Yaşanan konut krizi ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle kiracıların korunması için geçen sene alınan kira artışında yüzde 25’lik üst limit uygulaması Temmuz ayında son buluyor. Temmuz’dan sonrası için de kiracıların korunacağını söyleyen Bakan Kurum piyasa şartlarının üzerinde bir artışa müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Ülke genelinde devam eden ekonomik kriz en çok dar gelirli aileleri etkilerken alınan tedbirler konusunda denetimlerde yaşanan eksiklikler sorunların büyümesine neden oluyor. Özellikle kirada oturan dar gelirli aileleri korumak için geçtiğimiz yıl getirilen konut kiralarındaki yüzde 25’lik üst limit oranı 1 Temmuz 2023’te sona eriyor.
Kira artışlarındaki üst limit uygulaması konusunda açıklama yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum katıldığı bir programda kiracıların korunması için Temmuz ayında sona erecek uygulamanın Temmuzda sona erse de anormal artışlar konusunda piyasa şartlarının üzerindeki artışlara göz yummayacaklarını ve vatandaşların bu konuda korunacağını söyledi. Bakan Kurum’un açıklaması konusunda konuşan vatandaşlar ise denetimlerin yapılmadığı için alınan kararların TV ekranlarında kaldığını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Ne yazık ki ülkemizde son 3-4 yıldır dar gelirliyi korumak adı altında birçok karar alındı. Bu alınan kararlar doğru dürüst şekilde uygulansa ve denetimleri yapılsaydı zaten bugün bunları konuşuyor olmazdık. Son olarak konut kiraları geçen sene yüzde 25 ile sınırlandı dediler ama bunu uygulayan ev sahibini görmedik. Dükkân kiraları için de böyle bir limit olmadığı için orada artışlar yüzde 100’ü aştı. Konut kiralarında da konut sahipleri zam istemediler birçoğu tahliye istediler. Şu anda Aksaray’da sıfır bir daire kirası 10 bin lira seviyesine ulaştı. Normal bir daire kirası 5 bin liralara yaklaştı. Siz istediğiniz kadar TV ekranlarında konuşun bu işin denetimini yapmadığınız sürece sadece vaat edersiniz. İnsanlara ulaşmayan sözler ve vaatlerden artık bıktık usandık” derken kiracı esnaflar da son 3 yıldır devam eden anormal artışlar nedeniyle iflas durumuna geldiklerini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz TÜİK rakamlarına göre durmuş gibi görünse de dükkân sahiplerine göre durmadı. Geçtiğimiz sene birçok dükkân sahibi yüzde yüz ve daha fazla zam talep ederken bu yılda bu rakamlardan da fazla artışlar istediklerini söylemeye başladılar. Biz ne yapacağımızı bilmez duruma geldik. Alınan hiçbir karar uygulanmıyor. TEFE, TÜFE fiyatlarına göre belirlenmesi gereken işyeri kiraları konusunda kimse TEFE’yi de TÜFE’yi de umursamıyor. Sattığımız ürün veya hizmetlerin fiyatlarına da bizler zam yaptığımızda hemen fırsatçı veya vatan haini ilan ediliyoruz. Ne yapacağımızı bilmez bir duruma geldik. Bu süreçte dükkân kiralarına şu kadar konut kiralarına da şu kadar zam yapılabilir denilip doğru düzgün kontroller sağlansaydı bu durum böyle olmazdı. Şimdi “kiracıları ezdirmeyeceğiz” deniyor, nasıl olacak bunu da açıklayın da bilelim veya kimi nereye şikâyet edeceğiz bunu açıklayın” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın