren de zincir marketlerde iş bulduklarında Devlet dairesine memur olmuş gibi seviniyor. Bu durumda artık bu ilde kalmanın da bir anlamı yok. Asgari ücrete ömür boyu çalışsak bir düğünümüzü bile yapamayız. Çalışan herkesin durumu ortada. Bir ev kirası ile asgari ücret neredeyse denklendi. Diğer masrafları da eklediğimiz zaman evlilik bile artık bizler için gerçekleşmesi zor bir hayal haline geldi. Çiftçinin durumu ortada. Kuyulardan çekilen sularla tarla sulamaya çalışıyorlar. Yılsonunda da hasat parasını o kuyulardan su çekmek için kullandıkları elektrik veya mazota ödüyorlar.

Aksaray’da son dönemde gurbete doğru durdurulan göç yeniden başladı. Kaçak veya evlilik yoluyla herkesin hayali Avrupa ülkeleri. Gidebilenleri şanslı olarak görüyoruz. Elbette orada da hayat şartları zordur, yeni gidecek olanlar için çok daha zor olacaktır ama burada her geçen gün daha da zorlaşmaya başladı. Şimdi tasarruf tedbirleri denilerek 3 yıl kamuda işçi ve memur alımı da yapılmayacak. Bu 3 yılsonunda 4 yıllık mezunların hepsi başvuru yapacak. Yani bir koltuğa 10 değil 100 aday olacak. Bunun sonucu belli. Kafeler caddesinde gece yarısına kadar garsonluk yapmak yerine geleceğimiz için zor bir yol olsa da il adımı atmaya çalışıyoruz. Avrupa da ülke tercihine gelince herkes kendi akrabalarının yoğun olduğu ülke ve şehirleri tercih ediyor. En azından Aksaraylıların böyle bir şansı var. Ama vize sorunu bir türlü aşılamıyor. Bu sorunu aşabilen şanslı. İlerleyen günlerde başvuruların arttığına şahit olacağız” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Esnaflar Soruyor “Sorumlu Biz miyiz?”Önceki Haber

Esnaflar Soruyor “Sorumlu Biz miyiz?”

Halıların Düğümü Sultanhanı’nda ÇözülecekSonraki Haber

Halıların Düğümü Sultanhanı’nda Çözülece...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar