Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Çiftçinin Beklediği Fiyatlar Belli Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çiftçinin Beklediği Fiyatlar Belli Oldu
Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Mahsulleri Ofisi 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı. Bakanlık tarafından açıklanan mahsul alım fiyatlarında makarnalık buğday ton başına 10 bin liradan, ekmeklik buğday ton başına 9 bin 250 liradan ve arpa ton başına 7 bin 250 liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak.

Çiftçiler tarafından merakla beklenen hububat alım fiyatları ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı beklenen açıklamayı yaptı. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgiye göre 2024 hububat alım fiyatları ürün çeşidine göre 7 bin 250 ila 10 bin lira arasında belirlendi. Ayrıca Bakanlık tarafından Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı üreticilere buğday için ton başına bin 750 liraya kadar, arpa için ton başına 750 liraya kadar fark ödemesi desteği verileceği belirtildi. Bakanlığın vereceği fark ödemesi desteği ile birlikte üreticilerin eline ton başına; makarnalık buğdayda 11 bin 750 lira,  ekmeklik buğdayda 11 bin lira, arpada 8 bin lira geçeceği ifade edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre dış ticaret kapsamındaki bazı durumlarda da değişikliğe gidildi. Ticaret Bakanlığı ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında bazı tedbirler alındığı açıklandı. Tedbirlerin arasında 2018 yılı Eylül ayından bu yana yasak olan ve yurt içinde üretilen buğdaylarla yapılan kati un ihracatı serbest bırakıldığı, ekmeklik ve makarnalık buğday ve arpa ile bunların kırıkları dahil ihracatı kontrollü olarak TMO'dan uygunluk almak şartıyla serbest bırakıldığı ve Dahilde İşleme Rejimi kapsamında buğday ithalatı 21 Haziran 2024'ten geçerli olmak üzere 15 Ekim 2024 tarihine kadar durdurulmuş olup bu tarihte oluşacak piyasa şartlarına göre anılan durdurma işlemi daha ileri bir tarihe de ötelenebileceği yer aldı. Diğer taraftan üreticilere verilen ilave gübre, mazot ve sertifikalı tohum desteğinin süreceği kaydedildi. Ürün bedeli ödemelerinin 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacağı açıklandı.

 

Hububat alım fiyatlarının açıklanmasının ardından açıklamada bulunan Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, fiyatlardan memnun kalmadıklarını belirterek acil olarak fiyatların güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi. Koçak, hem ödemenin geç olmasının hem de fiyatların düşük olmasının üreticiyi sıkıntıya soktuğunu kaydederek, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2024 hububat alım fiyatları ve fark ödemesi destekleri açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 9 bin 250 lira, makarnalık buğday ton başına 10 bin lira. Arpa alım fiyatı ise ton başına 7 bin 250 lira olarak açıklandı.

 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar 1 kilo buğdayın üretim maliyetini 10 lira 87 kuruş açıklamıştı. Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ne kayıtlı olan çiftçilere buğdayda ton başına 1.750 lira, arpa için ton başına 750 lira fark ödemesi(prim) yapılacak. Çiftçimiz, 2023 yılında buğdayda ton başına 1000 lira, arpada 500 lira olan fark ödemesini hasattan neredeyse tam bir yıl sonra alabildi. Yine fark ödemesi gecikirse diye üreticimiz tedirgin oluyor. Ürün bedeli ödemeleri 45 gün içerisinde doğrudan üreticilerin banka hesaplarına yapılacak olması, ödemenin geç olması, fiyatın düşük olması, fark ödemesinin ne zaman yapılacağının bilinmemesi üreticimizi endişelendiriyor. Cumhurbaşkanımızdan ve İlgili Bakanlıklarımızdan biz üreticiler olarak fiyatların ve fark ödemesi desteklerinin arttırılarak tekrar yayınlanmasını, ürün bedellerinin ve fark ödemesinin ürün tesliminden hemen sonra yapılmasını talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı. (Haber: S. OLGUN)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çarklar Kurban İçin DönüyorÖnceki Haber

Çarklar Kurban İçin Dönüyor

Kereste Deposunda Çıkan Yangın Hasara Neden OlduSonraki Haber

Kereste Deposunda Çıkan Yangın Hasara Ne...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar