Market raflarındaki etiketlere ve ürün ambalajlarına düzenleme geliyor. Yeni düzenleme ile ürün ambalajları ve etiketlerindeki 'Geleneksel', 'Köy', 'Çiftlik' gibi ifadelerin kullanımı kaldırılıyor.Ticaret Bakanlığına bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla, gıdada haksız rekabetin önüne geçmek için süt ve süt ürünlerinde 'Geleneksel', 'Köy', 'Ev', 'Çiftlik', '%100' gibi tüketiciyi yanıltacak ifadelerin kullanımı yasaklandı.
Yeni düzenlenen kararla etiketlerin daha güvenilir, şeffaf ve anlaşılabilir olması hedefleniyor.
Yeni düzenlemede yapılan başka bir değişiklikte 'Bitkisel sütler' için yapıldı. Yapılan düzenleme ile beraber artık 'Soya', 'Badem', 'Yulaf' gibi ürünlerden elde edilen içecekler bundan böyle 'Süt' ibaresiyle satılamayacak. Bu ürünler 'Süt' yerine 'İçecek' olarak etiketlenecek.
Ayrıca diğer bir düzenlemede 'Koruyucu İçermez' veya 'Doğal Renklendirici İçerir' gibi ifadelerin kullanımı için yapıldı. Düzenlemeye göre bu ifadelerin kullanıma sınır getirildi.
Firmaların etiketlerini ve ambalajlarını yeni kurallara göre düzenlemeleri için geçiş süresi tanınacak. Yeni hükümlere uygun olmayan ürünler ise 31 Aralık 2026 tarihine kadar piyasadan kaldırılacak.
Konu ile ilgili, denetimlerin olmasından memnun olduklarını ve sağlığımızı etkileyen en önemli şeylerin yiyecek ve içecekler olmasından dolayı denetimlerin çok daha sıkı tutulması gerektiğini söyleyen Aksaraylı tüketiciler ise yapmış olduğu açıklama; “ Sağlık açısından yiyecek ve içecekler çok önemli bu konuda denetim yapılması güzel olmuş. Bazen ambalajına aldanıp aldığımız çok ürün oluyor. Biz ürünlerin etiketlerinde yazanlara veya ambalajlarında yazanlara güvenerek alıyoruz. Biz ürünlerin gerçekten içeriğinde olanla, ürünlerin üzerinde yazanların olup olmadığını bilemeyiz. Bu konuda denetim mercileri var diye biliyoruz. Onlara güvenerek denetimden geçmiştir ve en son raflarda yerini almıştır diye düşünerek satın alıyoruz. Sonra bakıyoruz, haberlerde olsun sosyal medyalarda olsun bazı ürünlerde sağlığa uygun olmayan zararlı ürünler çıktığı için raflardan toplatıldığına şahit oluyoruz. O an düşündüğümüz tek şey, o zaman bu raflardan toplatılmadan önce biz aldık ve tükettiysek bizim suçumuz, günahımız ne diye. Bu ürünler nasıl bir denetimden geçiyor da önce uygun oluyor raflara geliyor. Daha sonrasında zararlı maddeler tespit edilip toplanıyor. Bu denetimleri kim, nasıl yapıyor diye merak ediyoruz. Ambalaj ve etiketlerdeki ibarelerde daha önemli bir şey varsa o da içeriğidir. Biz yetkililerden daha fazla ve düzgün denetim yapılmasını istiyoruz. Ürünlerin ambalajındaki yazılanlardan daha önemli olan içeriğindeki sağlığa zararlı olan maddelerin denetimlerini sıkı tutmalarını istiyoruz. En çokta yeni gündemimizde olan ihraç edilip sağlığa zararlı oldukları için geri iade edilen ürünlerin iç piyasaya dağıtıldığı yönündeki söylentilerden çok endişeliyiz. Bu konuda acil olarak denetim yapılmasını ve bizlerin aydınlatılmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundular. (Haber: Elif BUDAK)
Yorum Yazın