Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in göreve gelmesi ile Aksaray’da tarihi yapıların restore edilerek aslına uygun olarak kullanılması çalışmaları kapsamında bir tarihi yapı daha hizmete alındı.
Aksaray’da tarihi yapıları koruma altına alan Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Kalanlar Köprüsü, Kılıçarslan Türbe ve Köşkü, Melik Mahmut Gazi Hangahı, II. Kılıçlarsan Hamamı, Pir Ali Sultan,
Hashas Baba ve Hamza Baba Türbelerinden sonra Bedriye Medresesi’nde başlattığı restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete alındı.
Halk arasında Kadıoğlu Medresesi olarak bilinen tarihi Bedriye medresesinde restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete alındı. Selçuklu ve Osmanlı Döneminde medrese olarak hizmet veren yapı, tarihteki yolculuğuna yapılan titiz restorasyon çalışmasının ardından yine yapılış gayesine uygun olarak hizmet vermeye başladı.
Çağın şartlarına uygun olarak ilim ve irfan merkezi olarak kullanılması planlanan medrese, İsteyen herkesin kitap okuyarak keyifli ve huzurlu vakit geçirebileceği, öğrencilerin ders çalışabilecekleri bir merkez oldu. Ayrıca medresenin içerisinde doğal taş sergi salonu ve kütüphanesi de yer alıyor.
Kültürel mirasları gelecek nesillere aktarılması amacıyla Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Bedriye Medresesi’nin hizmete alındığını duyuran Belediye Başkanı Dinçer, Bedriye Medresesi’nin geçmiş tarihe tanıklık etmiş Aksaray’ın en önemli değerlerinden birisi olduğunu söyledi.
Anadolu Selçuklu Sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edildiği tahmin edilen Bedriye Medresesi’nin Selçuklu ve Osmanlı Döneminde medrese olarak kullandığını aktaran Başkan Dinçer, Bedriye Medresesi’nin Osmanlı’nın son dönemi ile erken Cumhuriyet Dönemi’nde fetvahane olarak hizmet verdiğini söyledi.
Bedriye Medresesi’nde restore çalışmalarının tamamlanarak hizmete sunulduğunu Başkan Dinçer, aslına uygun olarak restore edilen Bedriye Medresesi’nin herkesin keyifli vakit geçireceği ve öğrencilerin ders çalışabilecekleri bir alana dönüştürdüklerini söyledi.
Bedriye Medresesi (Kadıoğlu) Tarihçesi
Aksaray tarihine ışık tutan en güvenilir kaynaklardan biri olan İbrahim Hakkı Konyalı’nın eserinde 1909-10 (H.1327) yılında Kadızade İbrahim Efendi tarafından 13. yüzyıla ait yıkılan eski medresenin yerine yaptırıldığını yazmaktadır. Cumhuriyet devrinde, Konyalı’nın incelediği dönemde ev olarak
kullanılmaktaydı. Uzun yıllar metruk kalan medrese, Aksaray Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilerek gelecek nesillere taşınmış oldu. (Basın bülteni)
Yorum Yazın