Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Büyük Kar Beklentileri Zararlarını Artırdı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Büyük Kar Beklentileri Zararlarını Artırdı
Geride bıraktığımız kurban bayramında birçok vatandaş fiyatları nedeniyle kurban kesemezken elde kalan büyükbaş kurbanlıklar için et ve süt kurumu (ESK) fiyatları üreticinin zararını gözler önüne serdi.

16 Haziran Pazar günü kurbanların kesilmesiyle kutlanan kurban bayramı sonrası elde kalan kurbanlık hayvanlar için et ve süt kurumu (ESK) elini taşın altına koyarak piyasa fiyatlarının üzerinde bir rakam açıklayarak üreticilerin zararlarını azaltmak için talep toplamaya başladı. ESK tarafından elde kalan kurbanlık hayvanlar için açıklanan alım fiyatları;

Yerli dana alım fiyatı 280 TL kurbanlık alım fiyatı 320 TL

İthal dana alım fiyatı 280 TL kurbanlık alım fiyatı 285 TL

Düve alım fiyatı 270 TL kurbanlık alım fiyatı 305 TL

İnek alım fiyatı 260 TL kurbanlık alım fiyatı 295 TL

Koyun alım fiyatı 250 TL kurbanlık alım fiyatı 280 TL

Keçi alım fiyatı 140 TL kurbanlık alım fiyatı 170 TL

Et ve süt kurumu tarafından açıklanan bu fiyatlara elde kalan kurbanlık hayvanlarını kestirmek isteyen besici ve tüccarlar 20-28 Haziran tarihleri arasında en yakın ESK Kombina Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekecek. Üreticilerin hayvanlarına ait kimlik bilgileri, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince kurban satışı için verilen sevk raporları, kurban pazar yeri giriş ve kira belgesiyle başvurmaları yeterli olacak.

Yüksek Kar Beklentisi Hesapları Karıştırdı

Kurban bayramı öncesinde özellikle büyükbaş kurbanlık fiyatları konusunda yaşanan sıkıntı ilk defa besicileri sıkıntıya soktu. Her bayram döneminde yüksek kar beklentisi ile verilen fiyatlardan dönüş yapmayan üreticiler geçmiş bayramlarda olduğu gibi arefe veya bayram günü satılır beklentisi fiyat indirimi yapmadıkları kurbanlıkları vatandaşları ekonomik kriz ve yurt dışında kurban fiyatlarının çok daha ucuz olması nedeniyle vatandaşların kurban bağışlarına yönelmesi nedeniyle elde kalan kurbanlıklar ve verilen fiyatlar üretici ve tüccarların 3’te bir oranında zarar etmelerine neden oldu. Kurban bayramı öncesi 180 bin lira fiyat ile satışa sunulan ve bu fiyattan aşağı indirilmeyen kurbanlıklar için açıklanan fiyatlar 100 ile 12 bin lira aralığında kaldı.

Et ve süt kurumunun açıkladığı fiyatlar ile kurbanlık alımlarında yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Aksaraylılar ise açıklamalarında; “Her sene kurbanlık fiyatları belirlenirken serbest piyasa nedeniyle besicinin ağzından çıkan kural oluyor. Ancak bu yıl ekonomik olarak çok büyük bir sıkıntı olduğunu ve halkın durumunu görmezden geldiler. Her sene pahalı da olsa bu malları dedikleri fiyatlara istemesek de almak zorunda kalıyorduk. Bu sene de benzeri olacak diye bekleyen hayvan satıcıları satılmayacağı hesabını yapmadılar.

Hayvanlarının fiyatlarını değil asgari ücretlilerin aldığı maaşlara göre fiyat belirlediler. Birçok yerde bir buçuk asgari ücretten aşağı fiyat olmaz sözünü durduk. Diyanetin kurban fiyatları da daha uygun olunca bağış ile bu sorunu çözdük. Kurbanlıklardan çok büyük kar bekleyenler şimdi mağdur olduklarını söylüyorlar. Elbette kurbanlık fiyatları diğer kesim fiyatlarıyla bir olmaz ama bugün et süt kurumuna vermeye çalıştıkları fiyatlara bu hayvanları verselerdi halkın çok büyük bölümü bu kurbanları alır ve keserlerdi.

Bu sene kurban konusunda halk bağışa yöneldi ve memnun kaldı. Verilen bağış ile kurban kesimi ve dağıtımındaki sorumluluktan kurtulurken geriye kalan para ile de dolaplarına istedikleri kadar etlerini alarak koyabildiler. Elde kurbanlık kalırken kasaplarda et kalmadı. Bu durumun sorumlusu da bu işi yapan arkadaşlar. Seneye de artık bu iş bu şekilde devam eder. Artık bizler besiciler sayesinde bağış kültürüne alıştık” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mezbaha İlk Sınavında Tam Puan AldıÖnceki Haber

Mezbaha İlk Sınavında Tam Puan Aldı

Karaören Köyünde 25 Dönüm Ekili Alan Kül OlduSonraki Haber

Karaören Köyünde 25 Dönüm Ekili Alan Kül...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar