Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Entomoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Özkan, Aksaray Bilim Festivali’nde stant açarak tarımsal projeleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Tarım şehri olan Aksaray’ın verimli tarım arazilerinde zararlı böcekler için kullanılan tarım ilaçlarının yüzde 50 azaltmayı hedeflediklerini belirten Özkan, tarımda ekonomik, ekolojik ve sosyal boyutların gözetildiği sürdürülebilir bir tarım modeli geliştirdiklerini söyledi.
Aksaray Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 2’inci Bilim Festivali’nde Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü birlikteliğinde açılan stantta konuşan Özkan, tarım arazilerindeki ürünlere saldıran, onları tüketen canlıların zararlı böcekler, zararlı böceklerle beslenen böceklerin ise faydalı böcekler olduğunu ifade etti. Tarımsal üretim çeşitliliği ile ön plana çıkan Aksaray’da tarım ilacı yerine faydalı böceklerin kullanılmasının sağlayacağı yararlardan bahseden Özkan, “Faydalı böcekleri kullandığımızda tüketicinin sağlığını koruyacağız, hava, toprak ve su kirliliğini, biyolojik çeşitlilik kaybını önleyeceğiz. Arılar, kuşlar, hedef alınmayan canlılar zarar görmeyecek. Ayrıca ihraç ettiğimiz ürünler geri dönmeyecek. Her yıl ilaçlar için 600 milyon doları yurt dışına veriyoruz fakat bunun Türkiye’ye bedeli 10 milyar doları buluyor. Bu miktar sağlık sektörüne gidiyor. Bu zararlı böceklere karşı ilaç kullandığımızda bu ilaçlı ürünler yurt dışına gittiği zaman geri dönüyor ve düşük fiyattan bunları satmak zorunda kalıyoruz. Türkiye bu anlamda biyolojik çeşitliliğini değerlendirebilir çünkü faydalı böcek varlığı konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biriyiz. Üniversitemizin genç girişimcileri ile gerçekleştirdiğimiz proje sayesinde günde 50 milyon kitle halinde böcek üretecek teknolojimiz bulunuyor. Seralarda, tarım arazilerinde bu faydalı böceklerin kullanımını yaygınlaştırarak kimyasal ilaçlamada yaşanan olumsuzlukları ortadan kaldırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bir Kapsülde 2 Bin Faydalı Böcek Var”
Aksaray Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile proje ortaklığı yaptıklarını dile getiren Özkan Aksaray’ın ürün çeşitliliğine bağlı olarak faydalı böcek çeşitliliğinin de değiştiğini kaydetti. Özkan, her zararlının bir faydası olduğuna değinerek, “Tarım İl Müdürlüğümüz ile olan birlikteliğimizde faydalı böceklerimizi kullanıyoruz. Akıllı böcek akıllı çiftçi mottosu ile yürüttüğümüz proje sayesinde tarımsal alanlarda kimyasal gübreleme yerine böceklerimizin kullanımı sağlıyoruz. Laboratuvar ortamında ürettiğimiz kapsüllerin içerisinde 2 bin adet faydalı böcek yerleştiriyoruz. Bu kapsülleri arazide asarak böcek üretimi yapıyoruz. Her zararlının faydası farklı oluyor. Ürün çeşitliliğine göre farklı böcek türleri ile tarım arazilerindeki verimliliğe katkı sunuyoruz. Seralarda ve tarım arazilerinde kullandığımız tuzaklar ile tarımsal alanlarda kullanılması gereken böcek türüne karar veriyoruz” dedi. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN)
Yorum Yazın