Türkiye’de başta İstanbul olmak üzere Marmara bölgesi ve Ege Bölgesi çevrelerinde bir sokak lezzeti klasiği olan pilav üstü tavuk Aksaray’da da açıldı. İstanbul gibi büyük şehirlerde hemen hemen her sokak araları başta olmak üzere birçok yerde satılan ve çok ilgiyle tüketilen pilav hem öğrencilerin hem de farklı bir lezzet aramak isteyenler için tercih ediliyor. Aksaray’da da pilavcı olmadığı için böyle bir işyeri açmayı düşündüklerini belirten Aksaray Paşa Pilavcı işletmecisi Burak Dönmez pilavcı açmasındaki hikâyesini anlattı.
Tavuk pilav kültürünün adresi ülke genelinde Marmara ya da Ege bölgesinde daha çok sokaklarda satılan bir yemek olarak biliniyor. Hem fiyat olarak hem de farklı bir lezzet yemek isteyen kişilerin tercih edildiği pilavcıyı, Burak Dönmez Aksaray’da açarak tavuk pilavın farklı bir lezzet olarak fark edilmesi gerektiğini söyledi. İç Anadolu’da yemek kültüründe hep aynı yemek tarzında işletmeler açıldığını bu lezzetin keşfedilmediğini ifade eden Aksaray Paşa Pilavcısı Burak Dönmez; “ Aksaray'da 6 aylık geçmişi olan bir iş yeri. Tavuk pilav kültürü aslında İstanbul, Ege tarafında daha baksın ve daha yaygın. İç Anadolu Bölgesi olarak insanlarımız genelde yemek kültüründe kebap tarzı, sulu yemek tarzı olarak ilerliyor. Bu lezzet keşfedilmemiş. Normalde İstanbul'da ya da İzmir’de her köşe başında, sokakta bile bu lezzete rastlamak tatmak mümkün. Ama bizim buralarda insanlar biraz sabit düşünceli olduğu için sadece para olarak görüyorlar işi. Hepimizin içinde bu var ama bir kısımdan sonra hizmette gerekiyor. Bu konuda bizim bu işe girme sebebimiz hem gıda sektörü mantıklı geldi hem de geleceğini gördük.” ifadelerini kullandı. Çiğ köfte tercihi dışında ayrıcalıklı ve daha baskın olduğunu düşündüğünden dolayı bu sektöre girdiklerini ifade eden Dönmez; “Çiğ köfteden daha baskın olabileceğini düşünüyorum. Bir kişinin para kazandığını gördüğü zaman insanlar cebindeki birikimiyle o para kazanıyor bende kazanabilirim zihniyeti ile devam ediyor. Her şey paraya dayalı olduğu zaman da hizmet sınırlı sayıda kalıyor. Hizmeti her yerde taktığınız zaman o aslında ulaşılmaz bir şey değil ama bir pilavı Aksaray'da her köşe başında bir caddede yiyemezsiniz. Bir ayrıcalığı var. Biz de ayrıcalıklı olduğunu düşündüğümüz için bu sektöre girdik. Pilav denildiği zaman akla hep yancı yemek olarak görürüz. Sulu yemeğin yancısı gibi bir örnek verebilirim. Tek başına tüketilebilen bir şey değil. Her zaman bir şeyin yanına yancı oluyor. Biz burada içine şehriye katmıyor sadece pirinçten elde ediyoruz. Pilavın içine haşlanmış nohut olduğu için tavuk ilave edildiği zaman, yan ürünleri ile birlikte daha farklı bir lezzet veriyor.” dedi. Sokak arasında olduğundan dolayı bu lezzetin keşfedilmesi için sosyal medya mecralarını aktif olarak kullandıklarını ifade eden Dönmez; “İlk açtığımızda sade pilav 10 lira, tavuklu pilavı 15 liradan satıyorduk. Ancak gelen zamlar derken şu an sade pilavı 15 liradan, tavuklu pilavı ise 20 liradan satıyoruz. İşyerimizin konumundan dolayı sosyal medyadan ilerliyoruz. Ayakaltı bir yer olmadığı için sosyal medya çok büyük bir etken oynuyor bu konuda. Farklı yemek sitelerinde keşfedildiğinde tavuk pilav tüketmek isteyenleri sayısı artıyor. Tadımız keşfedilmeye devam ettikçe daha da geniş kitlelere ulaşabileceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. (Haber/ Fotoğraf; Stj. Muhabir Nazlı Gül A.)
Yorum Yazın