Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

“Bu Nasıl Oluyor?”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Bu Nasıl Oluyor?”
Çiftçilerin ürettikleri tarım ürünleri ile hayvansal ürünlerin fiyatları düşmeye devam ederken market raflarındaki ürünler tarımsal ürünlere yapılan zamlar sebebiyle artmaya devam ediyor.

Tarım ve Hayvancılık kenti olan Aksaray’da 2024 yılı üreticiler için kabus gibi geçmeye devam ederken yılın son hasadı olan ayçiçeği de geçen yıl ki fiyatının yarısına alıcı bulamıyor.

Hububat hasadı döneminde de istediği fiyatı bulamayan üreticilerin ektiği diğer ürünler de bir önceki yıla göre yarı fiyatında alıcı bulunca sebze türü ürünler de tarlalarda kaldı. Son olarak pancar fiyatlarını bekleyen çiftçiler maliyetlerin artmasına rağmen fiyatların geçen yılın yarısına kadar inmesini anlamadıklarını söylerken hayvancılıkla uğraşan üreticiler de süt fiyatlarının sabit tutulması nedeniyle zararlarının sürekli arttığını buna rağmen market raflarındaki süt ürünlerine düzenli olarak zamların yapıldığını söylediler.

Yaşanan süreç karşısında son tüketici olan vatandaşlara artan üretici maliyetleri gösteriliyor. Özellikle süt ürünlerine peş peşe yapılan zamlar durmak bilmezken üreticiler Ürün fiyatlarımız sürekli düşerken marketlerde ve pazarlarda sürekli artıyor diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’a hep tarım ve hayvancılık şehri diyoruz. Bu şehirde zararına bile olsa kırsal alanlarda ekmekten veya üretmekten başka şansımız yok.

Ama bu seneye kadar bu kadar tuhaf bir yıl yaşamadık. Ürettiğimiz ürünlerin fiyatları artan maliyetler nedeniyle ya yerinde sabit kaldı, ya da geçen seneye göre yarı yarıya düşürüldü. Üretim fazla bu nedenle böyle oldu diye düşünürken market raflarında maliyet artışlarından dolayı sürekli zamlar yapılmaya devam ediyor. Örnek verecek olursak geçen sene 50 liradan alınan çekirdek bu sene en iyi şartlarda 25 liraya satılıyor. Yani bir önceki yıla göre yarı yarıya düşüş var. Yani bu sene kuruyemişçiler de veya marketlerdeki çekirdek fiyatlarının yarı yarıya azalması gerekiyor. Süt fiyatları neredeyse 5-6 aydır değişmiyor ama marketlerdeki süt ve süt ürünlerinin fiyatları üretim maliyetleri örnek gösterilerek sürekli artırılıyor. Tarlalara ekilen sebze türü ürünler bu sene tarlalarda kaldı. Bu ülkede son dönemde fiyatı gerileyen tek şey çiftçilerin emeği oldu. Son ürün olarak artık pancar fiyatlarını beklemeye başladık. Pancar için fiyat beklenirken bazı şeker fabrikaları şeker fiyatlarında indirim yaptıklarını belirterek pancar fiyatlarının düşük açıklanması için hamlelere başladılar. Fiyatlar istedikleri gibi açıklandığında ise fiyatlarını yeniden istedikleri yere çekecekler. Artık üreticiler olarak zenginleri daha da zengin edecek gücümüz kalmadı. Bizim ürünlerimizin fiyatları TÜİK tarafından açıklanan verilere göre bile artması gerekirken nasıl düşerken TÜİK’in maliyet rakamları baz alınarak market raflarındaki ürünler sürekli olarak artıyor. Bunu birileri çıkıp açıklasın. Bu ürünler marketlerde de yarı yarıya düşerse o zaman diyeceğimiz hiçbir şey yok. Bu nasıl oluyor?” dediler. (Haber: E. BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Trafik Denetimleri ArttıÖnceki Haber

Trafik Denetimleri Arttı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar