Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Aynı Gün, Aynı Bölge, 2 Festival ?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aynı Gün, Aynı Bölge, 2 Festival ?
Geleneksel hale getirilen ve bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Ağaçören ceviz festivali Kırşehir’in Kaman ilçesinin gölgelemesine rağmen yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Katılımcılar ile alandaki vatandaşlar Kaman’ın bu festivali gölgelemek adına kasıtlı olarak aynı günü tercih ettiğini ifade ettiler.

Aksaray’ın Ağaçören ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen ve namı Aksaray’ı aşan Ağaçören cevizinin markalaşması için Aksaray Valiliği öncülüğünde ve Ağaçören kaymakamlığı ile belediyesinin çabaları ile gerçekleştirilmeye başlanılan ceviz festivalinin 3^üncüsü geçtiğimiz Cumartesi günü Ağaçören’de gerçekleştirildi. Bu yılki festivalde ceviz standının azlığı dikkatlerden kaçmazken alanın büyük bölümü ceviz dışındaki ticari ürünlerle dolduruldu.

Ağaçören ilçe meydanında düzenlenen festivale Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, MHP milletvekili Ramazan Kaşlı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Her yıl olduğu gibi Aksaray merkez başta olmak üzere çevre ilçe ve beldelerden gelen vatandaşlar yıllık ceviz ihtiyaçlarını alandan alırken bu yıl geçtiğimiz yılların aksine ceviz satışının az olması ve fiyatların da sabitlenmesi dikkatlerden kaçmadı. Ortalama olarak 130 ile 150 TL arasında satılan cevizler yine Aksaray merkezden alana gelen davetliler tarafından alınırken fiyatların sabitlenmesi ve ürünün azlığı tepkilere neden oldu.

Aynı Gün 2 Ceviz Festivali Tepki Topladı

Ağaçören ilçesi tarafından her yıl aynı dönemde düzenlenen ceviz festivalinin yapıldığı gün aynı saatlerde Kaman ilçesinde düzenlenen ceviz festivali halk ve katılımcıların tepkilerine neden oldu. Ağaçören’de 3’üncüsü Kaman’da 32’incisi düzenlenen festivalin aynı güne denk getirilmesinin tesadüf olmadığını ifade eden ilçe halkı açıklamalarında; “Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen festivalimiz geçen senelerdeki gibi coşkulu geçiyor ama her yıl daha da kalabalık olmasını bekliyorduk. Ağaçören cevizinin markalaşmaya başlaması ve ilgi görmesi Kaman ilçesini harekete geçirdi. Yıllardır buradan ucuz şekilde alınan cevizleri Kaman adı altında satarak karlarını katlayan tüccarlar bu festival ile cevizleri istedikleri fiyatlara alamamaya başladılar. Geçen seneki festival coşkusu ve bu yılki festivalin beklenmesi oradaki rakipleri harekete geçirdi. Bu festivali gölgelemek adına aynı gün bölgenin 2’inci ceviz festivalini düzenlediler. Buna rağmen alanımız doldu ve Aksaray merkez başta olmak üzere çevre köy, kasaba ve ilçelerden gelen hemşerilerimiz bu coşkuya ortak oldular. Artık bölgenin cevizi bir marka ve başka yerlerin buradan satın aldıkları kendi markaları ile satmalarına müsaade etmeyeceğiz” dediler.

Bölgede Cevize İlgi 2 Katına Çıktı

Son yıllarda cevizi ile ön plana çıkan Ağaçören ilçesinde ceviz kalitesi ve ilgi ceviz dikimini de hızlandırdı. Bölgede birçok üretici son yıllarda ceviz üretimine yönelirken toprağı ve iklim şartları nedeniyle daha verimli ve kaliteli olan Ağaçören cevizinin marka haline gelmesi ile birçok bölgeyi geride bırakarak Türkiye’nin ceviz üretim merkezi haline gelmesi hedefleniyor.

Birinci Bu Yılda Değişmedi

3 Yıldır yapılan ceviz festivalinde halkın merakla beklediği ceviz yarışmasının birincisi bu yılda değişmedi. Jüri üyeleri tarafından her ayrıntıya dikkat edilen yarışmada geçtiğimiz yılın birincisi Döne Koçak bu yılda birinci seçildi. Aksaray Valisi Mehmet ali Kumbuzoğlu’ndan birincilik ödülünü alan Döne Koçak yaptığı açıklamada; “Ben önceki yıllarda da bu festivalde birinci oldum. Cevizlerimize daha dikkatli bakıyoruz. Herkes ürününe yılda 2-3 defa su verirken ben en az 5 defa su veriyor ve ağaçlarımızla sürekli ilgileniyorum” dedi.

Programda konuşan Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Aksaray’ın tarımsal üretimine dikkat çekti. Bölgesel olarak üretilen tarım ürünlerinin çeşitliliğinin Aksaray ve ilçeleri için büyük avantaj olduğuna dikkat çeken Vali Kumbuzoğlu festivalin yapılmasında büyük pay sahibi olan Ağaçören Kaymakamı ve belediye başkanına teşekkür ederken katılımcılar ve çevre ilçe ile beldelerden alana gelen vatandaşlara da teşekkür etti. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Deprem Tatbikatı Gerçeğini AratmadıÖnceki Haber

Deprem Tatbikatı Gerçeğini Aratmadı

Zehir Yuvasına Jandarma BaskınıSonraki Haber

Zehir Yuvasına Jandarma Baskını

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar